– Jeg var bevisst på ikke å gå i den fella, men da sesongen var ferdig i fjor, så gikk jeg så mye i fella som du kan, sier Udnes Weng.

Hele ni ganger var hun på pallen i verdenscupen sist sesong. 27-åringen vant sammenlagt.

Så skulle hun slappe av og lade opp til ny sesong. Men tilbudene rant inn og hun ga bånn gass.

To turer til Østerrike, en tur til Svalbard, hun flyttet fra Lillehammer til VM-byen Trondheim, tok et par eksamener og gikk toppturer.

Det var gøy. Livet lekte.

– Jeg levde på rusen av hvordan sesongen hadde gått, sier Udnes Weng til VG.

Denne sesongen har du nesten ikke sett henne, hun har bare gått 12 av 32 verdenscuprenn.

– Treningen var bra på starten av sommeren. Jeg følte meg mer robust enn på samme tid året før. Så ble det tyngre og tyngre utover høsten. Jeg hadde dårlige tester på mølla. Jeg fikk varierende svar på trening, men jeg tok ikke nok hensyn, forteller hun.

– Hvorfor bremset du ikke da?

– Jeg hadde gode økter innimellom som gjorde at jeg glemte de dårlige. Så vant jeg Toppidrettsveka. Jeg hadde én god dag der. Men jeg hadde flere dårlige enn gode økter, svarer Udnes Weng.

NUMMER SEKS: Tiril Udnes Weng mellom Jessie Diggins (foran) og Frida Karlsson på sprinten i Canmore i februar.

Men én god økt her og der var nok til at hun fortsatte å kjøre på. Hun skulle tross alt forsvare verdenscupen sammenlagt. Så fikk hun corona. Da de andre hadde begynt å gå skirenn fikk hun en runde med feber, så kom en til.

– Det var forferdelig frustrerende. Jeg ble usikker. Hver gang er det som et slag i trynet, og det er blitt ganske mange av dem for min del det siste halvåret. Det går utover selvtilliten og troen på det jeg gjør. Det koster å snu om hver gang det kommer en nedtur. Det har vært noen tunge dager, sier 27-åringen til VG.

Hun gikk ikke femmila i Holmenkollen, der Frida Karlsson knuste resten av feltet. Beste norske dame ble Astrid Øyre Slind på 7. plass. Beste norske landslagsløper ble Heidi Weng på 15. plass, seks minutter bak Karlsson.

De norske damene hadde en fabelaktig sesong sist, denne sesongen har bare to løpere vært på pallen i verdenscupen. 27-åringen fra Nes Ski har sett tvillingsøster Lotta og de andre slite.

– At det stilles spørsmål rundt dét er på sin plass, vi som lag er ikke fornøyd. Sist sesong var mange på pallen, det var forventninger om det denne sesongen også, sier Udnes Weng.

I mangel av å gå skirenn, har hun sett skirenn på TV, men på tirsdag er hun klar igjen. Da står hun på startstreken på sprinten i Drammen.

Hun kom til finalen på sprinten i Canmore i februar. 27-åringen har noe på gang på tampen av sesongen.

Hun sier hun har det bra nå, kroppen har begynt å fungere. Dermed stiger både humøret og trivselen.

Og det er neste år det gjelder. Det er da det er VM i Trondheim.

Hun studerer tross alt beredskap og krisehåndtering, selv om det er på et helt annet nivå. Forrige sesongs verdenscupvinner har lært noe viktig.

– Det viktigste er å ha en kropp som er i vater og ha overskudd. Du må finne en balanse med trening og hvile.