Foto: SCANPIX

Du synes kanskje det høres rart ut, men ifølge The independent fører dette til at overvektige overspiser for å kompensere for den manglende gleden over å spise fet eller søt mat.

Spiser mer

Forskning fra Oregon Research Institute viser at hjernen til overvektige og normalvektige unge kvinner reagerer forskjellig på mat.

- Selv om nye funn har foreslått at overvektige individer opplever mindre glede når de spiser, og derfor spiser mer for å kompensere, så er dette det første beviset for denne sammenhengen, sier hovedforfatter Eric Stice i en pressemelding.

Hjernene til disse kvinnene ble scannet for å måle aktiviteten i hjernens lystsenter mens de drakk en sjokolade-milkshake eller en smakløs drikk. Kvinnen ble samtidig utsatt for genetisk testing.

Denne testen så på et gen som henger sammen med et lavere antall dopaminreseptorer i hjernen, og det viste seg at de som hadde færre slike reseptorer måtte spise mer for å utløse den sammen gleden som resten. Hjernen registrer gleden ved å spise og bli mett ved hjelp av dopamin.

La på seg mest

Kvinnene ble fulgt opp og det viste seg at dem som hadde færrest slike reseptorer også la på seg mest i løpet av det neste året.

- Mange overvektige personer færre dopaminreseptorer, slik at de spiser for mye for å kompensere for denne mangelen på belønning. Personer med færre reseptorer trenger mer av for eksempel mat eller rusmidler for å oppleve like mye nytelse, sier Stice.

Dr. Stice mener at det er mulig å bruke disse resultatene til å forebygge og behandle overvekt.

Foto: SCANPIX
Foto: SCANPIX