Trener nok – nå: Jørgen Skjelvik (i midten) tror ikke Rosenborg burde trent nå midt i det tøffe kampprogrammet, men at grunnlaget kan være for svakt. – Det kan være en mulighet, sier han. Foto: OLE MARTIN WOLD

Mens store deler av Rosenborg-troppen gjennomførte en restitusjonsøkt, løp venstrebacken på tredemølla i det nye toppidrettssenteret i Granåsen i går formiddag.

Dagen etter to tapte poeng i Oslo, var både spillere og lagledelse fortsatt misfornøyde med at 2–0 før pause ble til 2–2 i 2. omgang. To poeng som kan bli helt avgjørende i jakten på Molde på toppen av tabellen.

Jørgen Skjelvik kom fra svenske Kalmar i fjor sommer. 23-åringen tror laget trener nok nå, midt i sesongens mest hektiske kampprogram, men tror forklaringen til flere svake 2. omganger i det siste kan ligge litt tilbake i tid: –Det kan være en mulighet at vi trente for lite i vinter, sier Skjelvik.

– Gikk tom for energi

Fysisk trener Geir Håvard Hjelde i Rosenborg avviser Skjelviks tankeeksperiment.

– Jeg kan ikke kommentere det Skjelvik sier. Vi snakker med hverandre hver dag, og tar ikke denne diskusjonen i media. Det jeg kan si er at vi har trent like mye i sesongoppkjøringen som tidligere år, sier Hjelde, som mener laget trener bra nok, også nå.

– Jeg kan ikke uttale meg om hvordan andre elitserielag trener, men jeg mener at vi trener riktig, sier Hjelde, som har tall på at spillerne er bedre trent enn før: –Vi har ført ZXY-statistikk siden 2008, og vi har aldri vært bedre enn vi er nå. Debatten må ikke gå på treningsmengde, men kanskje innhold.

Hjelde mener de to siste seriekampene, mot Haugesund og Vålerenga, kamper hvor Rosenborg slapp inn mange mål i 2. omgang, ikke kan sammenlignes: –Mot Haugesund var vi fysisk gode, siden vi snudde det på slutten. Hadde ikke formen vært god, hadde vi kollapset helt. Mot Vålerenga gikk vi tom for energi, og det kan være sammensatt. Det kan være at det står på fysikk, mat, søvn eller væske, sier Geir Håvard Hjelde.

Vanskelig å gi svar

Søndagens oppgjør mot Vålerenga var den tredje kampen på en måned hvor Rosenborg har mistet en 2-0-ledelse. RBK-trener Per Joar Hansen understreker at de har en offensiv innstilling og alltid jager 3-0-målet.

– Det er vanskelig å finne svar på hvorfor det ikke skjer. Fotball er veldig sammensatt enkelte ganger, og igjen viser det seg at hvis man slipper seg ned, og ikke holder fokus, så kommer motstanderen inn i kampen igjen.

Perry er ikke i tvil om at laget er godt nok trent: –Vi ble for lave og baktunge i andre omgang. Vi klarte ikke å holde på intensiteten og kom oss ikke ut. Tre-fire spillere sier at de manglet energi, og det er forståelig. Dette er en periode med to kamper i uka. I tillegg har vi vært på reise i Latvia. Reisen henger litt etter, noen sover litt dårlig på grunn av varmen, men det er bare tull at vi er for dårlig trent, sier Hansen.

Også Skjelvik stoler på at treningen er god nok nå i sommer.

– Det er en del av oss som har kjent oss litt tunge i kroppen. Det er mange kamper for tida, så vi trener helt klart nok nå.

- Kan ikke være helt gale på trening

Morten Gamst Pedersen tror det er andre årsaker enn treningsmengden som gjør at trepoengerne ryker på slutten av kampene.

– Når kampene kommer så tett som nå, kan det være vel så viktig å ta helt fri, som å trene. Du kan ikke være helt gal på trening når kampprogrammet er så tett. Kamper er den beste treningen du får, sier Gamst Pedersen.

I Adresseavisen i går sa den tidligere Premier League-proffen at han hadde lyst å si mye om 2-2-kampen mot Vålerenga, men at han valgte å holde det for seg selv, siden det kokte såpass i hodet rett etter kampen.

– Det er ikke alt som egner seg på trykk. Jeg har så lite lyst til å tape fotballkamper og poeng. Vi må klare å ro sånne kamper i havn, sier Gamst Pedersen, som ikke tror det skorter på treningsgrunnlaget.

– Det handler mye om kynisme. Det så du også i VM. Vi må bli flinkere til å holde på ballen, ikke få panikk og unngå å bli for lave, sier han.

Mix bedre trent etter VM

Mikkel Diskerud fortalte i forrige uke om USAs intense VM, der det ble trent hardt også mellom kampene i Brasil. Han følte seg bedre trent rett etter VM enn før han ble med det amerikanske landslaget på oppkjøringen før mesterskapet.

– Jeg føler at jeg er bra trent. Jeg kan ikke snakke for alle guttene, men jeg føler at jeg har god nok kondisjon. For meg er det ikke noen problem, sier Mix, som likevel trente enda mer da han var elev ved toppidrettsgymnaset i Bærum.

– Om morgenen trente jeg på skolen og senere på dagen med Stabæk. Det ble automatisk to økter om dagen. Vi er likevel ikke dårlig trent i Rosenborg i dag. Vi viser på testene at vi løper ganske mye sammenlignet med andre lag, sier han.