I kveld drar et Ranheim stint av selvtillit med charterfly fullt av blå fans til Bergen. I stor kontrast til hva som møter dem på Brann stadion.

RBK var i sportslig trøbbel da Ranheim danket dem ut av cupen på selveste Lerkendal. Nå står Brann for tur – et lag i en vesentlig dypere sportslig bølgedal. For effekten av trenerskiftet i vinter har latt vente på seg. Svenske Rikard Norling ble mottatt som en frelser. Foreløpig forteller resultatene en annen historie. Foreløpig ligger Brann helt sist på eliteserietabellen.

Mens Ranheim – etter en syltynn start – virkelig har funnet formen, og har los på opprykk. Og altså slo ut RBK i forrige runde av cupen.

Det burde muligens få bergenspublikummet til å skjelve i buksene, men sånn er det ikke. Rettere sagt: Det er knapt reaksjoner fra bergenspublikummet overhodet. Det sier Brann-kommentator i Bergensavisen, Tormod Bergersen.

–Stemningen er vel spent på Stadion (Brann Stadion). I byen har man knapt nok registrert at Brann skal spille. Det er litt tilbake til slutten av fjorårssesongen. Folk gir litt mer blaffen, selv om Brann ligger så dårlig an som de gjør nå, sier han til Adresseavisen.

Cupen er halmstrået

Sportslig er trenden trist sett med Brann-øyne. Publikumsmessig er den tristere. Kun i overkant av 5000 tilskuere var innom stadionportene i den siste hjemmekampen før ferien.

–Det oppleves som likegyldighet. Det er ikke sånn at hele byens humør preges av Brann lenger. Det er ikke sinne eller noe. En god del tror jeg registrerer at Brann taper, og håper at de ikke rykker ned, sier Bergersen.

Og det er dette som venter Ranheim. En klubb uten resultater. Og et publikum langt unna det man har vært vant til i Bergen. Cupen er halmstrået, tror BA-kommentatoren.

–Det blir ikke seriemedalje i år uansett, så for interessen sin del er det cupen klubben har igjen der de kan få tilbake en glød. Det er det siste halmstrået for at ikke sesongen skal bli en totalfiasko, sier han.

Det ligger i det hele tatt til rette for et nytt hyggelig resultat for Ranheim i cupen.

–Kampen er vidåpen. Jeg kjenner ikke så godt til Ranheim, men de har en del spillere som etter hvert har god erfaring fra bra nivå. De kommer til Brann Stadion med lave skuldre og mye selvtillit, tror Brann-kommentator i Bergens Tidende, Tore Strand.

–I Brann-leiren har vi lenge trodd at de skulle spille som «et såret dyr» og slå tilbake etter tap tidligere i år. Det har de ikke klart. I stedet er det en usikkerhet som preger laget, og den blir bare større om man for eksempel skulle få et baklengsmål, sier han.

Brann svake i feltet

Tormod Bergersen holder Brann som favoritter, men sier at Ranheim definitivt kunne fått en verre motstander en bergenslaget akkurat nå.

–Hvordan kan Ranheim ryste Brann?

–I feltet. Brann er dårlig i begge boksene. Du ser at duellstyrken ikke alltid har vært der den skal være, og Ranheim vet hva som kommer. Trener Norling har en filosofi, og den står han på helt til det står igjen tre minutter av kampene. Brann vil spille seg opp bakfra, og Ranheim kan legge press på dem tidlig der.

Bergensavisens Brann-kommentator, Tormod Bergersen Foto: EIRIK HAGESÆTER, Bergensavisen (BA)
Tore Strand Foto: Jan M. Lillebø