I toppen er Ranheim ett av fem lag som kjemper om fire kvalifiseringsplasser. I bunnen er Levanger et av ni (!) lag som står i faresonen for å rykke ned når to serierunder gjenstår i 1.divisjon.

Levanger er et av lagene det står dårligst til med. Men etter den viktige overtidsseieren mot Sandnes Ulf sist, har nordtrønderne langt på vei muligheten til å avgjøre sin egen skjebne. Før helgens serierunde er det to poeng opp til Follo på trygg grunn, men lagene har ett poeng mellom seg og Bærum. Søndag venter nettopp nedrykksrival Follo på bortebane, før et Sogndal i opprykksrus venter i avslutningen.

- Det er et helt vanvittig drama. Jeg hadde regnet bort Levanger, men to seiere har gjort at de kan avgjøre sin egen skjebne. Man skulle tro at Levanger kommer til å rykke ned med tap mot Follo, men tre poeng mot Sogndal kan likevel rekke. Det går nesten ikke an å spå utfallet, for det er så mange faktorer og andre resultater som spiller inn. Det blir enormt spennende, sier CMore- og Nettavisens ekspert Joacim Jonsson etter å ha brukt god tid til å resonnere seg frem til Levangers sjanser for overlevelse i 1.divisjon.

- Fire poeng holder

Med full pott på de to neste kampene, kan Levanger ta seg forbi et Åsane-lag som i dag seks plasseringer foran med sin åttendeplass. Det sier litt om hvor jevnt det er en divisjon der kun opprykkslagene Sogndal og Brann ikke har noe annet enn ære å spille for i sesongsavslutningen. Til sammen skiller fem poeng mellom de ni laveste lagene på tabellen, der fire rykker ned. Med andre ord vil hver eneste scoring i de gjenværende kampene ha potensiell stor innvirkning på det endelige utfallet.

- Jeg tror fire poeng holder for å holde seg. Levanger må vinne minst én av kampene, men siden det er så jevnt trenger de ikke nødvendigvis å vinne begge. De har alt i sine egne hender med seier over Follo på bortebane. Jeg har kritisert dem for å ikke ha sitt eget spill tidligere i sesongen, men avslutningen passer bra mot to spillende lag. Det kan passe den kontringsfotballen som Levanger forsøker å spille, der de stort sett legger spillet opp etter motstanderen, sier Jonsson, som har hatt en liten «fight» med Levanger-sympatisører etter en rekke negative uttalelser og oddstips i Tippemagasinet hos Nettavisen.

- Det har blitt en morsom greie det der. Når jeg har kritisert og tippet mot dem, har de vunnet og motsatt hvis jeg har vært positiv. Det er artig å se at de har funnet flyten i de to neste kampene, men skal jeg være brutal vil jeg si at jeg tror de rykker ned, sier Jonsson.

Deja vu for Ranheim

I den andre enden av tabellen kjemper Ranheim for å ta èn av kvalifiseringsplassene til eliteserien. Med sin foreløpige 4. plass skiller to poeng opp til Kristiansund på plassen foran, men ett poeng ned til Jerv på 7.plass. Ola By Rises menn var i samme tabellmessige situasjon da to serierunder gjensto i fjor. Da kjempet man om 3.plass og minst kvalifisering gjennom topp seks, men risikerte å havne utenfor med 7.plass. Det samme kan skje dersom alt går galt i år.

- Men jeg tror ikke det vil skje, sier Jonsson og begrunner det slik:

- I fjor slet Ranheim med eget spill og det ble litt for mye konsekvenstenking. I år er det en mye mer offensiv holdning, der man tenker at man bare skal kjøre på for å få to mål dersom man får et baklengs. De har spillertyper som kler dem både i kontringsspillet og etablert. Jeg tror Ranheim kan bli en «dark horse» med tanke på å rykke opp gjennom kvalikken, sier fotballeksperten.

Ranheim møter Bryne på hjemmebane søndag, før et Sandnes Ulf tilnærmet lik situasjon som Ranheim venter borte i siste serierunde.

- Ranheim er nesten nødt til å vinne på søndag. Da kan kvalifiseringsplassen i tillegg bli sikret hvis andre resultater går deres vei. Det blir veldig tøft å reise til Sandnes i siste runde, derfor blir tre poeng mot Bryne helt nødvendig tror jeg, sier Jonsson.

Foto: Ekornesvåg, Svein Ove, NTB scanpix