Foto: MONTASJE

Systemet kalles Nuval og er utviklet av av en rekke amerikanske ernæringseksperter. Det rangerer matvarer på en skala fra 1 til 100, der de som scorer 100 er best for deg.

Sluttsummen regnes ut ved hjelp av Overall Nutritional Quality Index (ONQI) som tar utgangspunkt i en rekke faktorer som for eksempel proteiner, fett, sukker, vitaminer, salt, fiber, kaloriinnhold og kolesterol.

LES OGSÅ: Slik ser du hva maten inneholder

Guider forbrukerne

Ifølge opphavsmannen dr. David Katz er indeksen hovedsaklig laget for å guide forbrukerne til de beste produktene innenfor en bestemt kategori matvarer, for eksempel til å finne ut hvilket brød som er sunnest.

- Forbrukerne kan forbedre sine spisevaner ved for eksempel å spise mer fra sunnere kategorier mat, eller ved å velge det sunneste alternativet innenfor en bestemt kategori. Du kan for eksempel sammenligne epler med appelsiner, eller epler med marshmallows, sier Katz i en pressemelding.

Frukt og grønt på topp

Tre amerikanske supermarked-kjeder har tatt i bruk systemet i høst. De enkelte matvarene skal merkes med poengsummen. Systemet skal være laget ut fra et ikke-kommersielt utgangspunkt.

Frukt og grønnsaker kommer ikke overraskende høyt opp på lista: Brokkoli, blåbær, appelsiner og grønne bønner får maksimal poengsum. Kalkunbryst uten skinn scorer 48 og kyllingbryst 39, mens laksefilet kommer høyt opp med 87.

Taperne:

Ispinne: 1

Brus: 1

Kjeks: 2

Eplepai: 2

Melkesjokolade: 3

Ostepop: 4

Pølse med brød: 5

Salami: 7

Loff: 9

Mørk sjokolade: 10