Foran lørdagens kamp mot tabelljumbo Sheffield United fnyser landslagssjef Ståle Solbakken av Ødegaard-vurderingene.

– Folk mister det, men dette er 2023, sier han til VG og fortsetter:

– Dette hører med det å være fotballspiller. Både Erling og Martin har lagt lista på «Sotomayor»-nivået. Av og til river du.

NÆRT SAMARBEID: Mellom landslagssjef Ståle Solbakken og kaptein Martin Ødegaard. Foto: Fredrik Varfjell / NTB

De første to månedene av sesongen har vært som en dans på roser for Ødegaard.

I september ble han dessuten nominert til Ballon d'Or.

Tallene fra statistikktjenesten sofascore.com viser at Ødegaard enn så lenge ligger litt under snittet sist sesong på en rekke punkter.

Grafikk: www.sofascore.com

Og den siste uken har tonen i britiske medier snudd. Etter landslagspausen har Arsenal møtt både Chelsea og Sevilla i henholdsvis Premier League og Champions League.

Etter London-derbyet mot Chelsea kom de første reaksjonene:

Tidligere Chelsea-spiller Tony Cascarino mente han «aldri har sett Ødegaard spille så dårlig». Ordlyden i avisen London Evening Standards spillerbørs var den samme.

Kommentator i Daily Express, Lewis Winter, mener Ødegaard og hans «svake start på sesongen» er «et økende problem» for manager Mikel Arteta.

Etter seieren mot Sevilla i midtuken fortsatte kritikken.

Det som trolig smerter mest er ordene fra den tidligere Arsenal-spilleren Emmanuel Petit.

Han vet litt om hva det vil si å styre londonernes midtbane og vant både Premier League og FA-cupen med klubben. Franskmannen sa følgende til TalkSport:

– Ødegaard har sett slapp ut på banen og uten kreativitet i det siste. Han ser også sliten ut fysisk, sa Petit og fortsatte:

– At vi spiller toppkamper hver tredje dag har sannsynligvis en påvirkning og det faktum at det ikke er noen særlig rotasjon i førsteelleveren til Arteta kan også være et problem.

KRITISK: Emmanuel Petit, her under en kamp for Arsenal i 2000. Foto: DENIS CHARLET / AFP / NTB

I den ukentlige Arsenal-podkasten «Handbrake off», sier den tidligere The Gunners-spilleren Adrian Clarke, at trioen Bukayo Saka, Ben White og Ødegaard, som alle utgjør lagets høyreside, ikke har vært god denne sesongen.

– Jeg synes ikke det er noe alvorlig galt. Ødegaard har scoret noen mål, noen virkelig bra mål også. Men det kan skje at han blir utelatt fra laget mot Sheffield United for å lade batteriene til neste kamp, sier Clarke.

Ifølge nettstedet TBR er det i så fall første gang nordmannen blir vraket til en kamp på to år.

Da Mikel Arteta stilte til den siste pressekonferansen før helgens kamp, ble han spurt om hvorfor han har tatt Ødegaard av banen før full tid de siste kampene. Han mente det kunne handle om prestasjon.

– Det kan også ha vært av taktiske årsaker, hvordan kampen skifter karakter der andre spillere kan passe bedre. Av og til handler det om å få inn friske bein, for vi har spilt mange kamper og vi har trengt mye energi i sluttminuttene, sier han.

NÆRT SAMARBEID: Mellom kaptein Martin Ødegaard og Arsenal-manager Mikel Arteta. Foto: PAUL ELLIS / AFP / NTB

Landslagssjef Solbakken mener kritikerne blir for korttenkt og viser til flere kamper der Ødegaard har spilt veldig bra denne sesongen.

– Nå forventer alle at han skal være den beste i hver eneste kamp. Og så er han kaptein. Da får du de ekstra greiene med på kjøpet. Men jeg synes han har vært blant Arsenals beste og mest stabile spillere.

– De ligger på delt andreplass på tabellen, har vunnet to av tre kamper i Europa. Han er kanskje den som har spilt flest kamper fra start også, påpeker Solbakken.

PS: Arsenals kamp mot Sheffield United starter klokken 16:00 lørdag. Den kan ses på V Sport PL eller Viaplay.