Det var en fornøyd, men sliten Håvard Holmefjord Lorentzen søndag kveld. I Kina hadde klokken passert midnatt da Bergens Tidende snakket med ham på telefon.

Det hadde gått i ett for den nybakte VM-mesteren de siste timene. Etter medaljeseremonien var det dopingkontroll, før det var klart for bankett hvor Lorentzen, som verdensmester, måtte holde tale.

– Altså, jeg var pent kledd, men jeg stilte i slippers. Det var ikke helt populært hos hun ene ISU-damen, sier Lorentzen og ler før han legger til:

– ISU-presidenten hadde ikke noe imot det, da, så det gikk fint.

Tungt, men det holdt

Tilbake på hotellet fikk han endelig roet ned. Denne gangen trengte han det nok mer enn før, for fire sprintdistanser tar på for en syk kropp.

SUPERMANN PÅ IS: Håvard Holmefjord Lorentzen vant sprint-VM i Kina. Til venstre er sølvvinner Kjeld Nuis, mens Kai Verbij tok bronse. Foto: BAI SHI, EPA

– Før helgen var jeg i tvil om jeg kunne klare å vinne, men etter lørdag så jeg at det var mulig, sier Lorentzen som ledet VM etter lørdagens distanser.

Det var tydelig at kroppen var sliten på helgens siste og avgjørende distanse. Lorentzen var stiv og slet med pusten mot slutten av 1000-meteren, men fjerdeplassen han fikk med tiden 1.09,81 holdt til sammenlagtseier.

– Det var tungt og vondt på slutten av 1000-meteren. Det var ikke veldig behagelig kan du si. Men jeg klarte det jeg ville med 500-meteren, og det var å skaffe nok forsprang til 1000-meteren. Jeg visste det at etter fire løp med sykdom, kom det til å gjøre vondt mot slutten, forteller Lorentzen.

– Litt mer spennende for dere

Målet var klart i forkant, han skulle ta VM-gull. Og som vi har sett ved flere anledninger denne sesongen, har den bergenske skøyteløperen for vane å nå målene sine.

Lorentzen ble verdensmester. Ikke bare det, han ble første nordmann til å bli sprintverdensmester på 37 år.

– Det er kult å ta VM-gull. Det skrives jo inn i historiebøkene. Det har vært et stort mål hele livet å bli sprintverdensmester, så det er veldig kjekt at jeg klarte det i dag, uten å være i tipp topp form, sier Lorentzen.

SLITEN: – Det var ikke veldig behagelig, sier Håvard Holmefjord Lorentzen om søndagens 1000 meter. Her fra OL i Pyeongchang. Foto: JON OLAV NESVOLD / BILDBYRÅN NORWAY

For det som har preget overskriftene denne helgen er formen til Lorentzen. Spørsmålet om han kunne vinne VM har vært oppe til diskusjon. Men selv med smerter i lunger og bihuler ble Lorentzen verdens beste. Verdens raskeste skøyteløper.

Da er det kanskje ikke rart at skøyteekspertene stilte seg spørsmålet om hva som ville skjedd denne helgen om Lorentzen var frisk.

– Det hadde kanskje ikke vært så spennende å se på hvis jeg hadde vært frisk. Da hadde det kanskje vært fire distanseseire på meg i helgen. Kanskje jeg hadde vunnet med litt for mye på 500 meter, slik at 1000-meteren ikke ble så spennende. Så, kanskje det var bra at jeg fikk meg en liten trøkk, slik at jeg gjorde det litt mer spennende for dere, sier Lorentzen spøkefullt, men med en seriøs undertone.

VERDENS RASKESTE: Håvard Holmefjord Lorentzen er verdens raskeste skøyteløper. Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

– Kult å ha oppnådd begge på to uker

For spennende ble det. Ingenting var avgjort før siste sekund av søndagens 1000 meter. Nederlenderne Kjeld Nuis og Kai Verbij lusket bak Lorentzen på sammenlagtlisten, men måtte til slutt se seg slått av Norges nye skøytekonge.

– Nå har han gull i OL og i VM, så jeg er ganske misunnelig, sa bronsevinner Kai Verbij smilende til NRK søndag.

– Det er alltid gøy å høre nasjonalsangen vår og ikke den nederlandske, og ekstra gøy at nederlenderne må høre vår, sier Lorentzen og ler.

Med sine prestasjoner denne sesongen, har Lorentzen fått norske skøyteløpere tilbake på kartet. Under OL brøt han en 70 år lang ventetid da han tok Norges første OL-gull på 500 meter siden 1948. Han tok også OL-sølv på 1000 meter.

Søndag ble han første norske sprintverdensmester på 37 år.

– OL-gullet henger enda høyere, men å bli verdensmester har vært et stort mål. Det er kult å ha oppnådd begge de tingene på to uker, sier bergenseren.

OL-HELT: Håvard Holmefjord Lorentzen tok både OL-gull og sølv. Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

Hjem til Bergen

Etter lang tid på reise, vender Lorentzen hjem til Bergen. Der skal det samles krefter.

– Jeg har to uker på meg til å bli frisk, og jeg tror det skal gå greit. Jeg må ta det litt rolig mens jeg er hjemme, men det måtte jeg uansett på grunn av jetlag, sier Lorentzen.

Men Lorentzen er ikke ferdig ennå. Nå gjenstår avslutningen på verdenscupen før sesongen er over. Og skøytestjernens neste mål er, kanskje ikke overraskende, å vinne verdenscupen.

– Det hadde vært kult å vinne alle tre, sier Lorentzen og refererer til OL, VM og verdenscupen.