TIL kjørte i høst et nytt draktstunt der de utlyste en tegnekonkurranse for barne- og ungdomsskolene i byen. De utfordret alle til å tegne klubbens nye tredjedrakt.

Blant kriteriene var blant annet at drakten skulle fremme samisk språk og kultur og hadde samiske elementer og gjerne ha elementer som viste Tromsø by fram på en stolt måte.

TIL fikk inn hele 2.500 bidrag. Blant alle disse falt valget på tegningen til Anders Abels (10), som går i 5. trinn på Slettaelva skole.

Onsdag overrasket de 10-åringen i en skoletime. TIL-spillerne Anders Jenssen og Kent-Are Antonsen var også til stede.

– LITT FLAUT: Anders Abels sier det var «litt flaut» med all oppmerksomheten. Her fikk han sjekk av Øyvind Alapnes. Foto: Ronald Johansen

Drakten skal brukes i årets siste hjemmekamp mot FK Haugesund. Vinneren sikret også 10.000 kroner til klassekassa og en drømmedag for medelevene på Romssa Arena, der barna får bli med ut på banen i pausen i kampen mot FK Haugesund.

– Jeg synes ideen og hele konseptet rundt tredjedrakten har vært helt fantastisk. Det er en nydelig måte å inkludere barn og unge i hele Tromsø på ved å ha en slik tegnekonkurranse. Jeg har sett noen av de bidragene. Det har vært kjempemasse kule ideer. Jeg synes det er veldig artig å se tegningene komme til live i en så kul drakt, sier Anders Jenssen til iTromsø, mens han signerer autografer i klasserommet.

– Så dere gleder dere litt ekstra til å spille i den drakten?

– Det er en skikkelig «boost» å vite at vi representerer mer enn bare TIL. Vi representerer jo 5.- trinn på Slettaelva skole og hele Tromsø på den måten, så det er veldig kult, sier TIL-stopperen, som viste fram den nye fargerike drakter med elementer av midnattssol, det samiske og reinsdyret, som jo også er avbildet i Tromsø bys kommunevåpen.

NY DRAKT: Anders Jenssen viser stolt fram den nye drakten som navnebror Anders har tegnet. Foto: Ronald Johansen

– Følger ikke med

Vinneren av tegnekonkurransen er Anders Abels (10). Han er født og oppvokst i Tyskland, før han kom til Tromsø med sine tyske foreldre som 5-åring.

– Jeg snakker norsk, tysk og engelsk. Tre språk, sier 10-åringen, som er mer glad i å tegne enn i fotball.

Gutten ble naturlig nok overveldet da han fikk møte både Anders Jenssen i drakten og fikk en sjekk fra Troms Kraft på 10.000 kroner.

– Jeg ble glad. Og så var det litt flaut, sier 10-åringen.

UNG DESIGNER: Anders Abels holder fram TIL-drakten han har tegnet som har blitt klubbens nye tredjedrakt. Foto: til.no

Han følger ikke mye med på TIL, men daglig leder Øyvind Alapnes, forsikrer at designeren av den nye klassen er på plass på Romssa Arena siste serierunde.

– Det må hele klassen, skyter Alapnes inn.

GRATULERER: Samuel David Jensvoll gratulerer klassekamerat Anders Abels som vinner av tegnekonkurransen. I bakgrunnen TIL-spillerne Kent-Are Antonsen og Anders Jenssen. Foto: Ronald Johansen

Anders Abels sier han «bare tenkte på Tromsø» når han tegnet drakten og sier han bruker mer tid på å tegne enn å spille fotball.

– Jeg tegner mye, hjemme og på skolen, og er mest glad i å tegne. Jeg brukte bare fantasien og så pratet jeg litt med folk i klassen, sier han.

– Unikt i verden

Øyvind Alapnes var stolt og fornøyd med selve seansen på Slettaelva barneskole.

– Jeg synes alt har fungert bra; fra idé og fram til denne finalen med draktoverleveringen. Eller, egentlig er finalen når vi spiller i drakten, men alt som har skjedd fram til der vi er nå og kan vise fram drakten, har vært fantastisk. Vi har fått 2.500 tegninger som har kommet inn og vinneren Anders fikk se tegningen hans bli til i draktform. Det å se så mange barn i Tromsø involvere seg var utrolig artig å se, sier Alapnes til iTromsø.

LIKE FØR: Anders Abels (til venstre) gjemmer seg litt når det blir stort ståhei i klasserommet. Foto: Ronald Johansen

I utgangspunktet spiller TIL i drakten mot Haugesund 26. november.

– Jeg vil ikke utelukke at vi bruker den flere ganger, men i utgangspunktet er det en tredjedrakt. Det er et samarbeid som vi og Troms Kraft har hatt med endringen av stadionnavnet til Romssa Arena. Vi synes det er viktig å kunne ta fram en tredjedrakt som virkelig symboliserer området vi er fra. Det gjør vi med denne drakten. Og jeg tror det er en drakt mange kan tenke seg og som ikke vil bli produsert flere ganger i hvert fall, sier Alapnes.

– Har det vært gjort noe lignende før?

– Vi har forsøkt å undersøke. Rundt om i verden har vi ikke klart å finne noen som har gjort noe lignende som dette prosjektet. Det fortsetter i sporet med QR-drakten. Det var verdens første QR-drakt, og viser at selv om vi er der vi er fra, kan vi være innovative, smiler Alapnes og sier avslutningsvis stolt:

– Jeg tror det er en drakt som inkluderer hele byen, området og regionen rundt, definitivt.