Kari Schibevaag mestrer kiten bedre enn de fleste. Hun har vunnet VM syv ganger i forskjellige kite-grener.

Nå har hun funnet en ny måte å bruke kiten på – opp fjellet.

- I stedet for å gå opp fjellet, bruker jeg kiten som et skitrekk. På den måten får jeg kjørt mange flere ganger ned, fordi jeg kommer meg fortere opp, sier Schibevaag.

- Lese vinden og fjellet

Når hun kommer på toppen, pakkes kiten ned i ryggsekken, før hun står ned igjen på ski.

- Du må være normalt trent, du trenger ikke være supersterk. Men det er veldig teknisk, så det er lurt å ta et kitekurs først, sier Schibevaag.

- Det høres litt farlig ut?

- Det er ikke helt ufarlig. Du må kunne lese vinden og fjellet, så du kan ikke starte i de verste fjellene. Men det å forstå vind og fjellet kommer med trening, så etter hvert kan du jobbe deg oppover til de store fjellene, sier Schibevaag.

Dratt opp i luften

De største farene ved å kite opp fjellet er å bli kastet opp i luften eller bli dratt av gårde.

- Da må du vite hvordan du skal løse ut kiten og hvordan du skal få den ned, sier hun.

- Hvilket utstyr trenger man til dette?

- Du trenger kiten, en sele og ski. Jeg bruker en vinterkite, en foil. Når du pakker den, blir den veldig liten. Den pakker du fort ned og opp, sier verdensmesteren fra Madla i Stavanger.

Kitet i Lofoten

For en drøy uke siden kom hun hjem fra Lofoten. Der har hun kitet i fjellene Blåtind og Småtindan sammen med en venninne.

- Nord-Norge er helt perfekt for kiting, med de flotteste fjellene og nesten ikke folk som bruker dem. Det ga oss en utrolig fin naturopplevelse i tillegg til kitingen, sier Schibevaag.

Hun anbefaler likevel nybegynnere å begynne med kiting opp fjell i litt mindre utfordrende omgivelser.

- Haugastøl er en fin plass å begynne. Der begynte jeg også, sier Schibevaag.

Kiting blir mer og mer populært

Formann i Norges Kiteforbund, Nils Arne Ro, forteller at kiting er en sport i vekst, og at det også blir mer og mer populært med kiting opp fjell.

- Kiten er et utrolig godt fremkomstmiddel – miljøvennlig og stille. Å kite opp fjell er veldig morsomt, så lenge man ikke kommer inn i områder som er utsatt for snøskred, sier Ro.

Han forteller at man bør være turvant, forstå fjell, vær og vind, og ha kunnskap om snøskred, om man skal drive med kiting opp fjell.

- Jeg anbefaler alle som skal begynne med kiting å ta et kitekurs. Da lærer man det grunnleggende og slipper å gjøre alle feilene man ville gjort uten et slikt kurs, sier Ro.

Kari Schibevaag (t.v.) og venninnen Elisabeth Borgersen var i Lofoten i litt over en uke. Her er de på fjellet Småtindan. Foto: Privat
Etter å ha kommet seg opp på fjellet med kiten, venter skikjøring ned igjen. Foto: Privat