Torsdag viste 12 000 trøndere at byen er mer enn klar for et nytt ski-VM. De fikk se Rune Velta sikre norsk tredjeplass i storbakkerennet i Granåsen.

Trondheim skal som kjent søke om å få arrangere ski-VM i 2021, og nå ser Trondheim og Granåsen ut til å snyte Oslo og Holmenkollen for statusen som nasjonalanlegg for nordiske grener.

Tilbake i 1998 – året etter Trondheim hadde ski-VM sist – innførte Kulturdepartementet ordningen med opprettelse av nasjonalanlegg. Da ble det gjort en avtale mellom departementet, Norges Idrettsforbund og Norges Skiforbund om at arenaen skiforbundet velger som Norges kandidat til å arrangere VM i nordiske grener neste gang, også inngår en avtale med Kulturdepartementet om nasjonalanleggsmidler.

Skitinget vedtok i fjor at Trondheim skal være Norges neste VM-kandidat, og like før jul bestemte skistyret seg for at de ønsker at statusen som nasjonalanlegg skal følge etter.

«Skistyret innstiller overfor Kulturdepartementet at statusen som nasjonalanlegg for nordiske grener overføres til Granåsen i Trondheim», står det i vedtaket.

– Nå er det anleggseier, som er Trondheim kommune, som må søke Kulturdepartementet om det, sier skipresident Erik Røste til Adresseavisen.

Nasjonalanlegg får midler

Om departementet følger innstillingen og avtalen fra 1998, betyr det at Holmenkollen – som har hatt statusen som nasjonalanlegg siden avtalen ble inngått – for første gang vrakes som nasjonalanlegg.

Nå forventer Trondheim kommune at nettopp det skjer.

– Vi forholder oss til vedtaket fra skiforbundet, og har allerede hatt møter med Kulturdepartementet. Vi regner med at forholdet rundt nasjonalanleggsstatus er klart i løpet av våren, sier kommunaldirektør Morten Wolden.

Med statusen som nasjonalanlegg følger også større muligheter for pengestøtte. I avtalen fra 1998 heter det at nasjonalanleggene kan få inntil 50 prosent av investeringskostnadene dekket av staten.

De foreløpige kalkylene skisserer en totalkostnad på 800 millioner kroner på investeringene som skal til.

– Det eneste departementet har vært tydelig på er at vi ikke kan forvente å få dekket 50 prosent.

Flere hundre millioner

I mulighetsstudiene ligger det nytt arenabygg for både langrenn og hopp, og en fotballhall. Wolden regner med private midler må til for å finansiere disse.

– Selve idrettsutbyggingen, med utbedringer av bakken, løypenettet og andre fasiliteter, må departementet tungt inn som bidragsytere. Vi snakker om kostnader på 400-500 millioner kroner, og departementet må ta en betydelig andel av det. Det er vanskelig å si tall, men jeg forventer at de tar inntil halvparten av dette, sier Wolden.

Det tilsvarer i tilfelle 200-250 millioner kroner, men kommunaldirektøren presiserer at det må regnes mer på dette før det går en søknad til Kulturdepartementet.

Han sier nasjonalanleggsstatusen ikke er så viktig for ham utover de økonomiske mulighetene det gir.

– Men det gir en anerkjennelse av Trondheim som idrettsby, og Trøndelag som idrettsregion, sier Wolden, som kommer til å be om et nytt møte med departementet som et ledd av forberedelsene til søknaden Trondheim skal sende.

– Vi vil også be om et møte med Oslo kommune. Det er viktig at vi som store idrettsbyer har en god dialog om hvordan vi skal løfte skisporten fremover, sier han.

Folkeliv Granåsen. Foto: OLE MARTIN WOLD
Folkeliv Granåsen. Foto: OLE MARTIN WOLD