BODØ: En mann i gult skjerf smilte mens han gikk og pratet i telefonen bak hovedtribunen på Aspmyra torsdag kveld. I det han passerte meg, hørte jeg ham si: «Det var som cupfinalen i 1975».

Da ble Bodø/Glimt norgesmestere etter å ha slått Vard 2-0. Alderen på mannen tilsa at han var voksen da cupfinalen ble spilt for snart femti år siden.

Nå har bodøværingene et nytt slikt minne å fortelle om til barn og barnebarn de neste tiårene.

Den sure høstkvelden i 2021 da Roma-spillerne og trener José Mourinho ble sendt hjem som slakt fra Bodø.

Voldsomme jubelscener: Ola Solbakken (øverst) og Bodø/Glimt leverte en fantastisk prestasjon da Roma ble slått 6–1. Foto: RICHARD SAGEN

«I 2016 rykka vi ned. I 2017 var vi i Obos. Se på oss nu!» ropte Erlend Osnes, til vanlig komiker, til et fullsatt Aspmyra noen minutter før kampstart. Han var hyret inn for å oppildne Glimt-fansen og han lyktes godt.

Enda bedre lyktes Kjetil Knutsens elleve utvalgte. To av dem som lyktes aller best var Erik Botheim, som ble gitt bort av Rosenborg tidligere dette året, og Ola Solbakken, tidligere Melhus-, RBK- og Ranheim-spiller.

Dette var dagen da absolutt alt klaffet for Knutsen og Glimt-spillerne.

Første scoring: Erik Botheim etter 1–0-scoringen som kom etter sju minutter. Foto: RICHARD SAGEN

Det tok ett minutt og 51 sekunder før Roma i det hele tatt fikk sin første ballberøring. Det gikk sju minutter før Erik Botheim, etter nydelig kombinasjonsspill, scoret for første gang. Deretter vanvittige jubelscener, som ble gjentatt fem ganger. Botheim og Solbakken scoret to ganger hver.

Det ble en av de største kveldene noen gang for norsk klubbfotball. På sosiale medier ble Bodø/Glimts prestasjon et tema for fotballinteresserte i hele Europa.

Det var som å bli tatt tilbake til Lerkendal i 1995, på starten av Nils Arne Eggens fantastiske Champions League-periode. Et publikum som var lite vant med denne type happenings, et slitt stadion som minner lite om konkurrentenes, men et lag og en trener som vil ett sted: Fremover.

Skuffet: José Mourinho hadde ingen grunn til å smile da han dro fra Aspmyra torsdag kveld. Foto: RICHARD SAGEN

Klokken 21.02 ankom José Mourinho pressekonferansen, som ble holdt inne i VIP-lokalene på hovedtribunen. Han brukte enda lengre tid på å svare på første spørsmål enn spillerne hans brukte på å få første ballberøring i kampen.

Mourinho trakk frem at resultatet, at det ble hele seks baklengs, ikke hadde så mye å si, fordi kampen var kjørt på 3-1. Han snakket om kulde, om kunstgresset, om at han tenkte å hvile laget. Han sa at førstelaget til Glimt var sterkere enn andrelaget til Roma og at søndagens kamp mot Napoli er viktigere enn denne i Bodø.

Langt kortere tid brukte Mourinho på å svare om kampresultatet var et sjokk: Svaret var ja, verken mer eller mindre.

Fullt hus: Seieren mot Roma, foran et fullsatt Aspmyra, var en av de største prestasjonene for et norsk klubblag noen gang. Foto: RICHARD SAGEN

Så, klokken 21.24, kom mannen Rosenborg så gjerne vil hente til Trondheim, Kjetil Knutsen. Stolt, naturligvis. Fornøyd, naturligvis, men samtidig fattet.

Han vet at dette er en festkveld, en helt spesiell begivenhet som en klubb som Bodø/Glimt ikke får oppleve så veldig mange ganger. Men han vet like godt at det som gjør Glimt i stand til å få oppleve slike kvelder, er jobben som blir gjort hver eneste dag. I vind, snø, regn, sludd og kulde hjemme i Bodø.

I den hjemlige eliteserien har vi denne sesongen ved mange anledninger opplevd ledere som finner unnskyldninger når resultatene ikke helt går veien. Det kan handle om dommeravgjørelser, om underlaget på banen, motstanderens publikum og skader. Slike ting, ikke så ulikt Mourinhos snakk om kulde og kunstgress.

Måtte se på festen: José Mourinho (til venstre) fikk se et Bodø/Glimt-lag som sprudlet mot Roma. Foto: RICHARD SAGEN

Kjetil Knutsen kunne også ha brukt både tid, energi og fokus på å ramse opp alle dem som forlot Bodø/Glimt etter fjoråret. Hadde han gjentatt dette gang etter gang, kan det være at resten av klubben ville ha tenkt at her ligger det noen begrensninger.

- Vi er veldig flinke til å unngå bruk av unnskyldninger, sa Knutsen da han pratet til pressen på Aspmyra torsdag kveld.

- Vi jobber etter å få maks ut av hver eneste dag, fortalte han videre.

Ble gratulert: José Mourinho sa at seieren var vel fortjent og ba Kjetil Knutsen nyte kvelden da de pratet sammen etter kampslutt. Foto: RICHARD SAGEN

Om prestasjonen på banen var noe av det beste som er levert av et norsk klubblag, var ordene Knutsen kom med i etterkant omtrent på samme nivå.

De fortalte om fokuset, om mentaliteten til en idrettsleder som vil opp og frem, og om hvorfor han har lyktes. Hvis vi i tillegg tar med filosofien, fagkunnskapen og evnen til å sette sammen enkeltspillerne til et lag, skjønner vi hvorfor Rosenborg trenger en slik kapasitet så sårt.

Journalisten som spurte Knutsen om Glimt-spillerne kunne få nyte kvelden, ble møtt med et kvast blikk. Som om Knutsen nesten ikke forsto hvor han ville med spørsmålet. Glimt-sjefens budskap var at laget skal til Drammen og Strømsgodset søndag, og at en tur ut på byen i Bodø natt til fredag dermed ville ha vært helt utenkelig.

Fordi det ville jo ikke ha gjort Bodø/Glimts prestasjoner noe bedre.

- Hvis man tar av, så får man rekylen midt i trynet, slo han fast.

Adresseavisens kommentator Birger Løfaldli. Foto: GLEN MUSK

Så kommer naturligvis spørsmålet om fremtiden. Knutsen er, inntil det motsatte er bevist, både høyaktuell og førstevalg som Rosenborgs neste trener. Det ville ha vært en gave til hele Trøndelag om Ivar Koteng fikk ham på kroken.

Roma-triumfen gjør potensielt oppgaven verre for RBK-ledelsen.

Fordi denne kampen satte en støkk i hele Fotball-Europa.

Like mye som at spillerne blir attraktive, vil Kjetil Knutsens navn bli interessant for stadig større klubber, langt utenfor landets grenser.