Køln: I dag trener Birk Risa med de beste og er tilbudt 4-års kontrakt med Die Geissbocken.

– Jeg er mye alene, jeg liker det slik. Jeg er her for å bli fotballspiller, sier Birk Risa til Aftenbladet og avslører en mentalitet og en vilje midt i blinken for tyske tanker om vinnere.

Kapteinsbindet på den snart 19-år gamle Sola-guttens venstre overarm formidler sin del av historien. Det skal mye til før en utlending blir valgt som spielführer for de unge geitebukkene.

– Tyskerne kartlegger nøye

Eurosport-kommentator og Bundesliga-ekspert Petter Bø Tosterud understreker det:

– Tyskerne kartlegger grundig før de henter spillere til akademiene sine. Jeg er sikker på at guttens mentalitet var en av årsakene til at han ble tilbudt plass, sier Bø Tosterud.

– Det er ekstremt trangt på veien frem til å bli stjerne i Bundesliga, men han er på en fantastisk plass, får en unik læreperiode med A-laget nå og vil vokse enormt, tenker Bø Tosterud.

Prestisje å få frem akademispillere til A-laget

Birk Risa er innstilt på at det blir tøft, og han er like innstilt på at han skal klare målet sitt:

– Jeg skal debutere i Bundesliga innen det er gått to år. (Han var nære like før jul i siste kamp mot Leverkusen.)

I februar fyller Birk Risa 19 år, han har gått gradene i 1. FC Køln og trener allerede i perioder med A-laget. Foto: Privat

– Tyskerne er opptatt av å få frem sine akademispillere, prioriterer høyt og legger prestisje i det, understreker Bø Tosterud.

Etter en kort ferie med familien hjemme på Sola, er Birk Risa tilbake i byen ved Rhinen og innlosjert på internatet like ved stadion, mektige Müngersdorfer.

Det er i dag omdøpt til Rheinenergie stadion, tar 50.000 tilskuere og er fylt til randen i med- og motgang.

Verdensstjerner og Viking

Arenaen og denne klubben der Sola-gutten nå kan bli en del av historien, har fostret verdensstjerner som Wolfgang Overath, Hannes Löhr, Pierre Littbarski, Toni Schumacher og Lukas Podolski.

Det er klubben som i 1972 ga Viking en sensasjonell 1–0 seier da Johannes Vold scoret i Europacupen en sein høstkveld i flomlys på Stavanger stadion.

Og det er klubben som tok de mørkeblå tilbake til jorden med 9–1 seier i returkampen på Müngersdorfer.

Køln på opptur

Birk Risa føler han er med på en opptur, østerrikeren Peter Støger har gjort en kjempejobb som trener. Etter mange års turbulens har 1. FC Køln igjen blitt en kraft i Bundesliga og ligger på 7. plass før vårsesongen tar til.

– Støger er enormt flink, og det er utrolig utfordrende å få trene med de beste. Men jeg merker at det er annet nivå, du skubber deg ikke så lett på Modeste (stjernespissen), sier Birk Risa.

Han spiller fast på aldersbestemte norske landslag. Det var slik han ble oppdaget som 16-åring da han nettopp hadde tatt steget fra Sola til Sandnes Ulf.

Risa var aldri i tvil om å dra

– Da Køln tok kontakt, var jeg sikker på at det var dette jeg ville. Jeg kom til et akademi med store ressurser og gode trenere.

Han fikk full støtte fra familen, far Jonny (Sandnes Ulfs lagleder) er på besøk minst én gang i måneden.

– Noen ganger når jeg sitter på rommet alene, tenker jeg på kameratene, men jeg har aldri angret.

– Det koster å bli god

– Når jeg lengter hjem, tenker jeg: Jeg er her for å bli fotballspiller, det koster, det tar tid, sier 18-åringen modent og realistisk. (Søsteren Kine studerer i Køln og er der om det trengs.)

Hverdagen på internatet er grei: Opp tidlig morgen, trening klokken 10, fri fra 12 til ny trening klokken 15. Fri fra klokken 17.

– Etter fellesøktene trener jeg styrke eller tøyer og får tid til å skate, spille Fifa og ta videregående via nettet, forteller han.

Stolt av kapteinsbindet

Birk Risa er stolt av kapteinsbindet, han har vunnet tre cuper med U-19, og om det ikke blir direkte opprykk til A-troppen på fast basis, tar han ett år på U21-nivå.

– Da spiller vi i regionalliga og møter 2-lagene til de beste. Der får jeg utfordringer mot mange som allerede er etablerte i Bundesliga, sier Risa som er venstrefotet og kan med høyre om det trengs.

Han er venstre kant, back eller spiss (på landslaget), får skussmål som lagspiller med spesiell spilleforståelse og overblikk og et klart hode.

– Støger (A-lagstreneren) liker at jeg kan bekle mange posisjoner, forteller Birk Risa som ser frem til å flytte i egen leilighet. I så fall slipper far å bo på hotell når han kommer til Køln.