Slik så leirplassen ut før tyven(e) tok seg til rette. FOTO: Privat

2. oktober fortalte vi om Maria Grøntjernet, bedre kjent som Villmarksjenta (se faktaboks), som ble rundstjålet på tur.

Hun hadde satt opp gapahuk på Øståsen på Hadeland. I 30 dager skulle hun jakte, fiske og sanke, og leve kun av den maten hun fant i naturen. Men da hun kom tilbake etter en gåtur 11. september, var utstyr til en verdi av 36 000 kroner borte. Store, gjørmete fotspor på et krøllete liggeunderlag var alt som var igjen.

Hendelsen gjorde at Grøntjernet dro hjem. Hun følte seg ikke trygg på tur lenger og turde ikke sove alene.

Dro tilbake til gapahuken

- Da jeg kom hjem, prøvde jeg å sove noen netter alene ikke så langt fra der vi bor. Men på kvelden ble jeg så redd at jeg gikk inn igjen. Så gikk det noen uker der jeg var litt sint på meg selv over at hendelsen hadde gått såpass inn på meg. Da bestemte jeg meg for at sånn skulle det ikke være, sier Grøntjernet.

Dermed pakket hun sekken, tok med seg begge hundene, og dro tilbake for å overnatte i gapahuken der tyven(e) hadde herjet.

- Da det ble mørkt var det litt skummelt og tenkte jeg litt på det som hadde skjedd, men jeg var ikke så redd som jeg hadde tenkt. Det gikk overraskende bra. Det kan ha hatt med at jeg var så innstilt på at jeg måtte gjøre det, sier Grøntjernet.

- Hvorfor var det så viktig for deg å dra tilbake til gapahuken?

- Jeg ville bli ferdig med hendelsen og bevise for meg selv at det ikke er noe farlig å sove ute alene. Det skjedde jo ikke meg noe, det var jo utstyret de var ute etter, sier Grøntjernet.

Dro til Hallingdal

Etter overnattingen i gapahuken, kjente hun at frykten for å overnatte alene i naturen nesten var helt borte. Hun fortsatte derfor på prosjektet hun satte i gang i sommer: Å gjennomføre fem langturer - Gausdal-Vestfjell, Lofoten, Øståsen, Hallingdal og Finnmarksvidda - mellom 23. juni og 22. juni. Prosjektet skal etter hvert bli til bok og TV-prosjekt med NRK.

29. oktober dro hun av gårde til Hallingdal, den fjerde langturen i prosjektet. Der bor hun på en seter sammen med kjæresten Christoffer og kompisen Trym. Lillesøsteren på 11 år var med første delen av turen, da de gikk fra Geilo til seteren.

- Det har hele tiden vært planen at jeg ikke skal være alene på denne turen. Det er godt å ha med noen på tur innimellom også, for det kan bli litt ensomt, sier hun.

De bruker dagene til å jakte småvilt, og forteller om fantastiske opplevelser i naturen, til tross for at det stort sett har regnet hele oppholdet. Hun gleder seg over at turgleden er tilbake, og at hun er ferdig med den skremmende opplevelsen i gapahuken.

- Nå tenker jeg ikke så mye på det lenger. Jeg er blitt litt mer forsiktig med å fortelle hvor jeg er, men utover det er det meste sånn som det var før, sier Grøntjernet.

Fakta om Maria Grøntjernet (18)

Har dratt alene på overnattingsturer i villmarken siden hun var 13 år.

Gikk Norge på tvers som 16-åring. Hun brukte 50 dager.

Har nærmere 34.000 følgere på Facebook.

TV 2 sendte en dokumentar om henne for to år siden.

I 2013 ble hun kåret til «Årets Villmarking».