– Jeg fikk tilbud om å være med dem, sier jærbuen til VG.

– Men det sa du nei til?

– Nei, jeg ville gjøre det som var riktig sportslig, men også etisk og moralsk. Jeg var ikke i tvil om hva som var rett valg å ta.

En familiekonflikt førte til at løperbrødrene Jakob, Henrik og Filip Ingebrigtsen brøt med trenerpappa Gjert Ingebrigtsen foran 2022-sesongen. Frem til det trente Nordås med brødrene, men han valgte å fortsette med Gjert.

– Jeg hadde trent under Gjert i åtte år. Han hadde lagt ned mye innsats for at jeg skulle prestere så bra som mulig. Jeg hadde kanskje ikke fått ut potensialet og følte at jeg skyldte noe. Lojaliteten og det å stå i det, forklarer Narve Gilje Nordås.

Han møtte fredag VG sammen med kjæresten Oda Andersen Lundeby hjemme i Klepp. Gilje Nordås sier at han ønsker å være åpen også om konflikten som ble brennhet under VM i Budapest i august.

PÅ HJEMMEBANE: Inngangen til leiligheten til Narve Gilje Nordås bærer preg av løperkarrieren. Foto: Bjørn S. Delebekk / VG

– Da Gjert ønsket å fortsette, så var det ingen ting som tilsa at jeg skulle bryte med ham. Det var hovedgrunnen. Jeg kunne ikke bryte tvert med Gjert fordi at de gjorde det, sier han, og fortsetter:

– Jeg måtte ta et individuelt valg, og reflektere over hva som var det beste for meg.

Han hevder brødretrioen satte opp en isfront da han sa ja til Gjert og nei til dem.

– Det var da det ble vanskelig mellom deg og brødrene?

– Ja.

– De ville ikke at du skulle ta det valget?

– Stemmer.

– Hvordan opplevde du bruddet?

– Det var veldig rart at vi fra det ene sekundet var på lag, til at vi i neste sekund ikke snakket sammen. Selvfølgelig er det spesielt å møtes i mesterskap og konkurranser.

Gilje Nordås vekslet nesten ikke et blikk med Jakob Ingebrigtsen etter den dramatiske 1500-meteren i VM. Ingebrigtsen tok sølv med den tidligere treningskameraten bare tre hundredeler bak.

– Har du noe imot dem som personer?

– Nei, ikke i det hele tatt. Men slik ble konsekvensen av den beslutningen jeg tok, sier Nordås.

VG har forelagt Nordås’ påstander til Ingebrigtsen-brødrene.

– Vi ønsker ikke å kommentere annet enn at det er en vanskelig sak som ikke handler om oss og Narve. Men det stemmer at vi foreslo et treningssamarbeid, sier Filip Ingebrigtsen til VG.

I VM: Gjert Ingebrigtsen dukket opp på medaljeseremonien for 1500 i VM sammen med kona Tone. Foto: Beate Oma Dahle / NTB

Narve Gilje Nordås bekrefter at han ikke vekslet et ord med Jakob og Henrik Ingebrigtsen under VM i Budapest.

– Det så alle i intervjusonen. Det var akkurat så iskaldt som det fremsto. Det er reelt, legger han til.

– Ønsker du «tøvær» mellom deg og Ingebrigtsen-brødrene?

– Ja, så absolutt. Vi er voksne folk.

– Du synes ikke dette er voksent?

– Jeg synes ikke det. Det må gå an å skille mellom idrettsprestasjonene og menneskene bak. Jeg har ingen problemer med å anerkjenne deres prestasjoner i mesterskap og generelt sett. Jeg synes det er stort, objektivt sett. Så kan jeg mene hva jeg vil om dem ellers. Det prøver jeg å skille.

ISKALDT: Dette var den eneste kontakten mellom Jakob Ingebrigtsen (til venstre) og Narve Gilje Nordås etter to historiske norske VM-medaljer i Budapest. Foto: Beate Oma Dahle / NTB

– Kunne du vært så god som nå om du fortsatt hadde vært en del av Team Ingebrigtsen?

– Nei. Ikke en sjanse.

Narve Gilje Nordås forklarer det med både det sportslige og det sosiale.

– Det er viktig å trives, ha lave skuldre både på trening og i det som skjer rundt. Å glede seg til å gå på trening, beskriver han.

– Vi var aldri nære venner, men hadde et profesjonelt forhold. Jeg hadde ikke så mange felles interesser med dem. Jeg skal innrømme at vi er nokså ulike personer. Vi møttes på trening og forholdt oss til det opplegget som var der. Så reiste jeg hjem til mitt og de til sitt.

– Det utviklet seg aldri til noe nært forhold. Men jeg var også av og på, forklarer Narve Gilje Nordås.

Han mener lite tid sammen også bidro til at han aldri ble nær kamerat med kjernen i Team Ingebrigtsen.

SNAKKER UT: Narve Gilje Nordås møtte VG fredag. Foto: Bjørn S. Delebekk / VG

– Jeg trente for første gang med med dem i 2014, men det var først i 2020 at det var på daglig basis. Det varte i to år, men det var mange treningsleirer jeg ikke var på på grunn av corona. Jeg ville ikke ta sjansen på å reise av hensyn til omgivelsene mine her, sier han.

Sist mandag møtte Narve Gilje Nordås og Gjert Ingebrigtsen Olympiatoppens Petter Thoresen sammen med friidrettsforbundets sportssjef Erlend Slokvik og generalsekretær Kjetil Hildeskor.

– Tror du at dere kan få normalisert det menneskelige forholdet mellom Jakob Ingebrigtsen og deg?

– Ja, det håper jeg.

– Kan det også bety noe for det sportslige i OL i Paris?

– Det håper jeg så absolutt. Du kan si at jeg kanskje presterte så godt i år på tross av alt som skjedde utenfor banen. Så får vi se hvordan det blir, om jeg slipper å tenke på dette.

Men Narve Gilje Nordås sier at han sportslig sett heller ikke var rustet til tøffe økter med den svært løpssterke Jakob Ingebrigtsen med to VM-gull på 5000 meter og OL-gull på 1500.

– Jeg merket at det begrenset meg. Det var litt for hardt hele året rundt. Enten det var terskeløkter hvor laktatmålingen, det bikket feil vei for ofte. Eller baneøkter i konkurransesesongen hvor jeg ofte gikk mer i kjelleren enn i konkurranser. Da hadde jeg ikke så mye å stille opp med når det var løp, mener han.

GIKK UT: Narve Gilje Nordås (til venstre) på lag med Henrik, Jakob og Filip Ingebrigtsen foran Impossible Games i 2020. To år senere var det slutt. Foto: Fredrik Varfjell / NTB

Nå blir han sammen med Per Svela fulgt tett opp av Gjert Ingebrigtsen på fem ukentlige løpsøkter.

– Nå trener vi kun økter på vår egen fart. På det nivået som er optimalt for oss. Tidligere var det bestemann som styrte showet. Så var det bare for de andre å henge seg på. Da ble det for hardt.

– Det ble for hardt å følge Jakob?

– Ja, og det tror jeg det ville vært for hardt å følge ham på trening nå også. Jeg vet ikke hva han løper på nå. Men jeg vet hva han sprang på da vi var sammen. På det nivået er jeg ennå ikke rent treningsmessig, men jeg kan matche ham i konkurranser.