–Nå er jeg tatt opp og har fått sjansen, men det vanskelige er å sørge for at jeg blir her. Det er det som er det ordentlige målet. I min situasjon vet jeg at jeg må overbevise hver eneste dag, både på trening og i kamp for å bli her. Jeg må bare sørge for å holde meg oppe så lenge som mulig.

Ordene tilfaller trondheimsmannen Andreas Martinsen etter at han har skrevet trøndersk idrettshistorie ved å bli den første til å kare seg gjennom det svært så trange NHL-nåløyet.

–Det at jeg sånn sett er historisk er ikke noe jeg har tenkt på. Jeg prøvde å ta inn litt og nyte det da jeg hadde muligheten. Jeg skjønte kanskje ikke helt at det var virkelig før jeg satt der i garderoben med utstyret på og tok drakta over hodet. Dette har vært drømmen siden jeg var en liten guttunge, og når det man har jobba for så lenge går i oppfyllelse, blir det sterkt sånn følelsesmessig. Det var spesielt under nasjonalsangen før kamp. Da sto jeg bare og smilte for meg selv, sier Martinsen til Adresseavisen om brakdebuten som endte med 4-0-seier over Philadelphia Flyers på bortebane.

Kort vei ned igjen

Han vet at han må sette pris på øyeblikkene, for NHL-hverdagen er så kynisk og brutal. Den ene dagen kan han nyte tilværelsen blant de store gutta, den neste kan han kjempe om å kare seg tilbake. Om kort tid kan han bli sendt tilbake til farmerlaget i San Antonio, der samboeren Camilla er igjen i parets leide leilighet. I denne omgang var det en skade på stjernespiller Alex Tanguay som ga den 25 år gamle trønderen muligheten til å få istid i NHL – for favorittlaget Colorado Avalanche som raskt tapetserte gutterommet på Rosenborg med veggpryd da den da åtte år gamle gutten fikk smaken på hockey. 17 år senere med guttedrømmen oppfylt. Men i Avalanche-debuten startet jobben med å overbevise trenerteamet om at han også hører hjemme på det øverste nivået. Martinsen imponerte såpass mye at trener Patrick Roy lovet han spilletid i bortemøte med Boston Bruins natt til fredag.

–Jeg var ganske nervøs før kampen, men idet jeg hoppa ut på isen, gikk alt automatisk. Jeg fikk senket skuldrene og spilte fysisk på den måten jeg skulle. Når du spiller i en fjerderekke, handler det om å spille enkelt og ta de sjansene man får. Det gjelder å legge ned den jobben og få pucken ut når det trengs. Jeg er fornøyd med egen innsats, sier Martinsen.

Martinsens medisin

Nå fortsetter jobben med å klamre seg til lengst mulig NHL-tid. Til det skal Martinsen ta i bruk samme oppskrift som har tatt ham dit han er i dag.

–Det gjelder å finne en måte der du kan bli best mulig. Ikke alle er som Zucca (Mats Zuccarello Aasen, New York Rangers-stjerne), et utrolig talent der mye faller naturlig. For meg har det handlet om å aldri gi seg og jobbe hardt hver eneste dag for å bli best mulig. Det er det som har vært medisinen for meg, sier Martinsen.