På klatrebutikken Ute.no har de solgt utstyr i noen år. Denne sesongen har de i perioder vært utsolgt for utstyr og nå har de nettopp fått en ny leveranse for å tilfredsstille etterspørselen. Du kan også få det du trenger i velutstyrte sportsbutikker.

- De siste årene har det vært kjempestor etterspørsel, og den blir stadig større, sier daglig leder Kjetil Gjøvik i Ute.no som anslår at over 1000 personer i Trondheim driver med dette.

Uten sko

Du trenger ikke mye utstyr for å komme i gang, butikkene selger pakker med line i forskjellige lengder, skrukarabiner og slynger til å feste. En bruksanvisning følger også med.

TV-ADRESSA: Slik fester du lina

- Dette er ikke en vanskelig greie. Du trenger bare en halvtime på lina før du mestrer det, mener han og legger til at det ikke er vanskelig å ta i bruk utstyret.

For nybegynnere er det bare å feste lina mellom to trær omtrent en meter over bakken og stramme godt. For å sjekke om den er stram nok kan du teste på midten om lina er nedi bakken når du står på den. De erfarne fester dem høyt oppe i trær eller mellom lyktestolper. Da bruker de sikring. I fjor høst krysset Aleksander Mork fra Klæbu Lysefjorden i tusen meters høyde og satte verdensrekord.

TV-ADRESSA: Se Aleksander krysse Lysefjorden

For å mestre balansekunsten, er det viktigste å ha lavt tyngdepunkt og å ikke se ned. Uten sko og sokker får du mest kontroll. Du skal ha hele fotbladet på lina, og det lønner seg å sette tåballen ned først. Å prøve å stå på en fot kan være en god øvelse.

Mestringsfølelse

I Trondheim er de mest populære områdene Høgskoleparken, Festningen og Ilaparken, men så lenge du har noen å feste i og et passe mykt underlag så kan du gjøre dette hvor som helst. Entusiasten Gjøvik mener selv at aktiviteten passer for alle, selv om det er flest ungdommer og foreldre som kjøper til barna sine som er innom butikken.

- Dette startet som en subkultur i klatremiljøet, sier Gjøvik.

Etter at du har fått balansen og klarer å spasere rundt på den to og en halv centimeter brede lina, kan du øve på mange forskjellige kunster, blant annet å sitte på rumpa på lina med en fot under deg og så reise deg opp derfra. Der et også mulig å hoppe opp på den.

- Grunnen til at dette har slått an er at du får en skikkelig mestringsfølelse når du klarer det, mener Gjøvik som selv avslutter med en salto av lina.

Dette er både balansetrening og trening for stabilseringsmusklene i rygg og mage. Men pass dere; det er lett å bli hekta.

Foto: VEGARD EGGEN