Begge har ghanesisk far, men er født av hver sin mor i den tyske hovedstaden Berlin. Lørdag står de ansikt til ansikt i duell når Tyskland møter Ghana i VM - for andre gang på fire år, i det som er en unik brødreduell i internasjonal fotball.

Eneste brødreduell i VM-sammenheng

For aldri før har to brødre stått på hver sin banehalvdel i et verdensmesterskap, og lørdag kveld er det attpåtil reprise fra gruppespillskampen i Sør-Afrika i 2010, da lillebror Jerome sto igjen som seierherre da Mesut Özil scoret kampens eneste mål i den tyske 1-0-seieren. Boateng-guttene er ikke de eneste brødrene i årets VM, men honduranske Jerry og Wilson Palacias gjør som Jostein og Tore André Flo i 1998-VM, og spiller for samme landslag.

Samme far - forskjellig nasjonalitet

Deres felles far Prince Boateng reise fra Ghana til Tyskland i 1981 for å studere, men endte altså opp med å få to barn med to forskjellige kvinner i årene som fulgte. De to brødrene Kevin-Prince og Jerome hadde mye kontakt i barndommen og spilte samtidig i Hertha Berlin. Men så skiltes de. For mens eldstebror Kevin-Prince har levd et nomadeliv i tysk, engelsk og italiensk fotball, har Jerome hatt to profilerte overganger til Manchester City og hans nåværende klubb Bayern München. Selv om begge har aldersbestemte landskamper for Tyskland, valgte Kevin-Prince å representere farens fødeland da veien inn til Joachim Löws tyske VM-lag så langt ut foran VM for fire år siden.

Ga seg etter VM

Han debuterte for Ghana kun en uke før mesterskapet startet, og fikk med seg alle Ghanas fem kamper, som endte med tap i straffesparkkonkurranse mot Uruguay i kvartfinalen.

Kun måneder etter VM valgte den daværende AC Milan-spilleren å gi seg på landslaget med fokus på helsen og klubblaget som offisiell grunn.

Helomvending

Men da drømmen om Copacabana nærmet seg, og kun Egypt sto i veien for en billett til Brasil, gjorde Boateng helomvending. Den kontroversielle spilleren scoret et av målene i 2-0-seieren som sendte «Blackstars» til VM, og stilnet med det de kritiske røstene i Ghana.

–De (ghanesisk folk og presse) var veldig kritisk, men etter målet ble jeg hyllet, og nå elsker de meg. De vet at de trenger meg i VM og det er derfor vi er et amorøst par igjen, sa Prince Boateng før årets mesterskap.

Skal dø for Ghana

Der han altså igjen møter sin halvbror Jerome, når Tyskland står på motsatt banehalvdel – som i forrige VM. Den gang var det et hatsk forhold mellom de to etter at Kevin-Prince taklet Tysklands lagkapteinen Michael Ballack ut av VM i oppkjøringen. Men nå er historien en helt annen.

–Nå er tiden inne igjen, se hvor flott livet er! Kan ikke vente, elsker deg bror, tvitret Ghana-spilleren etter VM-trekningen. Uten at han lover å gi storebror og fødelandet Tyskland noe gratis.

–Det er som antikkens Roma, hvor det var folk rundt banen for å se to lag sloss. Laget som vil mest vinner, og vi kommer til å kjempe til døden mot Tyskland, sa eldstebror Boateng til den tyske avisen Bild for noen dager siden.

Så gjenstår det å se hvem som står igjen som seierherre. Men det er nok en far med navn Prince som er stolt - uansett utfall av lørdagens kamp i den brasilianske havnebyen Fortaleza.

Åpningstap: Ghana og Kevin-Prince Boateng (nummer ni) tapte 1-2 i åpningskampen mot USA, og trenger poeng mot Tyskland for å ha håp om å komme videre i VM. Foto: Ricardo Mazalan, Ap
Stopper superstjernen: Jerome Boateng hadde god kontroll på Portugals Cristiano Ronaldo i den tyske 4-0-seieren i åpningskampen. Foto: MARCOS BRINDICCI, Reuters
Venner igjen: Jerome (t.v) og Kevin-Prince Boateng har lagt uvennskapet fra VM i 2010 til side. Her fra møtet mellom Bayern München og Schalke i september 2013. Foto: Martin Meissner, Ap