Kan man blåse seg ned i vekt? Det lover firmaet som står bak Breathslim.

Ved å kjøpe et plastbeger med indre kammer, lokk, pustetube og munnstykke skal du altså være klar til å puste ut overvekten din. Og du trenger verken å bevege deg mer eller spise mindre for å gå ned i vekt.

Importøren lover effekt hvis du blåser i munnstykket 20 minutter om dagen.

«På denne måten tilfører du blodet mer oksygen og øker metabolismen. Dette fører dermed til vektreduksjon og øker energien, helt uten å måtte gjøre endringer i kosthold eller begynne med trening», lover firmaet Norex Limited.

Har dokumentasjon

- Vi har god dokumentasjon på effekten. Det er forsket på dette både i Russland og USA. Her i Europa er dette produktet brukt en del i Storbritannia, sier daglig leder Hassan Amundsen i Norex, som driver firmaet i Bergen.

Sprek-ekspert Guri Brekke tror ikke på at produktet har noen virkning.

Brekke har tatt mastergrad i fysisk aktivitet og helse og har over 20 års erfaring fra treningsbransjen. Hun er leder for fysisk aktivitet ved Pusterommer ved Haukeland Universitetssykehus, der kurative kreftapasienter får hjelp til å trene.

- Hvis du har normale nivåer av røde blodceller i kroppen vil du ikke ha noen nytte av å puste inn og ut av et plastbeger. Har du underskudd på røde blodceller kan du få i deg mer jern og dermed binder kroppen til seg mer oksygen. Men uansett kan du ikke sitte i ro og puste deg slankere, sier Sprek-ekspert Guri Brekke.

- Faller for fristelsen

Hun tror mange overvektige kan falle for fristelsen til å kjøpe dette.

- Dette er et nytt forsøk på å selge noe til overvektige som vil prøve det meste for å komme ned i vekt. De lager noe som er lett tilgjengelig, en snarvei for å gå ned i vekt som ikke vil fungere, sier Brekke.

Norex importerer produktet til Skandinavia, Spania og Portugal. Akkurat nå er Amundsen i Spania for å få produktet inn på det spanske markedet.

- Her i Spania er de mer åpne før det trekker en konklusjon om dette produktet, sier Amundsen.

I Norge har ikke plastbegeret solgt særlig bra: Amundsen forteller at ti plastbegre ble solgt i en kampanje nylig. Til høsten starter de en ny offensiv mot helsekostforretninger på det norske markedet.

Laget for diabetespasienter

Amundsen forklarer hvordan det hele startet:

- Apparatet ble opprinnelig utviklet for diabetespasienter. Man mente at de over tid pustet dårligere. Ved at de lærte seg å puste bedre fikk det en gunstig effekt på helsen, fordi man lærte kroppen å ta opp mer oksygen. Bieffekten av mer oksygen i blodet var at folk gikk ned i vekt, sier Amundsen.

Han legger til:

- Folk føler seg også mettere og går ned i vekt som følge av dette.

Produktet skal være EU-sertifisert og godkjent av det amerikanske Mattilsynet. På nettsidene til Breathslim er det blant annet henvist til forskning i Russland. Men navn på hvilke forskere som har stått for forsøkene har de ikke.

- Tenk deg nøye om

- Skjønner du at folk synes dette er vanskelig å tro på?

- Selvfølgelig, det er forståelig at folk synes dette er vanskelig å tro på. Men når folk får sett en forsker som forklarer bakgrunnen og vi kommer med mer informasjon, vil de skjønne mer, mener Amundsen.

Guri Brekke mener folk skal tenke seg nøye om før de kjøper dette og lignende produkter.

- Forbrenningen vil øke så minimalt ved å puste inn i denne koppen at det er helt uvesentlig. Dette produktet er bare tull. Man kan ikke puste seg til lavere vekt, sier Brekke.

Guri Brekke (i midten) er fast Sprek-ekspert og mener at Breathslim selges som en snarvei til et slankere liv for overvektige. Foto: Elias Dahlen