Foto: Steinar Fugelsøy

En ny dansk undersøkelse viser at tynne og overvektige menns overdødelighet i forhold til normalvektige faller hvis de trener.

- Det er overraskende for oss at menn får en ekstra gevinst som kvinner tilsynelatende går glipp av, sier professor Berit Heitmann til videnskab.dk.

Kan løpe fra overdødelighet

Hun oppfordrer til å være forsiktig med å overtolke resultatene, kvinner bør uansett fortsette å trene.

- Det er viktig å understreke at både kvinner og menn kan mosjonere seg til et lengre liv fordi treningen har en direkte effekt på hjertet og dermed minker sjansen for hjerte- og karsykdommer. Men når det er sagt så tyder våre resultater på at tynne og overvektige kvinner i motsetning til tynne og overvektige menn, ikke kan løpe fra seg den overdødeligheten de har i forhold til kvinner med normal vekt, sier professoren til den danske nettsiden.

QUIZ: Hva kan du om trening og kosthold?

Årsaken er fettet

Heitmann mener at årsaken til denne skeivheten er at det stor forskjell på kvinner og menns kroppssammensetning. Menn har mer muskler, mens kvinner har mer fett. Det er ikke nødvendigvis dumt.

- Det gode fettet frigir noen stoffer som er med på å være med på å bevare kvinners sunnhet, og det er kanskje det som gjør kvinner i stand til å kompensere for de negative konsekvensene av mindre muskelmasse. Kanskje er det derfor at tynne og overvektige kvinner som trener ikke får den samme ekstra gevinsten som menn, sier hun til videnskab.dk.

Heitmann påpeker også at kvinner har høyere forventet levealder enn menn.

De danske forskerne har fulgt 2819 personer i alderen 35 til 65 år gjennom en periode på 14 år. De har gjennomgått helseundersøkelser og blitt intervjuet om treningsvaner.

Foto: SCANPIX