Norge vant sesongens første verdenscupstafett i Lillehammer før jul. Da var det Heidi Weng som var norsk ankerkvinne. I den tsjekkiske skimetropolen Nove Mesto na Morave, falt oppgaven på stafetteksperten Astrid Uhrenholdt Jacobsen.

Jacobsen, som fylte 29 år sist fredag, gikk ut med et forsprang på USA på 30,2 sekunder etter Therese Johaugs 3. etappe.

Det forspranget økte Jacobsen til 42,1 sekunder på USA i mål. Hun har gått en rekke viktige og avgjørende sisteetapper for Heming i NM-sammenheng i over ti år, og visste at dette kunne hun ikke rote bort.

Nerver

– Jeg var nervøs i forkant likevel. Jeg så at både Heidi og Therese hadde vanskeligheter med å få noe særlig mer sekunder, og da valgte jeg å kontrollere på 1.-runden. Jeg hadde ganske god kontroll på dette ja, sa Jacobsen til NTB.

– Du har god trening fra sisteetapper med Heming gjennom mer enn ti år?

– Jo, men da handler det mer om å jakte folk foran. Her måtte jeg forvalte en ledelse med Jessica Diggins og Kerttu Niskanen bak meg. Det har jeg ikke så mye erfaring med, og da kommer det automatisk noen nerver, sa Jacobsen.

Gnistrende

Ingvild Flugstad Østberg gikk en gnistrende 1. etappe for Norge. Heidi Weng holdt mer eller mindre avstanden ned til utfordrerne på sin 2. etappe.

Østberg løste også sin stafettoppgave på forbilledlig måte i Lillehammer før jul. 25-åringen har ganske sikkert ikke gått sin siste etappe for Norge, selv om Marit Bjørgen melder seg på i kampen om en plass på laget igjen når hun er tilbake i skisporet.

– Ingvild er en stafettjente for framtida, og det er for så vidt alle fire på dette laget. Ingvild er en god 5-kilometerløper, og i dag løste hun jobben sin utmerket. Hun dro fra alle på sin sisterunde. Totalt sett ble dette veldig bra, og litt sånn oppskriftsmessig, sa landslagstrener Egil Kristiansen til NTB.

Finland ble nummer tre. De endte 55,9 sekunder bak Norge. Tyskland på 4.-plass ble hektet av med nesten to minutter. Sverige ble nummer fem.