– Vi begynte sesongen veldig bra og spilte på oss den nødvendige selvtilliten. Vi klarte å bikke de jevne kampene i vår favør. Men nå har vi hatt en periode i løpet av juni der vi har slitt med å score mål. Vi må oftere klare å gjenskape de kampene der vi skaper mange sjanser og der vi scorer tre og fire mål – det er det vi jobber for, sier Start-trener Steinar Pedersen etter 1–1 mot Elverum i den siste kampen før en tre ukers sommerpause.

Start tok 19 poeng og scoret 19 mål på de første åtte seriekampene – begge deler gir et snitt på 2,38 per kamp. De siste sju rundene har sørlendingene kun tatt åtte poeng, og scoret åtte mål – et snitt på 1,15.

– Vi har sluppet til for mange sjanser imot på brudd når vi har ballen. Vi må bli mer stabilt gode i prestasjoner offensivt i større deler av kampene. Det er korte perioder i kamper der vi har vært gode – de periodene må bli lenger. Vi har variert for mye i prestasjonene i første halvdel av sesongen, sier Pedersen.

Daniel Aase skapte, i likhet med lagkameratene sine, ikke allverdens fra sin venstre kant mot Elverum søndag. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

– Må ikke svartmales

Selv om Start har variert noe i prestasjonene, har de fortsatt heng på 2.-plassen – som gir direkte opprykk. Ranheim er kun poenget foran, mens serieleder Bodø/Glimt er åtte poeng foran sørlendingene etter halvspilt sesong.

– Til tross for at vi har mer å gå på, ligger vi likevel der vi gjør. Det er positivt. Vi har mer inne, og ferien skal brukes godt til å få fram det ekstra giret, sier Steinar Pedersen.

Start-kaptein Simon Larsen mener det er en del positivt å ta med seg fra de første 15 serierundene.

– Det er en klubb som gikk fra å tape det aller meste i fjor, til å gå gjennom en god vinter og vi har åpnet sesongen greit. Vi skulle selvfølgelig ønske å ha enda flere poeng, men vi skal ikke grave oss ned etter 27 poeng på 15 kamper. Vi har fortsatt heng på lagene foran oss. Det blir helt feil å svartmale sesongåpningen. Vi har fått et godt utgangspunkt for høsten, sier Larsen.

Daniel Aase er helt enig med kapteinen sin:

– Vi ligger på tredjeplass, ett poeng bak direkte opprykk. Vi har satt oss et mål om å rykke opp, og vi er veldig nære det nå. Jeg ønsker vi hadde vært bedre i enkelte av kampene, men vi har heller ikke vært så fryktelig dårlige, sier kantspilleren.

Tempoet

På spørsmål om hva som må forbedres i siste halvdel av sesongen, så er ett svar gjennomgående fra alle hold: tempoet, det må opp.

– Nøyaktighet med ball, tempo i pasningsspillet, flere initiativ, oftere fremoverrettet, mer besluttsomme – det er mye som skal stemme samtidig. De periodene vi gjør de riktige tingene, da skaper vi noe, sier trener Pedersen.

Mot Elverum søndag møtte Start nok en gang et lag som lå dypt med laget og satset på kontringer. Og hedmarkingene lot ikke Start få mange gode sjanser.

– Det vanskeligste i fotball er å spille mot lag som «parkerer bussen». Men det er noe vi er nødt til å jobbe videre med, å utvikle spillet vårt enda mer slik at vi kan bryte ned de lagene, sier kaptein Simon Larsen.

– Det er små rom å jobbe i når de ligger så disiplinert i forsvar, slik Elverum gjorde, og som flere andre lag har gjort mot oss så langt. Men med litt større presisjon og fart i angrepene, så kommer vi til å skape mange sjanser – mot alle lag, sier venstreback Henrik Robstad.