– Inntrykket er at Heidi står sterkere nå enn i november 2022, sier Sjur Ole Svarstad, trener for kvinnelandslaget i langrenn, til VG.

Heidi Weng har noen tøffe år bak seg:

  • Under coronapandemien var Weng åpen om at hun mislikte å reise rundt for å konkurrere.

  • Sesongen 2021/2022 ble hun isolert i Italia og mistet OL på grunn av corona. Senere pådro hun seg hjernerystelse etter et fall på isen. Det førte til mye hodepine og en tung hverdag. Weng ble fort utmattet sosialt.

  • Sesongen 2022/23 pådro hun seg krystallsyke. Hun dro hjem fra VM i Planica, før åpningsdistansen som hun var tiltenkt å gå.

SMIL: Heidi Weng under en treningssamling tidligere i høst. Foto: Terje Pedersen / NTB

Weng har fortalt TV 2 at ting har fungert langt bedre utover denne høsten.

– Fremgangen siden juli har vært ekstremt positiv. Ting har fungert veldig bra på trening, så det er en mye mer positiv person som sitter her nå enn på samme tid i fjor, for da så jeg litt mer mørkt på ting, sa Weng i oktober.

VG har ikke lykkes å komme i kontakt med Heidi Weng via Gro Eide, medieansvarlig på landslaget.

Sjur Ole Svarstad er klar på at det er vanskelig å vite hvordan vinteren hennes blir.

– Vi må være på vakt videre også, slik at man ikke gaper over for mye. Vi håper det går bra, hun har fått trent bra og det er en følelse av at hun klarer mer nå. Utfordringen er at sesongen er lang, og vi vet ikke hvordan det blir med reiser og konkurranser i år, sier Svarstad.

LANDSLAGSTRENER: Sjur Ole Svarstad er trener for kvinnelandslaget i langrenn. Foto: Terje Pedersen / NTB

– Vi skal evaluere godt underveis, slik at vi kan styre det inn og at Heidi får noen gode opplevelser. Vi skal ikke bli historieløse.

Hun skal etter planen gå nasjonal åpning på Beitostølen 17–19. november. Verdenscupen starter i finske Ruka helgen etter.

– Spenningsmomentet er hvordan hun reagerer på å reise helg etter helg på skirenn. Det har vi ikke prøvd på lenge, sier Svarstad.

BLE HJEMME: Ingvild Flugstad Østberg og Helene Marie Fossesholm var ikke med på landslagets høydeleir i oktober. Bak Sjur Ole Svarstad fra ski-NM sist vinter. Foto: Bjørn S. Delebekk / VG

Helene Marie Fossesholm er usikker til Beitostølen, skriver Drammens Tidende. Hun og Ingvild Flugstad Østberg var ikke med på lagets siste høydeleir til Livigno i oktober/november.

– Følelsen er at hun er variabel. Hun er en ung utøver med litt dårligere og litt gode dager, sier Svarstad om Fossesholm.

– Ingvild prøvde å velge det trygge ved å få gjort en god jobb på hjemmebane, hun hadde gode erfaringer med det i fjor, sier Svarstad om Østberg.

JUBEL: Sist vinter vant Norge stafettgull i Planica-VM. Fra venstre: Tiril Udnes Weng, Astrid Øyre Slind, Ingvild Flugstad Østberg og Anne Kjersti Kalvå. Foto: Bjørn S. Delebekk / VG

Langrennsløperne har lange oppkjøringer, og det er nesten heller regelen enn unntaket at man må justere trening underveis. Både Tiril Udnes Weng og Anne Kjersti Kalvå har hatt sine utfordringer til en ny sesong - etter en sterk vinter bak seg.

– Det går aldri på skinner dette livet. Man pusher jo grensene til tider. Jeg tror jeg lander bra etter treningsperioden, det begynner å føles bra ut, sier Kalvå.

– Den (oppkjøringen) kunne vært bedre, men jeg har nå fått trent, uten at jeg hundre prosent fornøyd, sa Udnes Weng til VG før det ble kjent at hun ble covidsyk og usikker til sesongstart.