TRONDHEIM: Sesongåpningen på Beitostølen er tre drøye uker unna, og det har gått ei uke siden Niklas Dyrhaug tok valget om å legge opp som skiløper.

– Ja, da bestemte jeg meg endelig, sier han.

Niklas Dyrhaug møter Adresseavisen på et bakeri på Byåsen tirsdag formiddag. Kvelden i forveien postet han innlegget på Instagram som fortalte at skikarrieren er over.

Kun 95 prosent

34-åringen forteller at beslutningen har modnet over tid. Våren 2020 startet han privatlag sammen med Martin Johnsrud Sundby etter ni år på landslaget, der to de VM-gullene i stafett og VM-bronsen på 15 klassisk står som sportslige høydepunkt i karrieren.

– Jeg har kjent at skuldra fungerer fint i hverdagen, men skal du kjempe om gull og medaljer - og det er det som er drivkrafta mi - så hjelper det ikke at den er 95 prosent. Da må alt være i skjønneste orden, sier Dyrhaug.

Skulderskaden pådro han seg etter et fall i et showrenn i Mosjøen våren 2018.

– Men du trodde lenge at du skulle konkurrere på Beitostølen?

– Ja, jeg gjorde et helhjertet forsøk på å komme tilbake, og jeg er veldig glad for at jeg gjorde et ærlig forsøk. Jeg har ei skulder som er svakere enn den andre, og jeg har kjent at jeg ikke kommer tilbake dit jeg var, sier han.

Frida og mamma

Underveis har han rådført seg med viktige støttespillere. Kjæresten Frida og mamma Tove var de første som fikk vite at skikarrieren er over.

– Jeg tror Frida hadde sett for seg at jeg skulle ta et år til. Men alle skjønner greia. Og jeg kan ikke gå på ski når jeg ikke kan yte mitt beste.

Han grudde seg til å si fra at det er slutt, men dagen derpå kjennes det riktig.

– Men det har vært litt emosjonelt, medgir han.

Han opplever alle tilbakemeldingene som rørende.

– Det er nå det går skikkelig opp for meg at jeg legger opp. Det er ekstremt rørende å se mye fine meldinger, og jeg har ikke rukket å lese alle, sier han.

Nå handler ikke alt om trening for Niklas Dyrhaug mer. Han gleder seg til nye utfordringer og til å bruke mer tid på jakt. Han skal fortsatt bo i Trondheim. Foto: Anne-Marit Dahl

Han syns det er trivelig å bli satt pris på. Det er trivelig at så mange bryr seg.

– Hvordan håper du folk vil huske deg som langrennsløper?

– Tja, det er vanskelig å svare på. Jeg håper de vil assosiere meg med at jeg har vært hardtarbeidende. Jeg føler det ordet passer om meg. Det har aldri kommet lett til meg, det jeg har oppnådd i skisporet. Det har vært oppturer, men også mange tilbakeslag.

– Hvorfor det?

– Rett og slett fordi jeg har en kropp som har vært mye plaget med skader, sier han.

Skal ha startnummer

Selv om han ikke er skiløper mer, avslører Niklas Dyrhaug at han nok blir å se med startnummer på brystet igjen.

– Dere kommer til å se meg med det. Jeg er i veldig bra form.

– I hvilken konkurranse da?

– Det blir ikke langløp på ski. Jeg har lyst til å springe litt. Jeg har lyst til å prøve og sette noen gode tider på løping, sier han.

Hvilke distanser vet han ennå ikke, men han tenker at gate- og terrengløp er det mest aktuelle.

– Det kan være aktuelt å slenge seg med på baneløp også, sier han.

Niklas Dyrhaug har gründet en padel-kjede sammen med gamle langrennskompiser. Foto: Christine Schefte

Ekspert, padel og treningsplanlegger

Torsdag drar han til Oslo for å planlegge vinterens skisendinger. Han skal være fast gjest og ekspert i Viasats vinterstudio.

– Det er en helt ny satsing, og det er kult å være med å bygge opp noe nytt, sier Dyrhaug.

Dyrhaug skal også jobbe videre med satsingen på padel, i tillegg til at han skal følge opp sponsorene rundt langløpslaget Team Koteng Eidissen.

– Jeg er veldig stolt av det vi har fått til med laget. Jeg kommer til å jobbe inn imot sponsorene, blant annet med treningsplanlegging for deres ansatte, sier Dyrhaug.

Og nå som hans egen karriere er over, er det spesielt tre ting han ser fram til:

– Det vil nok alltid være en liten skiløper i meg, men jeg gleder meg til å bruke mer tid på jakt og til fjells. Jeg gleder meg også til ikke å kjenne på dårlig samvittighet for at man heller skulle vært ute og trent. Jeg gleder meg til et nytt liv med nye utfordringer. Det blir spennende, sier Niklas Dyrhaug.