– Jeg tenker sånn, at dersom du ønsker å bli en bedre sykler – så er det jo lurt å gå til en som er god å sykle. Vi har drevet med friidrett, og blant annet trent utholdenhet, styrke og spenst. Det er ting som er hovedelement i all trening, og derfor tror jeg vi stiller sterkt med vår kompetanse, sier Christina Vukicevic.

Når hun sier "vi" mener hun seg selv og Stine Tomb (400 m hekk). Vukicevic tar ansvar for bergenserne, mens Tomb skal trimme osloborgerne. De vil i tillegg kunne lage treningsopplegg for personer og bedrifter andre steder i landet.

– Du aner ikke hvor mange timer som er gått med til trening gjennom årene. Det er det som er litt av poenget, at vi har gjort dette før – og det håper jeg at folk ser.

Streng trener

De to meritterte friidrettsjentene vil kun tilby trening.

– Vi holder oss langt unna ernæring. Dersom noen ønsker et kostholdsopplegg må de få det av en ernæringsfysiolog. Det er et eget fagfelt, understreker Vukicevic.

– Hvordan er du som trener?

– De trenerne jeg har vært mest fornøyd med er de som er snille, men strenge – de som krever resultater. Sånn blir nok jeg også, jeg vil jo at de som kommer skal få godt utbytte. Det skal selvsagt være en koselig opplevelse, men det blir ikke dilldall. Om det er en nybakt mor eller en godt trent 25-åring, så vil det bli stilt krav ut fra nivået de er på. Jeg er forberedt på at de kommer til å hate meg under treningen, men de vil elske resultatene, sier hun.

Hun er i full gang med egentrening når vi prater med henne.

– Det er jo ingen som vil trene med en dvask PT i alle fall, så jeg må holde meg i form, ler hun.

Skeptisk ekspert

– Hvor viktig tror du det er at dere er kjente idrettsutøvere?

– Det vet jeg ikke. Det blir gjerne lagt merke til, for vi er noen av de første idrettsutøverne som gjør dette. Det kan jo absolutt være positivt at folk vet bakgrunnen vår. Vi håper å få med oss flere idrettsutøvere etter hvert.

– Tror du noen kan bli litt skremt?

– Kanskje. Dersom de tenker det blir hekkeløping og høydehopp, men det er jo ikke slik det blir. Vi satser på allsidig og hard trening, så jeg håper ikke noen blir skremt.

Treningsekspert Guri Brekke er litt skeptisk.

– Man må huske at en idrettsutøver alltid er blitt trent av en trener. Det betyr ikke at man har lært hvorfor man gjør som man gjør. Når man har kunnskap om trening og helse vil man kunne levere en tjeneste som treffer kundens behov og reduserer risiko ved trening. I tillegg må man kunne noe om valg av øvelser, repetisjoner, sett, belastning, intensitet, frekvens, periodisering, ernæring og søvn for å kunne hjelpe folk til å bygge muskelmasse og/eller redusere fettvev. Det er stor forskjell i resultater på et godt utarbeidet treningsopplegg og et tilfeldig. Det skal imidlertid sies at idrettsutøvere kan noe om å presse seg, sette seg mål, hente frem vilje, disiplin. Har de evner til å overføre det til andre er det verdifullt. De kan også virkes som inspiratorer og stimulerer mennesker til aktivitet, sier hun, og oppfordrer dem samtidig til å søke utdanning eller ta kurs.

– Føler jeg har mye å bidra med

Brekke er utdannet cand.scient. i aktivitetsmedisin, og er gründer og daglig leder i Godtrening.no. Hun leder et treningssenter på Haukeland universitetssjukehus, og er i tillegg foredragsholder, personlig trener og livsstilscoach.

– Mange tror at det å trene mennesker er enkelt. At det handler om og treffes, slite litt, ha det gøy - og bli godt svett. Å gå ned i vekt eller bli muskuløs blir det samme som at man har lyktes. Det er riktig at det farligste er å være inaktiv, men om du leverer helsen din i hender til ufaglærte vil du få mindre valuta for pengene, og risikoen øker for uheldige påvirkninger på helsen, sier hun.

Idrettstrener og ekspertkommentator Johan Kaggestad er ikke enig i Brekkes resonnement.

- Disse utøverne har masse kompetanse de kan bruke, og kan sikkert mer om trening enn dem som har formell utdanning, sier han.

Han påpeker at kompetansen de har kan være veldig bra når det gjelder det å skulle trene andre.

- De kan garantert mer enn nok om trening, og de vil kunne være inspirerende for folk – blant annet med flotte resultater å vise til. De har ikke bare en toppidrettsbakgrunn, men de har også drevet lekbetont og allsidig i oppveksten. Jeg er ikke engstelig for at de mangler en helhetsforståelse når det gjelder treningsarbeid. Dette er utøvere som er vant med å jobbe systematisk, og jeg har stor tro på at de klarer det fint.

Vukicevic er trygg på at hun har noe å fare med.

– Jeg føler at jeg har veldig mye å bidra med. Jeg har gjort dette på høyt nivå, og er det noe jeg kan så er det trening. Jeg stiller ikke med utdanning, men med ren erfaring. Jeg kommer ikke med tull selv om jeg ikke har utdanning. Jeg har trent under noen av verdens beste trenere innen forskjellige felt. Jeg vet hva som skal til og hvordan det skal gjøres.