Etter hvert har det kommet flere typer "hjemmebakt" knekkebrød ibutikken. Dette knekkebrødet som ser hjemmebakt ut, men som erakkurat like industrifremstilt som andre knekkebrød.

Fordelen med disse knekkebrødene er at de for mange gir et litesnev av luksus, knekkebrød som er ekstra fine og som det ser ut somdet er lagt ekstra mye omtanke i.

Mindre fiber enn vanlige knekkebrød

Mange tror også at disse knekkebrødene er mye sunnere enn andretyper, noe de egentlig ikke er. Alle knekkebrødene i denne testeninneholder langt mindre fiber enn vinnerne av den "vanlige"knekkebrødtesten. Innholdet av salt er heller ikke lavere i de"hjemmebakte" typene.

Mange av dem inneholder derimot mindre karbohydrater, noe som eret poeng for alle de som førsøker å begrense inntaket av raskekarbohydrater.

Les også: Erkarbohydrater farlig

Knekkebrød fremfor brød

Mange får i seg altfor lite fiber, blant annet fordi de velgerfint eller halvgrovt brød, fremfor grovbrød og grovt knekkebrød. Åbytte ut lyst brød med grovt knekkebrød kan være med på å økefibertaket, noe som er gunstig både for vekt, helse ogfordøyelse.

Hvis du syns at vanlig knekkebrød er kjedelig, kan du forsøke åbake knekkebrødet selv. Fordelen med hjemmelaget knekkebrød, altsåskikkelig hjemmelaget knekkebrød, er at du kan droppe salt, og hanedi massevis av sunne ingredienser som nøtter, frø, kli oghavre.

Slik har vi gjort testen

I denne testen har vi sett på hvor mye protein, karbohydrater,mettet fett, fiber og salt de forskjellige knekkebrødeneinneholder. Mye mettet fett, karbohydrater og salt har trukket ned,mens mye protein og fiber har trukket opp.

Vi har latt fiber og salt telle dobbelt, ettersom de fleste fåri seg for lite fiber og for mye salt. Grunnen til at vi tok medkarbohydrater, er at mange kjøper knekkebrød fordi de vil begrenseinntaket av raske karbohydrater.

Smak er ikke en faktor i testen, men du kan stemme på hvilken dusyns smaker best.

Produktene er rangert i forhold til hverandre. Det betyr at detbeste får terningkast 6 og det dårligste terningkast 4. Et produktsom får terningkast 6 i denne testen, vil ikke nødvendigvis fåsamme resultat hvis det testes mot andre produkter.

Testen er utført av ernæringsfysiologer i Bramat. Opplysningentil testene hentes fra deklarert næringsinnhold og ingredienslistenpå forpakninger vi kjøper inn i vanlige, norske butikker.

Når det er nødvendig henter vi inn ekstra informasjon fraprodusentene i de tilfellene vi ser dette mangler pådeklarasjonen.

Vi gjør oppmerksom at på at det kan forekomme avvik mellomdeklarasjonen og faktisk innhold dersom produsentene nylig harforetatt endringer i produktene og ikke har oppdater forpakningen.Dette er en ukjent faktor vi ikke kan ta hensyn til og vi endrerikke testen etter at den er publisert, ettersom vi forventer atdeklarasjonen er korrekt.

Hele testen finner du hos bramat.no.

Testresultater

Helsprøtt knekkebrød, rug og speltkli

En av testens vinnere! Bra med fiber, ikke for mye salt.

Les hele testen

TERNINGKAST 6

Knekkebrød med urter og havsalt

En av testens vinnere! Lite salt, og bra innhold avkarbohydrater og protein.

Les hele testen

TERNINGKAST 6

Helsprøtt knekkebrød, urter og havsalt

Bra med fiber, greit innhold av karbohydrater og protein, mensaltinnholdet er for høyt.

Les hele testen

TERNINGKAST 5

Gullbygg, knekkebrød med bygg

Greit med salt og bra med fiber.

Les hele testen

TERNINGKAST 5

Jacobs ekstra grove knekkebrød

Greit med salt og bra med fiber.

Les hele testen

TERNINGKAST 5

Northug sportsknekkebrød, multikorn

Bra med salt og greit med fiber

Les hele testen

TERNINGKAST 4

Grovkrisp

Altfor mye salt, men greit med fiber.

Les hele testen

TERNINGKAST 4

Smakfulle og sprø knekkebrød

Bra med salt, men litt lite fiber.

Les hele testen

TERNINGKAST 4

Northug sportsknekkebrød, havregryn, solsikkefrø ogrug

Bra med salt, ok fordeling mellom protein, karbohydrater, fiberog fett.

Les hele testen

TERNINGKAST 4

Økologisk knekkebrød

For mye salt, greit med fiber, men mer karbohydrater enn deandre.

Les hele testen

TERNINGKAST 4