Det viser en ny studie ledet av Folkehelseinstituttet, som ble sluppet i dag.

Det viser seg at både de ungene som regnes som engstelige og impulsive inntar mer søt mat og drikke enn de utadvendte barna. De utadvendte barna ser ut til å spise mer frukt og grønnsaker.

Skal ikke bruke godteri

- Søt mat og drikke skal ikke brukes til å regulere barnets stemning, uansett om foreldre synes synd på barnet eller om barnet får raserianfall. Det betyr ikke at lørdagsgodt må avskaffes, men det skal ikke etableres en kobling mellom dårlig humør og inntak av søtt.

- Foreldre kan isteden bruke fersk frukt og grønt i slike situasjoner, sier professor Margarete Vollrath til Folkehelseinstituttets nettsider.

Vollrath er seniorforsker ved Divisjon for psykisk helse og hovedforfatteren bak studien.

- Mer aktive med sukker

Monica Lien ga i høst ut boken «Søtt og sunt», der vanlig raffinert sukker er byttet ut med naturlig sukker. Hun har tre barn og synes denne studien er spennende.

- Vi ser det helt tydelig når barna våre får i seg sukker. Det blir mye mer fart i dem og de blir vanskeligere å få i seng. Men et sunnere kosthold blir det mye roligere.

Hun ser også at det er forskjell på de tre barna.

- Noen av dem tåler sukker mindre. Men generelt blir alle mer aktive og immunforsvarer fungerer dårligere, slik at de blir lettere syke.

7000 barn

Nesten 7000 mødre i Den norske mor og barn undersøkelsen har svart på spørsmål om barnas spisevaner og temperament. Både når de var 18 måneder, tre år og syv år gamle.

Da barna var 18 måneder gamle ble de vurdert i forhold til tre temperamentstrekk: engstelighet, impulsivitet og utadvendthet.

Ut fra temperament barnet hadde da det var 18 måneder gammelt, kunne forskerne se en sammenheng med hva de spiste som treåringen og syvåringer.

Det gjaldt både søte matvarer og frukt og grønnsaker.

- Vi hadde forventet at impulsive barn som får raserianfall også får mer og konsumerer mer søtsaker. Det som var overraskende var at også de engstelige, tilbaketrukne barna fikk mye søtt, forteller Vollrath.

Hun legger til:

– Det vi virkelig var overrasket over var at temperamentstrekk som var vurdert såpass tidlig fortsatte å ha betydning for barnas spisevaner når de begynte på skolen. Dette kan være fordi tidlig etablerte spisemønstre er svært stabile, sier Vollrath.

- Lett å gi etter

Søt mat og drikke gjør at man føler seg mer tilfreds og avslappet. Men mye søtt kan også bety overvekt.

– For stressede foreldre er det av og til lettere å gi etter for barnas lyst på godsaker, enten for å roe masete barn i stressende situasjoner eller for å trøste engstelige og ulykkelig barn. Dette kan være med på å skape eller forsterke en preferanse for søt mat hos disse barna, sier Vollrath til Folkehelseinstituttet.

Trebarnsmor Monica Lien kjenner seg igjen. Det er lett å gi noe søtt for å trøste eller distrahere ungene.

- Vi vet jo at sjokolade gir en lykkeeffekt. Men den varer bare en kort stund. Selv om det er å bruke noe søtt som belønning kan en ikke gjøre det hver gang. Da får en fort dårligere vaner, sier Lien.

De utadvendte barna er flinkere til å spise frukt og grønnsaker. Det tror man kan komme av at utadvendte barn utforsker nye ting og ikke er så redde for å prøve frukt og grønt.

- Siden innadvendte barn har problemer med å spise frukt og grønnsaker, må foreldre jobbe enda mer med disse barna for å få dem til å spise frukt og grønt. Gode matvaner ikke kan etableres tidlig nok, sier Vollrath.

Studien er et samarbeid mellom Folkehelseinstituttet, Universitetet i Oslo, Oslo Universitets Sykehus, Loma Lina University California, University of Oregon og Oregon Research Institute, Eugene USA.

Sara Eliza Lien-Larsen får gjerne en sjokoladebit hvis hun har slått seg. - Men sånn kan det ikke være hver gang hun har litt vondt eller blir sint, sier mamma og kokebokforfatter Monica Lien. Foto: BT