Det var helt mot slutten av rettssakens aller siste dag at den tidligere idrettslederen ba om ordet i Hokksund tinghus.

Han innledet med å si at hele saken mot ham startet med en falsk anmeldelse til østerriksk politi i 2018.

– Dette har medført en sammenhengende hets og mobbing, samt forhåndsdømming. Selv nå under rettssaken sendes dokumentaren «En varslet skandale» og podkasten «Skandalepresidenten». Dessverre var jeg dum nok til å stille opp i TV-dokumentaren da jeg ble lovet en balansert fremstilling av saken, sa Besseberg.

TV 2 viser «En varslet skandale» mens VG har laget podkasten «Skandalepresidenten».

– Selv om jeg mottok dyre gaver og ble invitert på jakt av mange, må jeg understreke at jeg aldri har latt meg korrumpere. Det er kanskje feil av meg å se på disse gavene og invitasjonene på samme måte som utmerkelsene av meg til æresmedlem i Norges Skiskytterforbund, sa Besseberg i retten i ettermiddag.

Han avsluttet behandlingen av saken mot ham med følgende ord:

– Jeg vil alltid bli sett på som skandalepresidenten. Etter å ha viet mer eller mindre hele mitt liv til denne idretten og gjort det jeg mente var riktig, så er det bittert å føle seg som villsvinet i Norge, en uønsket art i vår fauna, og et dyr som kan skytes fritt hele året.

Deretter sa tingrettsdommeren at dom i saken vil falle 12. april.

MEDFORSVARER: Mikkel Toft Gimse (bildet) representerer Anders Besseberg, sammen med Christian B. Hjort. Foto: Gisle Oddstad / VG

– Økokrim har mistet hode

På tidspunktet Besseberg tok ordet hadde aktoratet allerede lagt ned påstand om at Besseberg bør dømmes til fengsel i tre år og syv måneder, samt en bot på én million kroner og inndragning av 1,4 million kroner.

– Økokrims straffepåstand er altfor, altfor streng. De har mistet hode, sier Besseberg-advokat Mikkel Toft Gimse.

Han mener både seks år med etterforskning, Bessebergs høye alder og en massiv medieomtale må inngå som formildende omstendigheter dersom 77-åringen blir funnet skyldig.

Advokaten argumenterte for at kravet om inndragning av penger, samt en bot på én million kroner, er satt altfor høyt.

– Det er bare tall de tar ut av luften. Den boten kan retten bare se bort fra, sa han.

Gimse ba retten frifinne Anders Besseberg på alle tiltalepunkter.

– Besseberg har ikke mottatt penger. Og han har heller ikke, når han har mottatt gavene i tiltalen, koblet dette til smøring. Besseberg har heller ikke stilt noe krav om å få fordeler. Dersom Anders Besseberg dømmes, så er det for dårlig dømmekraft og for å ha mottatt for fine gaver. Dette skiller seg avgjørende fra andre saker i rettspraksis, sa Gimse.

Elefanten i rommet

Bessebergs forsvarer, Christian B. Hjort, åpnet sin sluttprosedyre med å påpeke hvordan hans klient har blitt anklaget for å jobbe for russiske interesser i bytte mot betaling.

Dette er ikke en del av Økokrims tiltale mot 77-åringen. Likevel har anklagene ligget som et slør over rettssaken i Hokksund tinghus.

– VG har kalt det «elefanten i rommet», sa Hjort - og siktet til en kommentar av Leif Welhaven.

BESSEBERG-FORSVARER: Christian B. Hjort, her med aktor Marianne Djupesland i forkant. Foto: Gorm Kallestad / NTB

Advokat Hjort understreket gang på gang hvor alvorlig Besseberg ser på anklagene om at han skal ha gitt Russland fordeler i bytte mot penger.

– Den opprinnelige anklagen innebar at han mot stor betaling fundamentalt skal ha sviktet sitt livsverk. For ham innebærer dette en beskyldning om at han har vært villig til å selge sin sjel for penger. Anklagen i tiltalen derimot innebærer at han ikke har hatt kompasset i orden, og har takket ja til for mye i sammenheng med representasjon.

Økokrims bevisførsel mot Besseberg fikk merkelappen «tendensiøs» torsdag formiddag.

Hjort reagerer på hvordan aktoratet har lagt vekt på vitner som Max Cobb (nåværende generalsekretær) og Jim Carrabre (tidligere styremedlem)

– Dette er personer som ble kraftig kritisert av IBUs juridiske rådgiver og IOC-kommisjonen for oppfølging av McLaren-rapporten, for ikke å forstå at man må vurdere saker basert på bevis og ikke medias forventning. Men disse personene utgjør i Økokrims øyne en gullstandard for hva som er den rette vei, sa Bessebergs forsvarer.

Han kalte IBU for best i klassen i håndteringen av dopingsaker etter McLaren-rapporten.

– Det er derfor nær sagt ufattelig at Taylor-rapporten (IBUs egen gransking) og den opprinnelige siktelsen anklager Anders Besseberg for å ha påvirket prosesser i russernes favør. Det er rett og slett ikke til å begripe.