Idretten i fylket har søkt om støtte for totalt 290 millioner kroner. Fylkeskommunen har 74 millioner til å dele ut.

Støtte til nedbetaling av den nye idrettshallen ved Charlottenlund videregående skole er en av 242 søknader som har vært innom fylkeskommunen i løpet av 2015.

Selv om fylkeskommunen aldri har fått et større beløp fra den nasjonale potten, har kampen om midlene aldri vært hardere enn den har vært i år.

– Det vitner om at det er et stort behov for anlegg til idrett og fysisk aktivitet. Det har vært en jevn økning de siste årene. Endring av tippenøkkelen ved at en større del av overskuddet til Norsk Tipping skulle øremerkes idrettsformål, samtidig som det ble muligheter for å søke om momskompensasjon, har nok noe å bety i denne sammenhengen, sier Frank Gjengaar, fylkes-idrettskonsulent i Sør-Trøndelag fylkeskommune.

Tenker helhet

De 242 søknadene som har vært innom hans bord i år, utgjør et totalbeløp på over 290 millioner kroner i ønsket støtte til anlegg rundt om i fylket. Det er en økning på omtrent 30 millioner kroner fra den tidligere rekorden, som ble satt i fjor.

Selv om kulturdepartementet via et brev til fylkeskommune i april meddelte at de har gitt Sør-Trøndelag en større beløp fra den økende nasjonale potten, dekker ikke beløpet på alle søknadene som har kommet inn. Dermed må det harde prioriteringer til for å fordele potten som ligger på 74 millioner kroner inneværende år.

Gir rådgiving

– Selv om potten utgjør rundt 25 prosent av søknadsbeløpet, vil jeg fremheve at vi aldri har hatt anledning til å dele ut et så stort beløp til anlegg for fysisk aktivitet i Sør-Trøndelag. Vi får inn prioriteringslister fra de ulike kommunene før vi vektlegger hvilke anlegg som totalt sett skal bli prioritert. Vi tar stort sett hensyn til kommunenes lister, men har våre egne mål og strategier for anleggsutviklingen. Dermed blir flerbruksanlegg, hvor lenge eksisterende anlegg har stått og interkommunale anlegg være store faktorer. Alt skjer ved en helhetsvurdering, sier Gjengaar.

Han har selv tett dialog med idrettslag, idrettskrettsen og det frivillige skyttevesen i forkant av eventuelle investeringer.

– Ved siden av å sette opp den endelige prioriteringslista er vår største oppgave å gi rådgiving underveis i prosessen. Selve søknaden er utformet gjennom samarbeid mellom søker og kommunene, mens fylkeskommunens oppgave er å bistå i arbeidet. Det er klart vi har en tett dialog med kommunene på forhånd der den største oppgaven er å vurdere muligheten for drift, sier Gjengaar.

Kritisk til pengebruk

Det er noe blant annet Trondheim kommune har fått kritikk for, kommunen som utgjør over halvparten av de ventede bevilgningspengene fra spillemidlene i 2015. Tidligere har kommunen blitt kritisert for pengebruken i forbindelse med oppretting av idrettsanlegg i det som er prioritert som et pressområde hos fylkeskommunen.

– Vi er klar over kritikken på pengebruken, men det er ikke bestandig at billigste løsning er den beste. Noe plasthallen på Leangen er et eksempel på. Målet for anleggene er at de skal utformes til å kunne ha aktivitet i 30 år. I en ideell verden burde det offentlige bygd anlegg og idrettslagene stått for innhold. Men det har vist seg med kommuneøkonomien at vi ikke har fått til en slik løsning. Det å bygge anlegg er dyrt nok, men det er viktig å se på hva man får for prisen. Det er en oppgave som de ulike kommunene tar seg av og fylkeskommunen følger med på, sier Gjengaar.

Mye aktivitet

Han leder behandlingen av prioriteringslisten under dagens møte til kultur, velferd og kulturkomitéen i Sør-Trøndelag fylkeskommune. Der det fremlegges forslag over hvilke idrettsanlegg i regionen som skal få støtte gjennom spillemidler, som skal endelig vedtas i fylkesutvalget 9.juni. Øverst på prioriterings-listen er søknaden om støtte til idrettshallen ved Charlottenlund videregående skole, som ble ferdigstilt i desember 2013.

– Med støtten til hallen kom det noen krav om bruken. Det handler om å legge til rette for at nærområde også skal ha nytte av hallen. Derfor fungerer det som en brukshall der den er en del av skolens tilbud om aktivitet på dagtid, der den er svært viktig for oss. I tillegg leies den ut for en billig penge på kveldstid, der inntektene går til å dekke behovet for vakt som bistår med tilsyn og låsing, sier rektor ved skolen, Nina Hoseth.

Da videregående skole går inn under fylkeskommunale tilbud, er det byggavdelingen i Sør-Trøndelag fylkeskommune som står for økonomien til byggingen av hallen. Dermed har ikke den videregående skolen opparbeidet seg noe gjeld i forbindelse med den ferdigstilte hallen.

Støtte til snø: Snøproduksjon i Granåsen er balnt mange tiltak det er søkt om spillemidler til. Foto: jens petter søraa
Sto ferdig i 2013: Støtten til byggingen av idrettshallen på Charlottenlund er delt opp i flere bolker. I år utbetales 2,7 millioner kroner av en gjenstående sum på 5,4 millioner. Totalsummen for støtten ligger på 8,2 millioner kroner. Foto: Eirik Grønning