KRISTIANSAND: – Azar Karadas er uten tvil den beste treneren jeg har hatt. Han er veldig energisk på feltet og utrolig flink med spillergruppen. I tillegg har han hatt en fin spillerkarriere selv og har masse erfaring å komme med, sier Arendal-spiller Mikael Berg Kvinge til Fædrelandsvennen tirsdag kveld.

Mandag kunne Fædrelandsvennen avsløre at den ledige hovedtrenerjobben i Start stod mellom tidligere Kristiansund-trener Christian Michelsen og Stabæk-assistent Azar Karadas. Begge har over en lengre periode stått høyt oppe på blokka til Start, og var nylig inne til jobbintervjuer med klubben.

Tirsdag kveld var TV 2 først ute med å melde om at Start nå har bestemt seg for å gå for Karadas.

Kun detaljer gjenstår før Karadas tar over stafettpinnen som Start-trener etter Sindre Tjelmeland som forlot klubben i januar.

– Offensiv fotball

Karadas gjorde seg bemerket som kraftspiss i både Brann og Rosenborg på begynnelsen av 2000-tallet. Han har også en proffkarriere fra klubber som Benfica, Portsmouth og Kaiserslautern, i tillegg til ti landskamper.

Fra 2021 til 2023 var Karadas trener for andrelaget til Brann, før han i september i fjor ble enig med Stabæk om en rolle som assistenttrener.

En som kjenner godt til fotballtreneren Karadas, er Arendal-spiller Berg Kvinge, som spilte tre sesonger for Brann 2 under hans ledelse. Den 20 år gamle kantspilleren er full av lovord om sin tidligere sjef i Brann.

– Vi lå i bunnen av 3. divisjon da han tok over i 2021. Han fikk oss til å rykke opp i 2022, og vi spilte mange gode kamper i 2. divisjon med et veldig ungt lag under hans ledelse i fjor, sier Arendal-spilleren, og fortsetter:

– Han har mange gode kvaliteter, men det som er mest fremtredende er energien på treningsfeltet og oppfølgingen av spillerne. Han er en man kan stole på og prate med. I tillegg har han fotballforståelsen på plass.

– Hva slags fotball står han for?

– Han vil at laget skal presse høyt, ha ballen og spille en offensiv fotball. Vi spilte for det meste 4–3–3 under ham. Vi pleide å angripe med et høyt tempo og hadde ballen mest i kampene vi spilte, svarer Berg Kvinge.

– Tydelig leder

Assistenttrener i Brann og tidligere landslagsspiller, Erik Huseklepp, har både jobbet og spilt sammen med Karadas. I likhet med Berg Kvinge trekker han fram lederevnene til Karadas som han fremste egenskap som trener.

– Han er en tydelig leder. Han fikk øve seg som hovedtrener i tre sesonger for andrelaget til Brann og har hatt en fin utvikling. Hvis Start-spillerne får ham som trener, så er jeg sikker på at de får en trener som de kommer til å ha en veldig god relasjon med, sier Huseklepp til Fædrelandsvennen.

TV 2s fotballekspert, Amund Lutnæs, sier at han synes det er spennende at Start velger å gå for en type som Karadas som Tjelmelands erstatter.

– Jeg synes det er et kult valg. Han er en fremadstormende trener som allerede har hatt gode resultater med Brann 2. Han er en dedikert fyr med masse karisma, som også har en skikkelig god karriere bak seg, sier han.

– Hva med hans manglende erfaring som hovedtrener på dette nivået?

– Det er alltid en vanskelig avveining, men det viktigste for Start der de er nå er å ha en trener som er framtidsrettet og vil utvikle unge spillere. Det kommer en type som Karadas til å gjøre. Jeg må innrømme at jeg egentlig har gått og ventet litt på at noen skulle hoppe på Karadas, svarer han.