– Jeg ser frem mot å kanskje trene med Lucas. Forhåpentligvis deltar han i det brasilianske mesterskapet neste år. En stor mulighet for oss. En ære å få en så berømt lagkamerat, sier alpinist Christopher Holm (19) til VG.

Han er oppvokst i Tyskland og bor i Innsbruck, men har i likhet med Braathen dobbelt statsborgerskap. Holm ble nummer 53 og 57 på storslalåm og slalåm i VM i fjor.

Alpinisten Christopher Holm. Foto: Privat

Det er ventet at Braathen torsdag skal annonsere at han gjør comeback som alpinist - for Brasil.

– Den beste nyheten noen gang i vårt lille forbund! Dette vil bare føre til positive ting. Både for ham, men hvert fall for forbundet, sier langrennsløper Bruna Moura (29) til VG.

Moura deltok i VM i Planica og satser mot VM i Trondheim neste år.

Hun sitter i Brasils utøverkomité og estimerer at det er rundt 50 personer som satser på nokså høyt nivå i alle vintersportene som er organisert under Det brasilianske snøforbundet (CBDN).

– Lucas kan hjelpe utviklingen vår ettersom forbundet vil få mer oppmerksomhet som vil lede til mer støtte og sponsorer, sier Moura.

Langrennsløperen Bruna Moura Foto: Privat

Men hva venter Braathen i Brasil? Har de snø i Brasil? Er det mange av de rundt 215 millioner innbyggerne som følger med på skisport eller har hatt ski på beina?

– Min ville gjetning er at maks to prosent av befolkningen har prøvd ski én gang i livet sitt, sier Moura.

To prosent av Brasils befolkning betyr 4,3 millioner – som ikke er så langt unna Norges befolkning.

Lucas Braathen. Foto: LIONEL BONAVENTURE / AFP / NTB

– Ski og vintersport er generelt ikke så populært som i Europa. Særlig fotball dominerer alt. Men ganske mange brasilianere følger med på konkurransene og prøver å stå på ski faktisk, sier Holm og legger til:

– Men du må dra til Chile, Argentina, Nord-Amerika eller Europa for å stå på snø, sier Holm.

I Gramado - et sted i Sør-Brasil, ikke langt fra Rio Grande do Sul hvor over 11 millioner bor - er det bygget en snøhall. Det er eneste sted man kan gå ski eller kjøre snowboard.

– Det er som et «fjell» på 100 meter innendørs. De har et partnerskap med CBDN og har arrangert konkurranser der hvert år, sier Moura.

Langrennsløperne prøver å få til et par måneder på reise til Europa hvert år. Men hun trener stort sett på rulleski. Sist hun gikk konkurranse var i november - i 39 grader (!)

– Snowboardere og alpinkjørere som har høyere status kan finansiere reiser til Argentina og Chile for treningssamlinger og konkurranser. CBDN arrangerer også det brasilianske mesterskapet der.

– Foreløpig er det det brasilianske mesterskapet vårt største arrangement og markedsplass, men med Lucas på laget vårt vil nok fokuset endre seg.

Snowboarder Zion Bethonico. Foto: JUNG YEON-JE / AFP / NTB

Snowboarderen Zion Bethonico (18) ble første brasilianer til å ta en medalje i vintersportene – da han tok bronse under ungdoms-OL i januar.

– Han er vår største stjerne, frem til i morgen, sier Moura.