Men denne februardagen er det ingen som jager dem. I ensom majestet passerer de først over mållinjen. Linjen ingen andre enn hun ser.

Den fryktelige dommen

Pulsen dunker i ørene på rytter og hest idet farten senkes og de etter litt står urørlig i en sky av damp. Så trekker rytteren i den venstre tømmen og snur hesten, før de setter kursen tilbake mot foten av fjellet.

Ikke i vill fart som i sted, men i rolig trav. Selv om hesten elsker å galoppere så fort den kan, er det grenser for hvor ofte hun lar den slå over i galopp.

For er det noe travtrenere hater, så er det å høre stemmen over høyttalerne på travbanen som forkynner den grusomste av alle dommer:

«Hest nummer åtte Stubbans Eld er disket for galopp!»

Pike + hest = sant

Jenter elsker hester, men vokser som regel av seg den mest intense interessen etter noen år på rideskole eller travbanen.

Ikke Liv Sunniva Karlsson Lian.

Ilden brenner fortsatt like intenst. Nå har hun kjørt sine første travløp, har to hester i trening og er fortsatt fast bestemt på å leve livet som travtrener, kusk og hesteoppdretter.

21-åringen er Trøndelags yngste travtrener, men slett ikke uten erfaring etter å ha jobbet i stallen hos Veronika Bugge og på Lauvåsen Avlsstasjon. Der lagret hun lærdom om trening av unge og eldre hester, kaldblods og varmblods, og avlsarbeid.

Noen var vanskelige hester som galopperte når de skulle trave, andre stoppet på oppløpet lenge før mål.

Håpet er lysegrønt

Stubban Gård er hjemgården til Liv Sunniva. 18. mai 2011, tre dager etter at hun ble konfirmert, var lauvet på bjørka knapt et lysegrønt slør i fjellbygda.

I fjøset sto Aundals Pia følldiger.

Aundals Pia var oppgitt som traver da Liv Sunniva fikk kaldblodshoppa i gave av mamma Eli en junidag i 2007.  Fire år etter kom Stubbans Eld til verden foran øynene hennes. Hun kunne nesten ikke tro det hun så.

At det var hennes hoppe og hennes føll.

Den dagen glemmer hun aldri.

Hun ville gjøre heder på gården og familienavnet og ga føllet navnet Stubbans Eld. Eld tok hun fra hingsten, Bokli Eld.

Enorm mestringsfølelse

Ulf Thoresen er tidenes travkusk i Norge.

- Ulf, sa konkurrentene, vinner med hester som egentlig burde vært sendt til slakteren for å bli pølse!

Flaggene vaiet og champagnekorkene smalt i været når Thoresen gjestet de flotteste travbanene i verden. Han var ikke stor av bygning, men hadde en enestående evne til å kommunisere med hestene.

Og han la aldri skjul på gleden som fylte ham da hesten og han smeltet sammen til en enhet og ingen kunne slå dem.

Liv Sunniva forstår så godt hva den avdøde mesterkusken mente.

- Det er en sann mestringsfølelse når hesten presterer på banen, smiler hun.

Jakten på syv millioner

Høyreiste Jervar har for lengst fått tilbake pusten etter dagens treningsøkt foran sulkyen. Nå gløtter den mot Liv Sunniva som seler av Eldi, Liv Sunniva kaller Stubbans Eld det, etter rideturen i skyggen av fjellet som har fått navnet sitt fordi det bærer ei snøfonn i fanget året igjennom.

Fem år gamle Jervar er den første fremmedhesten Liv Sunniva har tatt på seg å trene på egenhånd. Vallaken er ganske kraftig og har et langt steg. Hun har en plan for å gjøre den sterk nok til at den klarer å bære travet sitt.

Liv Sunniva har ikke trent den lenge, men ser fremskritt etter turer langs skogkledde åser. Variasjon er viktig og hver økt føres inn i treningsdagboken.

Morfaren til Jervar var Spikeld, en av tidenes beste norske kaldblodstravere. Den var godt på vei til å kjøre inn syv millioner kroner da en akutt skade ble dens bane høsten 2017.

Liv Sunniva kjenner på presset om å skulle få en hest av så god avstamning til å fungere.

Hest nummer åtte

Halvannen time tar kjøreturen fra Meråker til Leangen travbane i Trondheim. På tilhengeren står Eldi. Kanskje tenker den at det skal bli artig å møte igjen de andre hestene på travbanen.

Eldi viser i hvert fall ingen tegn til mistrivsel når den leies av hengeren og blir ett med det pulserende miljøet utenfor stallen hvor hestene får på seletøyet og blir spent foran sulkyen.

Dette var kvelden Stubbans Eld skulle vinne sitt første Leangen-løp. Liv Sunniva hadde til og med puttet bomull i ørene på hesten sin.

Hesten, som kommer fra gården der Liv Sunnivas bestefar i sin tid holdt hester, forsøkte seg i løp som tre- og fireåring. At det ikke gikk noe særlig mener hun skyldes at Eldi er litt sent utviklet og at hun selv manglet kunnskap og erfaring.

Liv Sunniva sier derfor at den gikk sitt første ordentlige løp seks år gammel 16. januar 2017. Da satt travet så godt at det ble premie. Den fulgte opp med flere andre- og tredjeplasser og enda mer penger i premie.  Utgiftene har ikke vært større enn inntektene på Eldi. Det er slett ikke alle eiere av travhester forunt å ha det sånn.

Målet er å vinne i V75, travsportens elitedivisjon. For Eldi har mye inne.

Målet er også å kuske både Eldi og Jervar i rikstotoløp. Hittil har hun nøyd seg med å kjøre lokalløp og overlatt Eldi til de proffe kuskene på Leangen.

Denne kvelden, 12. februar, har Stubbans Eld fått startnummer åtte i sisteløpet som skal begynne klokken 20:13. Thomas Mjøen er kusk og førstepremien 12 000 kroner.

Verdens beste

Eldi skal konkurrere mot 12 hester. Programmet slår fast at den har løpt hurtigst av alle og at rekorden er 1.32.1, og at den hittil har travet inn 39 439 premiekroner.

Liv Sunniva har til gode å se Eldi vinne et løp, men tror det kan skje i kveld.

For første gang har hun puttet bomull i ørene på hesten sin i et forsøk på å gjøre den roligere. Oppvarmingen går fint, kusken sier at hesten virker bra.

Hestejenta fra foten av fjellet har broren sin med som hjelper på Leangen og det viser seg å være klokt da de må bytte hjul på sulkyen i en fei. Like etter kommer mamma Eli også inn i stallen, direkte fra jobb.

Ikke bare forærte Eli Aundals Pia til Liv Sunniva, hun har støttet henne på alle mulige måter etter at datteren bestemte seg for å satse på hest. Hun er verdens beste mamma.

Tante Heidi og Egil Rødde er heller ikke borte, de har kjøpt seg inn i Eldi og alltid hatt troen på hennes evner med hester. Liv Sunniva planlegger å selge andeler i føllet for å få driften til å gå rundt.

Knapt nok til bensin

Når starten går for kveldens siste løp trenger ikke Stubbans Eld lang tid på å komme i tet. Thomas Mjøen sitter rolig i sulkyen og konstaterer at det ser lovende ut. Lenge.

På bortre langside etter mer enn halvkjørt løp blir det imidlertid liv i kusken. Han må jobbe iherdig for å få Eldi til å holde farten oppe. Konkurrentene ypper og nå har veteranen Frank Westberg fått sving på Lille Vilma og overtar føringen.

Etter at det hele er over, har Eldi sikret seg den nest siste premien som nummer seks. 2000 premiekroner dekker knapt bensinen frem og tilbake. Og kusken skal jo også ha sitt.

Liv Sunniva er skuffet og sier at hesten ikke er sliten i det hele tatt idet Mjøen svinger seg av sulkysetet.  Eldi ville simpelthen ikke løpe i front mer. Eli mener den kanskje er best bakfra i angrep mot mål.

En trøst er det at Eldi slo hester som ble kjørt av toppkusker som Bjørn Garberg, Atle Solhus og Arne Nilsen.

Dyrlege neste

Når Liv Sunniva styrer bilen ut porten på Leangen med kurs for Meråker, har den unge travtreneren allerede startet forberedelsene til neste ukes løp.

Kanskje Eldi fungerer bedre med skyklapper? Og hva var det Veronika Bugge egentlig sa om trening av hester som slakket på farten inn mot mål? Skjønt, Eldi har jo aldri gjort det før …

Hun må tenke mer på hva som kan være årsaken til at den ikke ville fortsette å løpe fortere enn de andre hestene.

Hjemme venter Jervar med friske vrinsk selv om det er midnatt. Liv Sunniva leier to stallplasser på gården til dyrlegen i Meråker og der i gården har de blitt vant til at den ambisiøse unge kvinnen er på farten både tidlig og sent.

Etter at Eldi har fått mat og vann, og porten til stallen er lukket, er det klart for den siste etappen hjem til Stubban.

På vei inn i søvnen i det trygge huset ved foten av Fonnfjellet, kan Liv Sunniva glede seg over å ha nådd flere av målene hun har satt seg for sin ferd igjennom livet. Slik hun gleder seg til fortsettelsen.

For når sommeren glir over i sensommer settes kursen mot Norges miljø- og biovitenskapelige universitet i Ås i Akershus. Hun har søkt veterinærstudiet og allerede leid stallplass der til Eldi og føllet som kommer.

Drømmen er å bli dyrlegen som driver med travhester på Stubban Gård.

Den drømmen har hun hatt så lenge hun kan huske.