Torsdag kunne Valnes juble for NM-gull på sprint i fri teknikk på Gjøvik. Dagen etter satte han seg på flyet for å rekke lørdagens verdenscupsprint i fri teknikk i Livigno.

Allerede i prologen viste den ferske norgesmesteren tegn på å ikke ha den beste dagsformen. Valnes endte på en 29. plass, og kom seg videre med et nødskrik til utslagsrundene i verdenscupsprinten. Kun de 30 beste kvalfiserer for kvartfinale.

– Det er bare dumt

I kvartfinalen ventet et tøft heat med blant annet prologvinner og verdenscupleder, Johannes Høsflot Klæbo. I tillegg til lagkamerat Even Northug, tsjekkiske Ondrej Cerny, samt Gustav Aflodal og Marcus Grate fra Sverige.

«Godstoget fra Sørreisa» lå bak i feltet, men komsammen med Klæbo, Northug, Grate og Cerny inn på det lange oppløpet i mellomhøyden.

På oppløpet åpnet det seg flere rom for Valnes til å ta seg forbi, men i stedet for prøvde BOIF-løperen å manøvrere seg mellom konkurrentene.

Det lyktes han ikke med, og måtte ta til takke med en 5. plass og tidlig sprint-exit. Landslagskameratene Klæbo og Northug tok seg videre som de to eneste fra deres kvartfinale.

Valnes ga tydelig uttrykk for å være skuffet over egne taktiske vurderinger i Livigno, 1800 meter over havet.

– Jeg går som en dust. Det er bare dumt. Jeg må ta åpningen når den kommer, ikke bare drive å gå mellom folk, sa en tydelig irritert og frustrert Valnes til TV3.

Valnes siktet til åpningene på oppløpet som han ikke klarte å utnytte til sin fordel.

– Jeg havner litt ufrivillig bak der, også hadde jeg en god sjanse til å gå tidlig på oppløpet. Jeg tror ikke det sto på kreftene — det kan jeg ikke skylde på, forteller Sørreisa-mannen selvkritisk til TV3.

– Det driter jeg i nå

Også kommentatorene var overrasket over å se Valnes bli slått ut allerede i kvartfinalen.

– Det var ingen stor dag for den ferske norgesmesteren, konkluderte TV3s kommentator Jørn Sundby med.

Heller ikke TV3s langrennsekspert Niklas Dyrhaug var nevneverdig imponert over prestasjonen til den nybakte norgesmesteren.

– Han hadde ikke det «kicket» som for to dager siden på NM. Det er noe annet å komme hit til 1800 meter over havet med et reisedøgn i beina. Erik (Valnes) taklet det ikke så bra som vi hadde håpet på.

Søndag står klassisk lagsprint på programmet i Italia. På spørsmål om Valnes tror han er aktuell for søndagens lagsprint, svarer mannen som ble norgesmester i sprint torsdag følgende:

– Det driter jeg i akkurat nå, svarte Valnes surt.