I løpet av to år har region Midt-Norge et mål om ett herrelag og to damelag i øverste divisjon.

Etter at Levanger rykket ned fra kvinnenes eliteserie forrige sesong, samtidig som Kolstad mislyktes i forsøket på å rykke opp i herrenes gode selskap, er det kun Byåsen som er representert på øverste nivå fra Trøndelag. Det vil håndballregionen gjøre noe med. Det jobbes med å utvikle klubbene på breddenivået for å gagne toppene, slik at toårsmålene ikke bare blir realisert, men opprettholdt de neste årene. Slik ønsker man å fortsette å bygge et fundament som kan gi satsingsklubbene et ekstra løft.

– Det vi gjør nå er å utvikle klubb, samtidig som vi gjør en jobb for topphåndballen, sier Inger Bakke, ansvarlig for eliteklubbene i region Midt-Norge.

Spisset modell

Konkret betyr det at det har blitt satt i gang tiltak for å øke fokus på spillerutvikling, der blant annet de som ønsker det får et større treningstilbud. Dette er ikke ulikt det Trøndelag Fotballkrets har satt i gang, slik Adresseavisen skrev 4. september. Fra og med denne sesongen ser man endringer:

– Vi kjører en mer spisset utviklingsmodell, i tillegg til flere påmeldingsaktiviteter. Dette betyr færre inn på topptilbudet og flere inn på breddetiltaket. Dette vil gi et bedre tilbud til de beste, samtidig som de som ønsker ekstra påfyll får det, sier Bakke.

Større krav

Hun erkjenner på vegne av regionen at trøndersk håndball ikke holder samme nivå som i storhetstiden ved tusenårsskiftet, men mener det har en sammenheng med utviklingen i håndballen.

– Mengden trening som kreves er høyere nå, spillene må være villige til å ofre mer av sin tid for å bli god. En annen side er klubbtilhørigheten som var større før, det er lettere å bytte klubb også i ung alder. Dette har medført at flere miljø forsvinner, vi får færre lag å spille mot, sier Bakke som også mener håndball møter en sterkere konkurranse fra de ulike aktivitetsmulighetene unge har i dag.

– I tillegg er rammebetingelsene endret de siste ti årene. Det er nødvendig med langt flere personer til å drive en toppklubb, sier Bakke.

Samarbeider med toppklubbene

Region Midt-Norge har gjennomført samarbeidsmøter med klubbene på de to øverste nivåene for å avdekke behov de måtte ha. For med høy frivillighetsfaktor i klubbene ønsker håndballregionen å bidra for å øke kompetansen.

– Vi ønsker å bidra til at klubbene skal ha best mulig organisering rundt topplagene sine. Tema har vært organisasjon, sportslig apparat og tilrettelegging for en enklere hverdag med fokus på klubb- og trenerkompetansen som en nøkkel til suksess. Dette arbeidet vil være kontinuerlig gjennom hele sesongen. Vi vet hvor viktig organiseringen av en klubb er hvis man ønsker å være i toppen. Vi mener at klubb- og trenerkompetansen som en nøkkel til suksess, sier Bakke.