Systemet kalles Nuval og er utviklet av av en rekke amerikanske ernæringseksperter. Det rangerer matvarer på en skala fra 1 til 100, der de som scorer 100 er best for deg.
Sluttsummen regnes ut ved hjelp av Overall Nutritional Quality Index (ONQI) som tar utgangspunkt i en rekke faktorer som for eksempel proteiner, fett, sukker, vitaminer, salt, fiber, kaloriinnhold og kolesterol.
LES OGSÅ: Slik ser du hva maten inneholder
Guider forbrukerne
Ifølge opphavsmannen dr. David Katz er indeksen hovedsaklig laget for å guide forbrukerne til de beste produktene innenfor en bestemt kategori matvarer, for eksempel til å finne ut hvilket brød som er sunnest.
- Forbrukerne kan forbedre sine spisevaner ved for eksempel å spise mer fra sunnere kategorier mat, eller ved å velge det sunneste alternativet innenfor en bestemt kategori. Du kan for eksempel sammenligne epler med appelsiner, eller epler med marshmallows, sier Katz i en pressemelding.
Frukt og grønt på topp
Tre amerikanske supermarked-kjeder har tatt i bruk systemet i høst. De enkelte matvarene skal merkes med poengsummen. Systemet skal være laget ut fra et ikke-kommersielt utgangspunkt.
Frukt og grønnsaker kommer ikke overraskende høyt opp på lista: Brokkoli, blåbær, appelsiner og grønne bønner får maksimal poengsum. Kalkunbryst uten skinn scorer 48 og kyllingbryst 39, mens laksefilet kommer høyt opp med 87.
Taperne:
Ispinne: 1
Brus: 1
Kjeks: 2
Eplepai: 2
Melkesjokolade: 3
Ostepop: 4
Pølse med brød: 5
Salami: 7
Loff: 9
Mørk sjokolade: 10