– Dette er historisk. Nå er vi i gang, selv om vi selvsagt har en lang vei foran oss.

Det sier ordfører i Trondheim, Rita Ottervik (Ap), om den én side korte søknaden.

Det har lenge vært klart at Trondheim kommer til å søke om å få arrangere ski-VM i 2021. Søknadsfristen går ut 1. mai, og innen da skal søkerbyene bekrefte at de vil ha arrangementet.

Koster 1,2 mill. å søke

Nå er søknaden, som skal underskrives av Ottervik, skipresident Erik Røste og generalsekretær i Skiforbundet, Stein Opsal, klar. Sammen med søknaden følger en søkeravgift på 150 000 sveitsiske franc – tilsvarende 1,2 millioner kroner.

Samtidig har Trondheim tiden frem til september med å levere en mer omfattende søknad.

– Den prosessen kommer til å være ganske intensiv, men jeg synes vi har kommet langt i å definere hva vi vil ha regionalt ut av et VM-arrangement, hva vi ønsker nasjonalt, og hva vi tror vi kan være med og bidra til på internasjonalt nivå, sier Ottervik.

– Hva er det?

– For Trondheims del skal det gi oss et flott idrettsarrangement, men også være med og utvikle et hverdagsanlegg for både topp og bredde i Granåsen, som absolutt trenger et løft. Det er lenge siden 1997, sier ordføreren.

Mandag møttes søkerkomitéen i Trondheim. Der fortalte Sintefs Nils Røkke om ambisjonene om å utvikle en klimavennlig snøproduksjonsteknologi i forbindelse med VM, mens Næringsforeningens Christian Haugen snakket om «næringslivsarenaen» som skal bygges rundt VM

Imponert over støtten

Skipresident Erik Røste (bildet) mener Norge har et ansvar for å ta på seg å arrangere ski-VM «fra tid til annen». Nå hyller han hele regionen for måten Trøndelag har omfavnet tanken.

– Jeg er veldig imponert over det store engasjementet. Ikke bare lokalt, men i hele regionen. Hele Trøndelag står bak, og det gjør det mer robust enn det vi kanskje har opplevd med andre søknader det har vært jobbet med i det siste, sier han.

En søknad om OL i Oslo i 2022 strandet før den i det hele tatt ble sendt inn. Motstanden var stor, både lokalt, nasjonalt og politisk. Slik er det ikke med et eventuelt VM i Trondheim.

– Er støtten til Trondheim-VM unik?

– Det samarbeidet vi har hatt med Trøndelag, har vært veldig, veldig bra. Det er ingen tvil om at måten Trondheim kommune har stilt opp på har vært viktig, sier Røste.