Foto: BIRGER LØFALDLI

Har du lyst til å føle deg litt strammere? Er dressen blitt litt trang siden sist? Håpet er ikke ute, du kan rekke mye på et par uker.

- Jeg vil anbefale et fornuftig kosthold og styrketrening, sier André Eide som jobber som personlig trener ved Elixia.

Han mener dette er den mest effektive oppskriften hvis du har kort tid. Eide sier at du kan merke en stor virkning på bare to uker, vel å merke hvis du er skikkelig motivert og har god tid til mer sammensatt trening, det vil si både styrke og utholdenhetstrening.

- Du vil føle deg strammere og merke en vekst i muskelmassene, sier han.

- Spis fornuftig

Treningseksperten anbefaler ikke sultekurer eller sjokktrening i siste liten.

- En sultekur vil bare få deg til å føle deg slapp. Et sunt kosthold handler ikke om å kutte ned, men at du får i deg nok av den riktige maten. Da vil det begrense seg selv, sier Eide.

LES OGSÅ: Slik velger du sunt

DIN MAT: - Neppe slank uten frokost

Det lønner seg å begynne enkelt. Eide anbefaler helhetlig styrketrening av store muskelgrupper, såkalte basisøvelser som knebøy, markløft, benkpress og roing.

- Da trener du flest mulig muskelgrupper på få øvelser.

Sit-ups er altså ikke nødvendigvis løsningen for å få strammet opp magen i siste liten. Eide foreslår blant annet knebøy og armhevinger som gode øvelser for nybegynnere.

Slik trener du overkroppen

Slik utfører du enkle effektive mageøvelser

Start forsiktig

Å trene for å passe inn i et par jeans eller en badedrakt er en form for ytre motivasjon som kan gå over når du har nådd målet.

Derfor er det også viktig å ha indre motivasjon for trening og da må du gjøre noe du liker å gjøre og som utfordrer deg. Motivasjonen er veldig forskjellig fra person til person.

Eide anbefaler også at du ikke må tenke trening som en begrensning i hverdagen, men som noe positivt som gir en opplevelse.

- Treningen trenger ikke være hard og langvarig for å ha effekt. Tre ganger femten minutter i uka er bedre ingen ting.

Uansett er rådet å ikke starte for hardt, da er det lett å miste motivasjonen igjen.

Foto: BIRGER LØFALDLI
Foto: Heidi Oliv Wollamo
Foto: Birger Løfaldli