Skytterpresident Bjørn Jacobsen (63) fikk mye kritikk da han dro på sightseeing i stedet for å se skytterne. Her er han tilbake på stadion. Foto: METTE BUGGE / AFTENPOSTEN

Skytterpresident Bjørn Jakobsen (63) kom til skytterbanen for første gang i dag. Han så skeetskytterne i aksjon, fra vanlig tribuneplass.

Trønderen fikk mye pes i går, da det viste seg at han gikk tur på den kinesiske mur, og ikke fulgte rifleskyternes medaljekamp på 60 skudd liggende.

- Ingen har spurt om jeg skulle på skytebanen. Jeg er gjest fra Olympiatoppen uten at det stilles krav til oss. Det er laget et program, og der sto det i hvert fall ikke besøk på noen skytebane, sier Bjørn Jakobsen til Aftenposten.no.

- Bør ikke det være opplagt siden du er president i Norges Skytterforbund?

- Jo, kanskje det, men det er ikke lett å ta seg frem her. Jeg måtte ha dratt med taxi og vært her fra klokken ni i morgen. Det er ingen transport for meg.

- Ikke savnet

- Du var savnet på banen de to første dagene, da du var på den himmelske freds plass og muren dagen etter?

- Jeg tror ikke skytterne savnet meg siden ingen har tatt kontakt. Jeg hadde informert dem på forhånd om at jeg ville være borte. Det viktigste er jo at de presterer, ikke at jeg er her. Jeg visste tross alt at visepresidenten var her, selv om han var på egen regning, sier han.

- Er du litt uskolert når det gjelder å representere utenlands?

- Jeg har vært med både til EM og andre store mesterskap som leder i pistol. Jeg ble valgt som president i april etter benkeforslag, men hadde sittet åtte år i styret.

Les også: Valgte sightseeing foran medaljekamp

- Du hadde fått to billetter av Norges Idrettsforbund til kvinnenes skyting første dag?

- Ja, men etterpå hørte jeg at Kristina Vestveits foreldre ikke hadde fått billetter, så jeg ga dem bort.

Hadde med kona

- Du burde ha vært på banen i går fredag, mener de fleste?

- Det sto ikke noe om det i programmet vi fikk for denne reisen. Jeg hadde med kona, og syntes det var hyggelig at vi skulle få en tur sammen på muren. Dersom noen hadde ringt meg og sagt at Norge hadde kjempet om medalje, så hadde jeg kanskje klart å komme. Jeg skulle jo tross alt se de samme skytterne i aksjon på søndag, sier han.

- Men er det ikke din forpliktelse å holde deg underrettet selv, rett og slett skaffe deg informasjon?

- Jeg syntes jeg måtte få lov til å ta denne turen på muren uten å få kritikk for det. Problemet mitt er at jeg ikke har adgang, ikke fulle akkreditiver.

Fikk kritikk

- Du har fått sterk kritikk for valget ditt?

- Ja, det er ikke noe særlig og spesielt ille fordi kona mi er med. Hun betaler selvsagt reisen sin selv.

- Tror du saken kommer til å få et etterspill?

- Jeg skal i alle fall ta det opp med styret mitt, og vil fortelle om det som har skjedd. Jeg har ikke fått informasjon om annet enn det som står i programmet. Vi kunne velge mellom to uker, og hvis jeg hadde valgt den andre, hadde det ikke engang vært skyting i OL.