Hvert år får ca 30.000 nordmenn kreft. Omtrent åtte av ti av disse er over 55 år. Anette Bratten Michelsen fra Ytre Arna tilhører mindretallet i statistikken. Hun var bare 32 år da en rutineundersøkelse viste at hun hadde underlivskreft.

- Det er ikke lett å være ung og ha kreft, forteller Michelsen.

Livet ble brått snudd på hodet for kvinnen fra Ytre Arna den novemberdagen i 2012. To uker senere ble hun operert, og i etterkant kom hun i kontakt med ungdomsgruppen i Kreftforeningen. Der ble hun introdusert for Sjukt Sprek.

• Følg Sprek på Facebook her!

• Følg Sprek på Twitter her!

- Enormt sterkt samhold

Sjukt Sprek er et treningstilbud for kreftoverlevere mellom 15-35 år. Deltakerne må være ferdigbehandlet og målet er raskere rehabilitering gjennom et aktivt fellesskap, der sosialt samhold blant likesinnede, treningsglede og mestring står i fokus.

Sjukt Sprek ble raskt en svært viktig del av livet til Michelsen. Hun har vært med i gruppen helt siden oppstarten for nøyaktig ett år siden.

- Det er et enormt sterkt samhold. Vi motiverer hverandre og heier hverandre frem. Samtidig har jeg opplevd fantastiske ting jeg ikke ville vært foruten. Vi er mellom 15 og 35 år, men vi kjenner ikke på aldersforskjellen. Det er bare glede og samhold, sier Michelsen.

Venninnens død

Hun har vært heldig, og er nå erklært frisk fra kreften. Slik er det ikke med barndomsvenninnen Lena Tangen Kvalnes. Hun ble rammet av tarmkreft med spredning og døde 31. august i fjor. Hun ble bare 34 år gammel.

- Jeg besøkte henne like før hun døde. Det var ganske sjokkerende å vite at mitt liv skulle gå videre, men ikke hennes. Det er vondt at hun aldri får oppleve det fine vi har sammen gjennom Sjukt Sprek, sier Michelsen.

Moren til Kvalnes, Elin Tangen Henriksen, forteller at hun har hørt mye fint om Sjukt Sprek gjennom moren til Michelsen, som er en god venninne, og Michelsen selv.

- Det de driver med i Sjukt Sprek er helt fantastisk. Lena var selv også veldig aktiv før hun døde, og da hun døde, ba vi om gaver til kreftsaken fremfor blomster, sier Henriksen.

Starter opp i andre byer

Sjukt Sprek finnes foreløpig bare i Bergen og Oslo, men målet på sikt er at dette skal bli et tilbud i alle de største byene i Norge.

- Akkurat nå jobber vi med å starte opp i Trondheim, Tromsø og Kristiansand. Vi har også fått henvendelser fra ildsjeler som ønsker å starte opp Sjukt Sprek i blant annet Stavanger, Elverum og Larvik, sier prosjektkoordinator for Sjukt Sprek, Zena Alwan.

- Hvis det er noen som leser dette som ønsker å starte opp et tilbud der de bor, hva skal de gjøre da?

- Vi er jo veldig avhengig av å finne folk som ønsker å drive prosjektet lokalt. Jeg blir veldig glad om det er ivrige folk som leser dette og ønsker å bidra. Da kan de ta kontakt med meg, så skal jeg supplere med masse Sjukt Sprek-info og skikkelig veiledning om de velger å ta det videre, sier Alwan.

- Vet hvor skjørt livet er

Christine Bruland er trener for Sjukt Sprek-gjengen i Bergen. Hun har selv hatt kreftformen akutt lymfatisk leukemi.

- Her kan man komme som man er og trene etter dagsformen med en gjeng som forstår. Vi i prosjektgruppen, inkludert treneren, har selv vært kreftsyke. Vi har derfor en unik innsikt i situasjonen til deltakerne, sier Bruland.

Sjukt Sprek Bergen trener sammen en dag i uken ved SIB Årstad. I tillegg introduseres deltakerne for en ny aktivitet i måneden. De har blant annet prøvd crossfit, hip hop, amerkansk fotball, kickboksing og mixed martial arts (MMA). De har også løpt halvmaratonstafett og gått 4-fjellsturen. Hvert år trener de også mot et felles mål med Sjukt Sprek Oslo.

- I fjor var målet en aktivitetshelg i Eidfjord med kajakkpadlng, klatring, zip-line og bueskyting. I år skal vi bestige Besseggen. Målet er at alle skal kunne delta og gjennomføre på sitt nivå, sier Bruland.

Hun forteller at de snakker mye om alt det vonde knyttet til sykdommen og behandlingen. Men like ofte dreier samtalene seg om alt det vakre i livet.

- Medlemmene våre har opplevd mye smerte. Men vi kan med hånden på hjertet si at dette er den mest positive og energiske gjengen vi noensinne har møtt. Vi ser gleden alle har av å trene, av å nå sine store og små mål, og av å være sammen. Det er flott å se hvordan medlemmene bygger hverandre opp og heier hverandre frem, sier Bruland.

Sjukt Sprek:

- Ble startet av Ungdomsgruppen i Kreftforeningen (UG) for ca tre år siden.

- Er et treningstilbud til personer mellom 15 og 35 år som har vært behandlet for kreft.

- Finnes i Oslo (50 medlemmer) og Bergen (25 medlemmer) i dag, men har planer om å starte opp i Trondheim, Tromsø og Kristiansand.

- Ble startet fordi mange kreftoverlevere opplever at kroppen har blitt svekket under og etter behandling. Dermed klarer de ikke å henge med på tradisjonelle gruppetreninger eller lagidretter. Sjukt Sprek tilbyr tilpasset trening og det er rom for alle.

- Hovedmålet er raskere rehabilitering etter endt behandling.

- Tilbyr et aktivt fellesskap, hvor sosialt samhold blant likesinnede, treningsglede og mestring står i fokus.

- Samarbeider med Aktiv mot kreft og Studentidretten i Oslo og Bergen.

- Trener sammen to ganger i uken i Oslo, en gang i uken i Bergen. Introduserer også en ny aktivitet hver måned. Eksempelvis klatring, yoga, padling, etc. Trener også mot et årlig felles mål. I 2015 er det å bestige Besseggen.

Lena Tangen Kvalnes døde to dager etter 34-årsdagen. FOTO: Ulf Hiis Bergh