I Spreks skiskole del 1 og del 2 har Skjeldal gitt deg tips om hvordan du får til klassisk og skøyting.

Men hvor viktig er utstyret for skiopplevelsen? Det får du svar på i del 3 av vår skole.

- Vil en mosjonist merke forskjell på et dyrt eller et billig par ski?

- For mange vil de skiene som ligger en prisklasse under de dyreste være gode nok. Disse skiene er noen gram tyngre enn de dyreste modellene, men glir like godt. Går du enda et hakk ned i pris, vil skiene være merkbart tyngre enn toppmodellene. En mosjonist vil nok også merke forskjellen. Et tips er å se etter konkurransemodeller fra tidligere år. Sportsbutikkene gir ofte god pris på disse skiene, sier Kristen Skjeldal.

- Hva med staver?

- Vær oppmerksom på at det er like viktig å ha lette staver som lette ski. Metallstaver er mye tyngre å stake med enn staver laget av karbon. Modellene av karbon til litt over tusen kroner er gode nok for mosjonister. De dyreste skistavene er for dem som konkurrerer, sier Skjeldal.

Så mye bør du betale

- Hvor mye bør man regne med å legge ut for gode ski, staver og sko?

- En plass mellom 6000–10 000 kroner, alt etter hvor mye rabatt en får.

- Hva er viktigst å bruke penger på: Skiene eller skoene?

- Jeg vil kanskje si skiene, men gode sko er nok ganske viktig det også. Mosjonister vil kunne klare seg med et par kombisko. De fungerer fint både til skøyting og klassisk.

- Er smørefrie ski noe å tenke på i preparerte løyper?

- Disse skiene gir ok feste på de fleste føreforhold, men har ofte dårligere glid enn ski du smører. Mosjonister som synes skismurning er for vanskelig, kan vurdere smørefrie ski. En annen type ski som bør vurderes i tillegg til ski som kan smøres, er de ferdigrøbba skiene. Særlig for dem som bor på Vestlandet vil slike ski være fantastiske når det er kram snø, sier Skjeldal.

Her er anbefalt lengde på staver og ski:

* Skøyteski kan være 5–15 cm lenger enn kroppshøyde.

* Klassiske ski kan være 20–30 cm lenger enn kroppshøyde.

* Staver for skøyting ca. 20 cm under kroppshøyde.

* Klassiske staver ca. 30 cm under kroppshøyde.