For Tine har bevisstgjøringen rundt egen helse også handlet om sikkerhet på arbeidsplassen.

–Hvis du kommer på jobb uten å ha spist frokost, kan det gjøre deg sløv. På lageret kan det for eksempel skapes farlige situasjoner ved truckkjøring, sier personalleder ved Tines sentrallager på Heimdal, Karin Langerud.

Livsstilsprosjektet budsjetteres nå inn i HMS-planene, og hun ser frem til å følge opp arbeidet.

Vil nå sofasliterne

–Mange er aktive på fritida si, så det som har vært viktig for oss, er i tillegg å nå de som er mest inaktive, tilføyer Ingrid Ramberg.

Derfor har hun i samarbeid med Langerud og ledelsen i Tine lagt vekt på å skape bevissthet rundt de ansattes hverdagsaktivitet.

–Det handler om å sykle i stedet for å kjøre bil, gå til butikken, velge trappa i stedet for heisen, gjøre hagearbeid og leke med barna, sier Ramberg.

–Mange ble overrasket over hvor dårlig form de var i da de gjennomførte en gåtest i mai fjor, sier Langerud.

Har fått seg en vekker

Kostholdskurset som har blitt holdt, har også blitt en vekker for mange.

–Mange ble bevisst på at de spiser for lite fisk, frukt og grønnsaker, sier Ramberg.

Marit Øvermo, regionsjef region Midt- og Nord-Norge i Stamina helse og trening, merker at flere bedrifter gjør som Tine og ser verdien av å jobbe med forebyggende helsetiltak.

–Sintef har regnet ut at én fraværsdag koster virksomheten 2000 kroner. Da er det en minimal kostnad å investere i trening for ansatte, mener Øvermo.

–Mens arbeidsgiver hadde fokus på behandling av syke ansatte for å få de tilbake på jobb for ti år siden, jobber flere med forebyggende tiltak i dag, sier hun.

Personalleder ved Tine Sentrallager Heimdal, Karin Langerud, er glad for at arbeidet med sunn livsstil er lagt inn i HMS-budsjettet. Foto: Kjell A. Olsen