I dag skal Kristin Høgsteggen Gylland (17), Irene H. Refseth (44) og Per Kristian Refseth (45) løpe med startnummer på brystet for første gang gjennom trondheimsgatene. Sammen med Kristins venninne, Malin Bakken (17), skal de løpe 42 kilometer – helmaraton – som et lag.

Og de blir ikke alene. Over 2600 løpere er forhåndspåmeldt til de ulike løpsdistansene. I tillegg kommer deltakerne på Barnas minimaraton.

- Vi tenkte først at vi skulle løpe halvmaraton, men fant ut at det ble litt langt nå, forteller Irene og Per Kristian. Siden Kristin har slitt litt med en beinhinnebetennelse, var det også lurt å løpe en kortere distanse akkurat nå.

Dermed tente de på ideen om å stille lag på Team Maraton. For en etappe på 10,5 kilometer, det skal de fikse. Så se opp for Team Sporty, som de kaller seg.

Intern konkurranse

- Jeg har ikke løpt ti kilometer i konkurranse før, men det må gå greit, sier Kristin Høgsteggen Gylland, som trener løping og styrke fire ganger i uka.

- Jeg løper intervaller og rolige langturer, forteller hun.

I sommer løp hun en etappe på seks kilometer under St. Olavsloppet. Selv om halvmaraton er målet hennes, gleder hun seg til dagens utfordring der venninnen Malin løper den første etappen, hun selv løper den andre etappen, mamma Irene løper tredjeetappen mens Per Kristian får æren av å krysse mållinja på Torvet.

- Målet mitt er å komme meg til mål, sier han, og får raskt et blikk fra Kristin.

- Men du får ikke lov til å gå underveis, sier hun bestemt.

For selv om det viktigste er å delta, er det ikke lett å legge bort konkurranseinstinktet. De er et lag, men det er ikke vanskelig å se at det er en intern konkurranse i laget. Det er ikke tvil om at hver enkelts etappetid vil bli studert og rangert...

- Jeg skal slå begge de to, sier Kristin, og ser leende på lagkameratene.

Felles interesse

Ved å melde seg på et løp, har familien blitt ekstra flinke til å få til trening i hverdagen. Hjemme har de også et treningsrom med tredemølle, romaskin, styrkeapparatet «Brå-sterk» og en boksesekk, men interessen for løp har vokst seg sterkere gjennom det siste året.

- Det fine med løping er at det tar så lite tid. Vi har det travelt i hverdagen, men vi er glade i å gå tur, så løpingen blir en fin hobby, sier Per Kristian.

- Samtidig er det fin trening å løpe med hunden. Den er også blitt mye sprekere, sier Irene.

At flere i familien finner glede i å løpe, er en fordel.

- Det er enklere å få på seg treningstøy når vi er flere. Hvis det er litt dårlig vær og lite fristende å komme seg ut, så motiverer vi hverandre. Etter en løpetur kan jeg gjerne takke Per Kristian for at han fikk meg med ut, sier Irene.

Belønning venter

Når starten går klokka 10 i dag, kan hun og de andre i Team Sporty legge ut på etappen sin, vel vitende om at de har gode forberedelser i beina. De har planlagt å hente startnummer tidlig, de tar med seg matpakke og de har lest seg opp på gode råd som skal gi en god løpsopplevelse (se tips i egen sak).

- Det blir spennende å løpe sammen med så mange andre mosjonister. Dette er jo ikke farlig. Bare gøy, sier Irene H. Refseth.

Hun gleder seg til å oppleve stemningen i løypa, og ikke minst til det som venter etter løpet.

- Da blir det en bedre middag. Det har vi fortjent, sier Per Kristian Refseth.

«Team Sporty»: Halvmaraton er litt for langt akkurat nå, så var Team Maraton er perfekt utfordring for Kristin Høgsteggen Gylland, Per Kristian Refseth og Irene H. Refseth. I dag stiller de til start i Trondheim under navnet «Team Sporty». Foto: Kjell A.Olsen
Mot deltakerrekord: Det er løpebølge i Trøndelag også. Foto: Rune Petter Ness, Adresseavisen
Nyttig verktøy: Løping krever ikke mye utstyr, men Per Kristian Refseth opplever at ei pulsklokke er et nytt verktøy i treningen. Foto: Kjell A.Olsen