Tirsdag kveld mottok Norges Skiforbund et brev fra fem juniorjenter som fortalte om sin bekymring rundt tøffe konkurranseløyper. De mener at den ensidige og harde profilen til skiforbundet kan føre til spiseforstyrrelser.

Onsdag omtalte VG brevet. Samme dag sendte Erik Husby et svar til jentene.

– Det er bra de engasjerer seg og at vi blir utfordret, sier Husby til VG.

Samtidig innrømmer han at han ble litt overrasket da jentene stilte til intervju i VG bare en kjapp natt etter at han hadde mottatt brevet.

– Jeg er opptatt av at vi gjør det på en ryddig måte og helst uten VG. Men vi vil svare på en ryddig måte og nå ønsker vi å få frem at vi har svart, sier Husby.

ARRANGEMENTSANSVARLIG: Erik Husby i skiforbundet. Her under NM i januar. Da var det veldig kaldt på Gjøvik. Foto: Heiko Junge / NTB

«I flere år har det blitt satt lys på sammenhengen mellom for harde løypeprofiler og spiseforstyrrelser i langrenn», skrev jentene i brevet.

– Vi har følt at vi ikke har blitt hørt. Vi og trenerne har engasjert seg i dette med harde løyper og den ukulturen som er. Igjen og igjen hører vi at de sier de skal gjøre noe, men vi ser ikke noe, sa en av de fem jentene, Mina Kjærås Moland til VG.

VG har kontaktet Moland og spurt om langrennsjentene er fornøyde med svarbrevet, men har ikke fått svar.

Kroppsfokus og vekt er jevnlig et tema i langrennssporten. Tidenes mestvinnende vinterolympier Marit Bjørgen snakket ut om at hun i 20 år så lagvenninner pirke i maten og tyne vekten i et VG-intervju for to år siden.

Arrangementssjef Husby forteller at jentene har rett i noe av kritikken i brevet de sendte.

– Jentene belyser en viktig sak og har et poeng med at mange langrennsløyper er tøffe. Vi vil nå kunne ha mer variasjon av løypene våre, da vi har fått et større handlingsrom fra Det internasjonale skiforbundet (FIS). Det som er riktig her er at vi gjorde en feil på Bardufoss, svarer Husby.

For uttaksrennet på Bardufoss ble for tøft. Husby skriver dette i svarbrevet til jentene:

«Når det gjelder junior-VM-uttaket på Bardufoss må vi innrømme at det ble gjort en uheldig beslutning. Her var løypen i utgangspunktet 1300 meter altså litt lang, men ekstremt trått føre gjorde at løpstiden ble betydelig lengre enn normalt. Det oppsto et polart lavtrykk (værfenomen som gir ekstremt trått føre). Her burde juryen/NSF trådd inn og endret løypen på lagledermøtet. Dette lærte vi av».

SENDT BREV: Fra venstre: Mina Moland, Hedda Magnussen, Elise Simonsen, Synne Bollingmo og Mille Storlien har sendt brev til Norges Skiforbund. De føler seg sviktet. Foto: Privat / Privat

Husby forteller han er opptatt av at de tar jentene på alvor, derfor samlet han flere til et møte på Ullevål onsdag for å skrive et svarbrev.

– Vi ønsker å belyse fakta og orientere jentene om hva vi har gjort og hva vi skal gjøre. Vi vil at det skal være en ordentlig prosess. Vi ønsker mest mulig variasjon på løypene så det er noe som passer for alle. Men enkelte renn har tøffere løyper og er mer egnet til uttak til internasjonale konkurranser som junior-VM, sier Husby.

Og han lover at noen konkurranseløyper kommende sesong vil være lettere enn tidligere, da reglene for stigning og lengde på bakkene ikke er like tøffe som tidligere.

– Vi ønsker å ha med flest mulig, sier Husby.