KONTIOLAHTI: Lagkompisene er sikre på at «Super-Svendsen» både slår tilbake i kveld og blir med til OL i 2018. Selv er 29-åringen full av spørsmål.

– Jeg gleder meg til å gå VM på hjemmebane neste år. Deretter er jeg åpen for det meste. Vi får se hvor lenge motivasjonen holder, sier Emil Hegle Svendsen til Adresseavisen.

Og legger til:

– Jeg innrømmer at den var bedre for fem år siden. Om vinteren er jeg sulten, men ja… Det går i bølgedaler på sommeren.

30 år i juli

Etter et svakt 2015 og 36. plass og 19. plass så langt i VM har spørsmålene svirret rundt Norges beste skiskytter.

Hvor mye skyldes sykdom fra tidligere i vinter? Hvor mye skyldes dårlige ski? Og hvor mye skyldes manglende sult?

I går mente kompis Tarjei Bø man kunne se på øynene til 29-åringen at han er skikkelig «på» før kveldens 20 kilometer. Og med åtte verdenscupseirer på distansen er han av de største favorittene, også.

Men når VM er over, og Svendsen 12. juli feirer sin 30-årsdag, vil han se tilbake på en karriere med 20 mesterskapsgull siden junior-VM for 11 år siden. Og samtidig gå svært usikker inn i framtida.

Han vil neppe ha problemer med å forlenge sine private sponsoravtaler med blant andre Madshus, Bama, Statkraft og AF-gruppen. Men foreløpig går de aller fleste avtalene ut neste år.

I januar i fjor ble det også kjent at Hegle Svendsen og TV2-ankeret Samantha Skogrand var et par. Nå er de samboere.

– En veldig god støtte

– Hun er en veldig god støtte, og sier jeg skal holde på så lenge jeg har lyst. Vi har det da også veldig bra sammen, men man innser jo at dette livet ikke er det beste for et forhold. Det er krevende å leve sammen med en toppidrettsutøver som er borte «halve året», sier han.

– Hva tenker du om livet etter skiskytingen,?– Jeg har fortsatt ikke noen klar plan på det. Skolegang, eller noe annet. Mulighetene er mange, sier Hegle Svendsen.

– Mental prøvelse

Trondhjems-utøveren sier også at resultatene selvsagt spiller inn for hvor lenge han satser. I kveld er det på tide igjen å bevise at han fortsatt tilhører verdenseliten. Men etter et svakt VM er han ikke verdens mest offensive, når Adresseavisen snakker med ham om normaldistansen.

– Jeg håper på medalje. Men det er en stor jobb som skal gjøres før det. 20 kilometer er strevsomt for hodet. Jeg har bra med overskudd, og er i bedre form nå enn i starten av VM. Men normaldistansen er en prøvelse, sier Hegle Svendsen.