Med cupgull lørdag vil Norges mestvinnende lag på damesiden være oppe i 16 titler. Men det er hele elleve år siden den forrige tittelen, og Norges suverent beste lag på 90-tallet må se at hegemoniet ligger på Østlandet.

– Det begynner å bli på tide med en ny pokal, slik at forspranget kan økes, flirer Ørn-legende Gøril Kringen, som spilte i klubben fra 1993 til 2004, og fikk med seg alle de 15 serie- og cupgullene klubben har til nå.

– Satt en standard for resten

Hun var kaptein på Trondheims-Ørn, et lag som var fryktet i norsk fotball. For med en generasjon med landslagsspillere som Britt Sandaune, Ann Kristin Aarønes, Gro Espeseth, Ragnhild Guldbrandsen og Unni Lehn – for å nevne noen.

– Det var en stabil stamme i laget. Det var alltid søken etter utvikling, og Ørn satt standarden med en fantastisk treningskultur, noe som gjorde at flere spillere søkte seg til Trondheim. Nå har man blitt tatt igjen. Da spiller økonomi en større rolle. I Ørn må spillerne ha fulltidsjobb eller skole i tillegg, mens andre kan tilby å kjøpe fri spillerne, sier Kringen som fikk oppleve dette som Ørn-trener mellom 2006 og 2011.

Opp- og nedtur

Solfrid Andersen Dahle er den eneste av dagens spillere som fikk være med på å smake på Ørn-hegemoniet før det falt på 2000-tallet. Den nåværende kapteinen var ubenyttet reserve da Ørn tok sin foreløpig siste cuptittel i 2002 i debutsesongen, og var med da laget vant Toppserien i 2003. Siden har ikke ørnene fått klørne i en eneste pokal.

– Det var en veldig stor vinnerkultur i det laget jeg kom til. Det var høy temperatur på trening, og spillerne krevde mye av hverandre. Ørn var best på treningskultur på den tiden, men har blitt tatt igjen av andre, i tillegg til at vi ikke kan konkurrere økonomisk, sier Andersen Dahle.

– Men vi er et stykke på vei. Klubben har gjort en god jobb med tanke på utvikling og nå har vi en egen base på Lade som er positivt. Tendensen er at det gror godt, sier 32-åringen, noe som vises med at klubben tidligere i høst tok sitt andre sølv i junior-NM på fem sesonger.

Ørn-legenden nøytral

Det er Kringen enig i.

– Det er flere grunner enn bare økonomi som gjør at klubben er der de er i dag. Ørn var ikke dyktige nok til å utvikle egne spillere, slik at det ble et stort hull da generasjonen fra åtte til ti sesonger sluttet, sier hun.

– Men det ser bra ut med tanke på fremtiden, ikke bare på sport der det er gjort en god jobb med å få frem unge trønderske spillere. Man skal ikke undervurdere viktigheten av å ha et eget hjem, det gjør noe med tilhørigheten. Det handler om å bygge stein på stein, og ikke være utålmodig. Man må være edruelig, noe jeg føler at de er, sier Kringen.

Som ikke ønsker å si hvem hun heier på under cupfinalen, da hun er faglig leder for kvinnefotball hos NFF.

– På grunn av jobben jeg har nå må jeg være nøytral, men alle kommer fra et miljø eller en klubb. Det er ikke noe man kan legge vekk. La oss si det sånn, flirer 42-åringen.

– Det begynner å bli på tide med en ny pokal, slik at forspranget kan økes, flirer Ørn-legende Gøril Kringen, som spilte i klubben fra 1993 til 2004, og fikk med seg alle de 15 serie- og cupgullene klubben har til nå. Foto: Mari Vold
– Det var en veldig stor vinnerkultur i det laget jeg kom til. Det var høy temperatur på trening, og spillerne krevde mye av hverandre, sier Solfrid Andersen Dahle. Foto: Rune Petter Ness