– Verdensrekord i antall mødre, meldte håndballpresident Kåre Geir Lio rett før tirsdagens VM-uttak. Overraskelsen var Maja Furu Sæteren (20) uten A-landskamper.

De siste årene har det vært en babyboom på Norges mestvinnende landslag.

  • Camilla Herrem (37) er klar for et nytt VM åtte måneder etter at hun fødte Noah. Fra før har hun Theo (5).

  • Sanna Solberg-Isaksen Isaksen (33) gjør comeback i mesterskap etter at hun ble mamma til Mathea i januar.

  • Kari Brattset Dale (32) sto over fjorårets VM da sønnen Nils ble født. Hun er nå tilbake.

  • Stine Skogrand (30) kom tilbake i fjorårets EM etter at Aron ble født bare fire måneder før. Hjemme i Danmark har hun også Adam (4).

  • Katrine Lunde (43) har datteren Atina (8). Hun håper å rekke VM etter lyskeskaden.

  • Silje Solberg-Østhassel (33) ble ikke tatt ut og er fortsatt ikke i spill etter at hun fødte Emma i august. Men Thorir Hergeirsson holder døren på gløtt for at målvakten kan komme inn i løpet av VM.

  • Veronica Kristiansen (33) er på reservelisten til VM. Datteren Olivia ble født i juli.

Norges Håndballforbund utvidet i fjor lønnsordningen for sine gravide spillerne. De får nå lønn av NHF i hele svangerskapet.

– Et utrolig bra tiltak. Vi begynner å bli litt opp i årene vi som spiller her på landslaget og har lyst til å starte familie. For oss er det bra å føle den støtten. Det betyr mye for motivasjonen for å komme tilbake at ting er best mulig tilrettelagt, har Stine Skogrand tidligere sagt til VG.

Thorir Hergeirsson minner om at det er kort tid siden alt var annerledes. Da Katrine Lunde ble mor i 2015 havnet hun i en konflikt med klubben Györ om lønnsutbetaling i svangerskapet. Neste sesong spilte hun for russiske Rostov-Don.

SLIK SPILLES VM

POSITIV: Karoline Dyhre Breivang diskuterer VM-uttaket med assistenttrener Tonje Larsen. Breivang tror landslaget takler babyboomen fint. Foto: Bjørn S. Delebekk / VG

– Alle rammene rundt og forståelsene for dette er blitt en helt annen. Nå kan spillerne leve ganske godt av å være fulltids håndballspillere. De ser at de kan holde på samtidig som de har flere barn til de er 36-37-38 år gamle, sier landslagssjefen.

– Jeg tror dette kommer til å gå veldig fint. Dette er litt opp til de som bor på rom med de som er mødre. Man må snakke sammen og lage noen retningslinjer, sier Karoline Dyhre Breivang.

Viaplays håndballekspert ble verdensmester i 2011 med nybakt mamma Kristine Lunde-Borgersen som romvenninne.

– Da var mannen til Kristine med til Brasil. Det fungerte helt fint. Vi hadde på forhånd avklart forventningene om når babyen kunne være der. Det var bare utrolig koselig og et avbrekk fra den mesterskapsboblen vi befant oss i, sier Breivang.

Hun ble mamma først etter at hun hadde avsluttet karrieren på landslaget, men var tilbake på banen for Larvik bare tre måneder etter at hennes førstefødte hadde kommet til verden.

– Det er individuelt hvordan kroppen reagerer på svangerskapet og treningen etterpå. Jeg var glad jeg bare spilte forsvar da jeg kom tilbake på banen. Det kjentes trygt og godt. Øye-hånd-koordinasjonen var litt i ammetåken, sier hun med et smil.

– Det er individuell forskjeller, sier Thorir Hergeirsson. Camilla Herrem var tilbake i kamp bare 24 dager etter å født sist vår.

– Hun var tilbake på banen, men var ikke tilnærmet tilbake på sitt beste nivå, legger han til.

Hergeirsson opplyser at Herrem, Kari Brattset Dale og Sanna Solberg-Isaksen i deler av mesterskapet kommer til å ha kontakt med barna under VM-perioden i Norge. Stine Skogrands to sønner kommer ikke til Stavanger og Trondheim, men familien er bosatt i Herning der VM avsluttes rett før jul.