For en av Ecuadors største stjerner Christian «Chucho» Benitez døde som følge av hjertestans kun kort tid etter at han signerte for en Qatarske klubben El Jaish i fjor sommer. Da hadde mannen med kallenavnet «Chucho» notert seg for fire mål på ni kvalifiseringskamper, og var en sterk bidragsyter til at Ecuador kvalifiserte seg til mesterskapet i Brasil.

Må spille med draktnummer 1 til 23 i VM

Benitez’ plutselige død ble mottatt med stor sorg i hjemlandet, og andre ecuadorianske stjernespillere som Caicedo, samt Manchester Uniteds høyrekant Antonio Valencia uttrykte sine følelser i media etter bortgangen. Sistnevnte valgte å markere dødsfallet ved å tatovere tallet elleve, med fødsels- og dødsdatoen og påskriften «Chucho».

–Jeg ville vise deg den ære min bror Chucho, vi vil aldri glemme deg, skrev Ecuadors kaptein på Twitter etter å ha vist frem tatoveringen for første gang i august i fjor.

Vil frede drakten – nektet av FIFA

Like etter hans bortgang bestemte Ecuadors fotballforbund seg for å frede draktnummer 11, som Benitez brukte i størsteparten av sine 58 landskamper. Men i VM får ikke Ecuador lov til å frede draktnummer 11, for i reglementet heter det at spillernes drakter skal være i utvalget 1-23.

Dermed startet oppgaven med å finne ut hvem av de 23 uttatte som ville være villig til å ta over nummeret etter Benitez.

–Broren min

Og valget falt altså på Felipe Caicedo. Mannen, som også spiller sin fotball i emiratene der Benitez spilte da han døde, innrømmer at draktnummeret gir noe ekstra.

–Jeg liker ikke å snakke så mye om forholdet vårt, men han var som en bror for meg, skjønner du? Vi stod veldig nær hverandre, og har spilt sammen i nesten 15 år. Det var en tragedie for alle at han gikk bort. For familien, for landslaget, for hele Ecuador, sa Al-Jazira-spilleren til hjemlig presse foran mesterskapet.

Tårer i øynene av «Chucho»-snakk

Også Ecuadors landslagstrener Reinaldo Rueda ble svært emosjonell da han ble spurt om den avdøde stjernens betydning for laget.

–Det er et vakuum der som er vanskelig å fylle, sa colombianeren på en pressekonferanse lørdag, før han måtte ta seg noen ekstra sekunder for å komme til hektene.

–Han vil alltid være med oss i hodene og hjertene våre. Gruppen har klart å samle seg i sorgen og akseptert realitetene. Vi skal være ham. Han vil være med oss, han vil være der, sa Ecuador-treneren dagen før åpningskampen mot Sveits.

Trenger en seier

Som endte med 1-2, etter at Sveits snudde Enner Valencias ledermål til seier da Haris Seferovic satte inn matchvinnermålet godt inn i overtiden. Nå må 14 millioner ecuadorianere sette sin lit til spissen Enner Valencia og Felipe Caicedo når håpet er å kopiere VM i Tyskland i 2006, da Ecuador kom til åttendelsfinale for første og eneste gang, men et David Beckham-frispark sendte England videre med 1-0.

Skal bedriften gjentas må den tidligere Manchester City-spissen Caicedo med nummer 11 på ryggen, gjøre sin del av jobben mot Honduras natt til lørdag norsk tid.

For landet, for lagkameratene, for «Chucho», med «brorens» draktnummer på ryggen.

Samlet: Ecuadors landslag er samlet i sorgen og enige om å hedre Benitez gjennom innsatsen i VM. Her fra trening i Brasilia 13.juni. Foto: UESLEI MARCELINO, Reuters
Siste landslagsmål: Christian Benitez jubler sammen med Christian Noboa (t.v) og Antonio Valencia. Den nå avdøde spissen ble matchvinner i kvalifiseringskampen mot Paraguay Foto: Dolores Ochoa, Ap
Minnestund: Sørgende møttes i Mexico City på dødsdagen 29.juli 2013, der Benitez spilte for Club America inntil en måned før han døde. Foto: Eduardo Verdugo, Ap
Siste landskamp: Christian Benitez (t.v) i sin 58. og siste landskamp 7.juni i fjor. Seks uker senere døde han av hjertestans. Foto: MARIANA BAZO, Reuters