Vrakingen, som først ble kjent i NRK tirsdag ettermiddag, kom ikke uventet. Didrik Tønseth har slitt i lang tid, egentlig helt siden han valgte å dra til terrengløp-EM i Portugal midt i langrennssesongen for halvannet år siden.

Det var et offensivt og dristig valg. Det var imot landslagstrener Eirik Myhrs Nossums anbefaling. Dessverre skulle valget vise seg å bli skjebnesvangert.

Etter syv sesonger er Byåsen-løperen, mannen som teknisk er blant de aller beste i verden, ute av elitelandslaget.

29-åringen har til nå hentet hjem OL-gull på stafett fra Pyeongchang i 2018, samt VM-gull i samme disiplin både i Falun i 2015 og Lahti to år senere.

Målet er å kvalifisere seg for kommende vinters OL i Beijing. Det skjer utenfor landslaget.

- Allerede har jeg fått på plass et godt støtteapparat her i Trondheim. Jeg forventer at jeg blir en del av et lag innen kort tid, sier han til Adresseavisen.

Må ut: Didrik Tønseth (til høyre), her sammen med landslagstrener Eirik Myhr Nossum, er ferdig på landslaget. Foto: RICHARD SAGEN

Foreløpig er det uklart hvilket opplegg han velger. Det vil imidlertid ikke være noen overraskelse om han henger seg på teamet til kompisene Niklas Dyrhaug og Martin Johnsrud Sundby.

Det spesielle, og det som gjør årets sesong ekstra utfordrende, er at alle som har plan om å konkurrere i Beijing-OL, hvor løypene ligger på rundt 1700 høydemeter, er avhengig av en god del høydedøgn i forkant.

Det må Tønseth sørge for i privat regi.

Det er mange vrakede løpere som har varslet fortsatt sterk satsing etter at tiden på landslaget var over. En rekke av dem har opplevd motgang.

Martin Johnsrud Sundby, for eksempel. Hans forsøk på VM-suksess i Oberstdorf sist vinter gikk ikke spesielt bra.

Enkelte i Tønseths situasjon har valgt å fokusere på langløp, mens noen få faktisk har klart å slå tilbake.

De to beste eksemplene er Pål Golberg og Niklas Dyrhaug. Golberg måtte ut av landslaget før VM-sesongen i 2017. I fjor vant han skitouren som ble avsluttet i Trondheim, mens han i vinter ble stafettverdensmester i Oberstdorf.

Verdensmester: Didrik Tønseth (til venstre) med VM-gullet på stafett fra Lahti i 2017. Her sammen med lagkompisene Niklas Dyrhaug, Martin Johnsrud Sundby og Finn-Hågen Krogh. Foto: TORE MEEK/NTB

Dyrhaug, som har støtt på mange problemer i løpet av sin karriere, ble vraket fra landslaget våren 2014. Vinteren etterpå kom han sterkere tilbake enn noen gang og ble verdensmester på stafett i Falun.

Som Sundby har imidlertid Dyrhaug slitt med sin private satsing denne sesongen, etter at han på ny måtte ut av landslaget for ett år siden.

Dyrhaug vil nok, uavhengig av om de blir lagkamerater eller ikke, bli en god sparringspartner for Didrik Tønseth. Det vil nok også Anne Kjersti Kalvå, kjæresten gjennom en årrekke.

Hun har faktisk opplevd nesten nøyaktig det Tønseth går gjennom.

I mai 2019 ble Kalvå vraket fra rekruttlandslaget. Med godt og hardt arbeid på Team Elon Midt-Norge kjempet hun seg tilbake. Kalvå ble faktisk bedre enn noen gang og er høyaktuell for en plass på elitelandslaget kommende sesong.

Adresseavisens kommentator Birger Løfaldli. Foto: GLEN MUSK

Den største utfordringen for Tønseth ligger i å miste verdens beste støtteapparat, som han er blitt godt vant med gjennom alle årene på landslaget.

Det gjelder ikke bare ekspertisen på ski og smurning, men også et optimalt helseapparat.

Samtidig er Tønseth en svært selvstendig utøver, systematisk og strukturert. Mange hardtsatsende langrennsløpere bor i Trondheim og kan pushe ham på trening.

Hvis han klarer å dra nytte av treningsmiljøet som finnes i Granåsen og all kompetansen som er på plass ved Olympiatoppen, vil han ha gode forutsetninger for lykkes.

Dette blir hans tøffeste oppgave til nå i karrieren, men noen få har vist at det er mulig.

Deriblant kompisen Niklas Dyrhaug og kjæresten Anne Kjersti Kalvå.