Bedrifter oppfordrer ansatte til å trene i arbeidstiden for å øke trivselen og helsen – og for å gjøre seg mer attraktive som arbeidsgivere.

- Ta en tung og en lett vekt hver!

Klokken er 15.15 en torsdag ettermiddag i Reitangruppens hovedkontor på Ensjø i Oslo. Dagens andre treningsøkt for de ansatte er i gang i treningsrommet, sirkeltrening under veiledning av erfaren trener. Etter en oppvarmingsrunde på romaskin, sykler og tredemølle, er åtte-ni ansatte i gang med knebøy, planke og armhevinger.

- Jeg trente ikke noe før, og begynte først for ett og et halvt år siden fordi vi fikk tilbud om dette i arbeidstiden, med egen trener. Jeg får mer energi og dermed mer fokus på jobb, jeg sparer tid fordi jeg får unnagjort treningen på jobb, og det er bra for arbeidsmiljøet, sier regionøkonom Manijeh Mohammady i Reitan Convenience (blant annet Narvesen og 7-Eleven).

Rask bedring

Hun var plaget av vonde skuldre i en stillesittende kontorjobb, og merket fort bedring etter at hun startet å trene styrke.

Det er tre år siden Reitan Convenience startet med treningsprogrammet for de ansatte i arbeidstiden.

Alle ansatte får tilbud om personlig trener med individuelt tilpasset treningsprogram, og det er organiserte gå- og løpegrupper og sirkeltrening.

I tillegg har det vært målrettet trening frem til en intern løpekonkurranse, og Elixia-ledede aktiviteter rundt om i kontorbygget.

Sparer én million kroner i året

På tre år har sykefraværet gått ned fra 7 prosent til 3,2 prosent, en bedring på 54,4 prosent. I direkte besparelser mener de dette utgjør rundt én million kroner per år.

- Dette er en hyggelig effekt av satsingen. I utgangspunktet gjorde vi dette for å få sunnere og gladere ansatte og bedre samhold og arbeidsmiljø, og så har vi fått lavere sykefravær i tillegg, sier Mariette Kristenson, administrerende direktør i Reitan Convenience Norge.

Rundt halvparten av de rundt 130 ansatte er med på de ulike aktivitetene, og andelen er økende.

- Vi jobber stadig med å senke terskelen på tilbudet slik at flere deltar. Og det er viktig at ledergruppen går foran som et godt eksempel, der nesten alle er med. Treningstilbudet blir en arena der de ansatte kan møtes på tvers av avdelingene, og skaper samhold og sunn konkurranse, sier Kristenson.

Spinning og cageball

I IT-konsernet Crayon Group har de samme erfaringer. 400 ansatte har de siste par årene fått tilbud om en rekke treningsaktiviteter i jobbens regi, uten at de trenger å betale for det.

Rundt halvparten av de ansatte deltar, og kan velge mellom spinningtimer, fotball, cageball, innebandy, langrenn, løpetimer eller squash for å nevne noe.

- Etter to år med systematisk treningstilbud har vi fått friskere ansatte. Sykefraværet gikk ned fra 7,73 prosent i 2011 til 6,89 prosent i 2012. Så langt i år er sykefraværet på 5,88 prosent, sier Crayons sportslige leder, Therese Olafsen.

Eget «mesternes mester»

Treningsaktivitetene skjer både på jobb og utenom arbeidstiden. Noe er i nærheten av kontoret, andre aktiviteter er arrangert i samarbeid med eksterne aktører.

Aktivitetene evalueres kontinuerlig, i samråd med de ansatte. Variasjonen i tilbudet er viktig for å få flest mulig med, mener Olafsen.

To år på rad har de leid Bislett stadion for å arrangere et «Mesternes mester» for selskapet og noen av deres partnere, som da blir et av årets store treningsmål.

- Vi ser at de ansatte drar hverandre med på disse treningstilbudene, og at det derfor skaper teamfølelse, i tillegg til at de ulike avdelingene blir bedre kjent med hverandre. Foruten å få ansatte med mer energi, bedre helse og bedre konsentrasjonsevne til å mestre jobben, tror jeg slike tilbud er viktig for å være en attraktiv arbeidsgiver. Både for å beholde ansatte lenger og rekruttere nye, sier Olafsen.

Kvinner fristes mest av jobbtrening

- Mange bedrifter tror de har gjort sitt når de har gjort en rabattavtale med et treningssenter. Det blir som å skyte spurv med hagle. Da blir det billigere for dem som allerede trener, og du får sjelden med deg de som ikke trener, som har lavest motivasjon og som trenger det mest, sier fagsjef Christine Thune i bedriftshelsetjenesten og treningskjeden Stamina.

Av et valg mellom ni skisserte frynsegoder, er trening i arbeidstiden mest attraktivt.

Og det er signifikante forskjeller mellom kvinner og menn. Det viser en undersøkelse Norstat har gjort for Stamina. Totalt 65 prosent sier det er svært attraktivt/attraktivt å få muligheten til å trene i arbeidstiden.

38 prosent mener det er svært attraktivt, og for langt flere kvinner enn menn (45 prosent mot 31 prosent).

Barn og lønn viser forskjeller

Og jo flere barn den ansatte har, jo mer frister trening i arbeidstiden. Skillelinjene følger også lønn. 50 prosent av de spurte med en inntekt over 900 000 kroner synes det er et svært attraktivt frynsegode med trening i arbeidstiden, mot et landsgjennomsnitt på 38 prosent.

-  Med et stadig større skille mellom de med god og dårlig helse, er arbeidsplassen en sentral arena der man treffer alle yrkesaktive, og hvor man dermed har muligheten til å utligne sosioøkonomiske forskjeller, sier Thune.

Lav terskel viktig

Hun understreker viktigheten av å legge terskelen lav nok til at alle kan delta, for å få størst effekt.

-  De som allerede går Birken, har andre behov enn de som aldri har trent. Før man som arbeidsgiver setter i gang treningsprosjekter, er det viktig å kartlegge de ansattes ulike behov og helse, enten basert på sykefraværsstatistikk eller en livsstilsundersøkelse. Deretter bør man iverksette spesifikke tiltak for ulike grupper, inkludert for bærerne av sykefraværet, der trening er et av flere virkemidler. Det vil gi størst besparelser både for den enkelte i form av helse, og for arbeidsgiver, sier Thune.

Om treningstiltak har noen direkte sammenheng med sykefravær, er det foreløpig få entydige svar på, mener hun.

-  Årsakene til sykefravær er sammensatte og komplekse. Men de vanligste årsakene til sykmelding er muskel - og skjelettlidelser og psykiske lidelser, og her vet vi at fysisk aktivitet er et potent virkemiddel. Og selv litt bevegelse gir umiddelbar helsegevinst i form av lavere blodtrykk, mer avslappet muskulatur og bedre humør, sier Thune.