700 000 nordmenn har tilgang på kantine gjennom jobb eller studier. Mange velger også å bruke den, viser undersøkelser. Samtidig viser forskning at å spise utenfor hjemmet er knyttet til et høyere totalt energiinntak, og mer fett og salt i dietten.

Compass Group, ISS, Sodexo og Coor serverer til sammen nærmere 300.000 nordmenn kantinemat hver dag. Alle sier at de vil tilby sunnere mat i sine kantiner i tiden som kommer. Spesielt har de fokus på å redusere i saltet i maten de serverer.

- Sunnhet og helse er en stor trend, og våre kunder er stadig mer opptatt av å vite hva de spiser. Mange spiser oss hos hver dag, og det forplikter, sier administrerende direktør i Compass Group, Therese Log Bergjord.

De drifter mer enn 300 serveringsenheter og serverer over 100 000 mennesker hver dag.

Saltpartnerskap

Compass Group er med i helseminister Bent Høies nystartede næringslivsgruppe som jobber for sunnere mat.

- I første runde inngår vi et saltpartnerskap som fokuserer på å redusere saltinntaket i befolkningen med 50 prosent på sikt, men først 15 prosent innen 2018, sier Vibeke Bugge, fagsjef for Compass Group.

Neste tema de vil ta for seg i næringslivsgruppen, er fett.

- Målet da er å legge premisser for hvordan vi kan påvirke fettinnhold og -kvalitet i maten vår i en positiv retning. Sukker står også på planen, men det kommer senere, sier Bugge.

Hun forteller at de har stort fokus på sunn mat allerede, og nevner blant annet at de ofte har fisk på menyen, har et vegetarisk tilbud, bruker en del bønner og linser, har salatbuffet og tilbyr smoothies hver dag.

Fjernet alt salt

Sodexo har også tatt grep for å redusere salt, sukker og fett i sine menyer. De serverer mat til 75 millioner mennesker på verdensbasis hver dag. 50.000 av disse er nordmenn.

- Vi har fjernet alt salt fra oppskriftene, men kokkene smaker til maten etter behov. Vi har også blant annet byttet fra vanlige buljonger til lavsaltbuljonger, og endret oppskriftene fra animalske fettkilder som fløte, smør og rømme, til vegetabilsk fett, sier administrerende direktør i Sodexo, Thomas Havnegjerde.

I 2009 lanserte Sodexo et globalt program der de innførte ti gyldne regler for bedre ernæring, helse og velvære. De er også en del av et saltpartnerskapet i regi av Helsedirektoratet og følger Helsedirektoratets kostholdsråd.

Sunnere nå enn før

ISS er ansvarlig for driften av rundt 450 kantiner i Norge, og serverer 100.000 måltider om dagen. De mener at kantinematen er sunnere nå enn den var for noen år siden.

- Folk er mye mer bevisst på hvilken mat de får enn de var tidligere. Nå ønsker de et sunt og riktig kosthold med rene produkter og varmmat laget fra bunnen av. Det er ikke bare prisen som teller, sier fagkonsulent for mattrygghet i ISS, Camilla Sanne Huseby.

De er også en del av saltpartnerskapet til Helsedirektoratet, med mål om å redusere saltet i maten med 20 prosent. Samtidig tilbyr de mye grønnsaker, salater og hjemmelagde supper, og lite farseprodukter, i sine kantiner.

- Varmmat og salat er populært, mens vi selger lite påsmurt og brød, forteller Huseby.

Mer grønnsaker

Coor er en relativt ny aktør i kantinemarkedet i Norge. De har mellom 25.000-30.000 bespisende i sine kantiner hver dag. Også de jobber for mindre salt i sine produkter.

- Vi har blant annet deltatt på seminarer om hvordan vi kan redusere saltinnholdet i maten, og vi har endret på oppskriftene våre for at de skal inneholde mindre salt, sier Torunn Holm, kommunikasjonsansvarlig i Coor.

De jobber også blant annet for å få mer grønnsaker i kantinematen, har lansert et større antall vegetariske retter i menyene, og innført kjøttfri mandag i noen av kantinene. Samtidig holder de på å utvikle kaffebarkonseptet sitt.

- Vi ønsker å tilby gjestene våre flere sunne alternativer fremfor ferdigproduserte kaker med blant annet sunne egenproduserte «grab n’ go» varianter, smoothies og vitaminshots. På flere steder har vi også egne vendingmaskiner som kun har egenprodusert mat. Egenprodusert mat gir oss bedre kontroll på næringsinnholdet i maten vi serverer, sier Holm.

Effektivt tiltak

Helsedirektoratet er glad for at kantinene blir stadig sunnere, og mener at de vil bidra til bedre folkehelse ved å redusere i saltet i maten de serverer.

- Verdens helseorganisasjon har pekt på reduksjon i saltinntak som et av de enkleste og mest effektive tiltakene for å redusere tidlig død på grunn av hjerte- og karsykdommer og en del kreftformer. At vi har kantiner som gjør det enklere for de ansatte å ta sunne valg, er viktig, sier avdelingsdirektør i Helsedirektoratet, Hilde Skyvulstad.

Hun forteller at de i fjor lanserte en tiltaksplan for å få ned saltet i befolkningen, og at næringslivsgruppen til Bent Høie og Helsedirektoratets saltpartnerskap, har tatt tak i denne.

- Er det aktuelt å utvide saltpartnerskapet til å gjelde sukker og fett også?

- Den måten vi jobber på nå, kan det hende vi vil bruke på andre områder senere. Vi håper uansett at arbeidet i partnerskapet med å redusere saltinnholdet i matvarer som tilbys, vil føre til en økt bevissthet om sunnere alternativer i andre deler av matproduksjonen også, sier Skyvulstad.

Anbefalt mattilbud i kantiner

- Grønnsaker, frukt og bær. Hele, oppskåret, som pålegg, som egne retter, salat og/eller tilbehør. - Brød- og kornvarer med mye fullkorn og fiber og lite fett og lite tilsatt salt og sukker, jfr Nøkkelhullet og Brødskalaen. - Fet og mager fisk og annen sjømat. Som pålegg, i varme og kalde retter og i salater. - Ost, yoghurt og andre meierivarer med lite fett, spesielt mettet fett, og lite tilsatt salt og sukker. - Fjørfekjøtt og annet magert kjøtt. Som pålegg, i varme og kalde retter og i salater. - Bønner, linser og andre belgvekster i varme og kalde retter og i salater. - Sauser og dressinger med lite fett, spesielt mettet fett og lite salt. Sauser basert på grønnsaker eller jevning og dressinger av olje-eddik eller  - magre meieriprodukter er gode alternativer. - Bruk av matoljer eller flytende/myk margarin i tilberedning og myk margarin til brødmat. - Bruk av ingredienser og krydder med lite salt, lite salt i tilberedning samt urter (friske/tørkede). - Drikke: Kaldt vann, skummet, ekstra lett og lett melk, juice. Eventuelt kaffe/te.

Kilde: Helsedirektoratet, «Nasjonale anbefalinger for mat- og drikketilbud i arbeidslivet», 2015.