– Vi har ikke hentet 14-åringer til klubben før. De som får tilbud nå, har vært fulgt opp over tid av RBK-ambassadører og gjennom hospitering. De har vist at de har ferdighetsnivået inne og er gode med ball, sier Tore Grønning, utviklingsleder i Rosenborg.

Han er i sluttfasen med å hente inn guttene som skal utgjøre klubbens talentsatsing gjennom SalMar Akademiet. 14-åringene som rekrutteres kan ikke signere amatørkontrakter da de er under 15 år. Til sammen kan det bli seks 14-åringer i akademiet som har spillere opp til 20 år.

– Målet er å levere primært til RBKS a-stall, toppfotballen for øvrig og 2.-divisjon, sier han og nevner Andreas Helmersen (16), John Hou Sæther (17) og Bent Sørmo (18), som nettopp er kommet tilbake fra treningsleir på Gran Canaria med A-laget, som ferske eksempler på spillere med erfaring fra akademiet.

15 spillere har takket ja

Så langt har 15 spillere som er født i 1999-2001 takket ja til RBK-overgang. De tilbys plass til og med det året de fyller 16 før det gjøres en ny evaluering.

– Vi lar spillere som ønsker det gå tilbake til lokale klubber. Vi krever heller ingen utdanningskompensasjon for de få som får profesjonell kontrakt med dem. Spillerne må vurdere hva som er riktig for dem. I motsetning til en breddeklubb som i stor grad drives på frivillighet, får de et tilbud med ansatte trenere, profesjonelt støtteapparat for øvrig og de beste fasiliteter hos oss, sier Grønning.

LES KOMMENTAR: Alt var verre før

Rosenborg har 12 hybler tilgjengelig, samtidig som klubben samarbeider med Nidaros ungdomsskole og Strinda Videregående skole om utdanning.

Henter de beste

Bakgrunnen for at Rosenborgs akademi henter yngre spillere, er at de kun har to seniorlag i år. At Rosenborgs 2. lag rykket ned til tredjedivisjon fikk konsekvenser.

– Vi har hatt en lang prosess der vi har sett på utviklingsmodellen vår. Vi har kommet frem til at vi ønsker å spille med og mot spillere på høyest mulig aldersjevnbyrdig nivå i de yngste klassene, forklarer Grønning.

4. divisjonslaget er historie, i stedet skal RBK matche spillerne sine i 3. divisjon, i lokal G19-serie, i nasjonal G16-serie og lokal G16-serie. For 14-åringene vil den lokale G16-serien være en naturlig arena.

Fra Trøndelag

Spillerne rekrutteres i hovedsak fra Trøndelag, og Grønning erkjenner at det kan være utfordrende for de lokale utviklingsmiljøene når Rosenborg viser sin interesse for deres beste spillere. Han trekker frem følgende eksempel:

– I år kommer det fire, kanskje seks spillere til oss fra Trond, og det er klart at det er utfordrende for laget som guttene forlater. Men vi må gi tilbud til de vi mener er gode nok. Da er det viktig at vi har en god dialog med den aktuelle klubben og forholder oss til regelverket. Det skal være ryddig og ordentlig, sier han.

LES KOMMENTAR: De forgifter toppidretten

Med cirka 60 spillere i sitt akademi, nesten alle på amatørkontrakt, mener Rosenborg at de har funnet en modell å satse på, en modell som ser akademiet og A-laget i sammenheng. Der A-laget fokuserer på struktur og roller, fokuserer akademiet på ferdigheter og fysikk.

– Resultatene til de aldersbestemte lagene de siste sesongene viser at vi presterer godt, sier Grønning.

Blir ikke automatisk eliteseriespiller

– Hvilket ansvar har Rosenborg for å sørge for gode utviklingsmiljø i resten av Trøndelag?

– Vi må rekruttere spillere fra lokale klubber. Samtidig skal vi sørge for kompetanseutvikling i samarbeid med både kretsen og klubbene, sier han og legger til:

– Det fins andre veier til eliteseriefotballen også – i høyeste grad. Det er ingen automatikk i at man blir elitespiller selv om man får tilbud om plass i vårt akademi. Det er tvert imot da jobben starter.

- Ikke noe enkelt svar på hva som er riktig

Det fins ikke noe enkelt svar på om det er rett eller galt av Rosenborg å hente 14-åringer til klubben. Det mener Jan Roar Saltvik, daglig leder i Trøndelag fotballkrets.

– Kravene til toppfotballen øker hver dag. Utfordringen er å finne skjæringspunktet der man sikrer toppklubbenes behov og samtidig bidrar til bredde på en god måte, sier han og beskriver samarbeidet med Rosenborg som tett og nært.

–Det er viktig å dele erfaringer. Når Trond avgir flere spillere til Rosenborg, må vi høste -erfaring derfra. Rosenborgs innrekrutteringstidspunkt av spillere må for eksempel gi de lokale klubbene forutsigbarhet.

- Må ha beina på bakken

– Hva gjør det med en 14-åring å få tilbud om spill i Rosenborg?

– Jeg tror det er en like stor utfordring for de foresatte. De må ha beina på bakken og vite at det er forskjell på å være 14 år og spille i RBK og det å være i A-stallen, sier Saltvik som skjønner at Rosenborg må være på banen i kampen om talentene.

– Hvis ikke Rosenborg henter guttene, er det andre klubber som vil gjøre det.

Saltvik håper endringene som er gjort i seriesystemet vil flytte fokus over fra prestasjoner til tålmodig utvikling.

– Når vi nå får fire nivåer i 16-serien, gir vi et tydelig signal til breddefotballen om å være tålmodig med tanke på utviklingen til spillerne. Noen blir gode tidligere, andre senere. Dette er umulig å forutsi, sier han.

Ny modell: Tore Grønning avslutter i disse dager samtalene med 14-åringer som får tilbud om plass i Rosenborgs akademi. Aldri før har så unge spillere blitt hentet til spill i Rosenborg-drakten. Foto: RICHARD SAGEN